logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Stav vodních toků, srážky a jakost vody na webu

Vodohospodářský informační portál Ministerstva zemědělství uvádí celou řadu důležitých údajů, mimo jiné stavy a průtoky na vodních tocích a stav hladiny v nádržích.

Reklama

VODOHOSPODÁŘSKÝ INFORMAČNÍ PORTÁL MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ uvádí mimo jiné:


Ukázka aktuálních informací o stavu vodních toků po nyní dlouhotrvajících deštích
  • stav vodních toků v 5 českých a moravských povodích a přehledně gafikou na mapě znázorňuje hydrologické jevy
  • srážkové úhrny za 24 hodin srážky
  • jakost vody v průhůlednost v metrech

V dalších částech Plánování v oblasti vod a v projektu ISVS Voda je rovněž celá řada zajímavch informací.

Aplikace „Stavy a průtoky na vodních tocích“ vychází z vybraných profilů vodoměrných stanic ve státní monitorovací síti provozované Českým hydrometeorologickým ústavem a vložených profilů státních podniků Povodí. V těchto stanicích je měřen dosažený vodní stav (cm) a z něho odvozený průtok vody (m3.s-1). Tyto údaje jsou pravidelně sledovány a průběžně zveřejňovány.

Hlásné profily povodňové služby (kategorie A) jsou situovány v místech vodoměrných stanic, které jsou provozovány ČHMÚ nebo správci povodí. Také část hlásných profilů (kategorie B) je v místě stávajících vodoměrných stanic. Všechny tyto profily jsou technicky dostatečně vybaveny, tj. je v nich nainstalována vodočetná lať (ve většině stanic také grafický nebo digitální záznam) a je pro ně zpracována měrná křivka průtoků. Hydrologická pozorování v těchto stanicích provádějí většinou dobrovolní pozorovatelé ČHMÚ, v menší míře provozní pracovníci s.p. Povodí. Pomocné hlásné profily (kategorie C) jsou provozované účelově obcemi nebo vlastníky ohrožených nemovitostí, mají lokální význam a mohou tvořit základ místních varovných systémů a poskytovat tak varování obyvatelstvu zejména při přívalových povodních na malých vodních tocích. Způsob pozorování vodních stavů na povrchových tocích upravuje vnitřní předpis ČHMÚ.

Q355 je průměrný denní průtok, který je dosažen nebo překročen průměrně 355 dní v roce.

3.SPA! - extrémní ohrožení: Vzhledem k obtížnému porovnávání míry zasažení jednotlivých vodních toků dle standardních SPA, stanovovaných na základě vodních stavů, byla pro 3.SPA! - extrémní ohrožení zvolena limitní hodnota Q50 tak, aby bylo možno v rámci jednotlivých povodí i vrámci celé ČR upozornit na vodní toky, které jsou zasaženy povodněmi s vyšší N-letostí.

Historické povodně: Vodní stavy u historických povodní mohou být ovlivněny nahodilými jevy, jako například změnou měrného profilu během povodně, nahromaděním spláví v blízkosti měrného profilu nebo ucpáním níže ležícího mostu. Z těchto důvodů nemusí hodnoty průtoků, odvozené z měrné křivky profilu, odpovídat reálnému průtoku profilem během povodně. Výsledná N-letost povodně je pak stanovena na základě vyhodnocení reálného průtoku profilem dle aktuálně platných hodnot N-letých vod. V případě, že dojde ke změně hydrologických dat (údajů o velikosti N-letých průtoků), se N-letost uváděná u historické povodně většinou zpětně nemění.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.