logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Přísnější kritéria pro výběr energeticky úsporných výrobků do programu Partnerství Zelená úsporám

Od roku 2010 monitorujeme energetickou náročnosti spotřebičů a uvádíme konkrétní modely, které splňují nejpřísnější kritéria nízké energetické náročnosti.

Reklama

Díky dlouhodobému poklesu energetické náročnosti domácích elektrospotřebičů, aktualizované legislativě o energetické náročnosti produktů a jejich energetickém štítkování jsou na trhu k dispozici výrobky s nízkou provozní spotřebou energie.

Pro běžné spotřebitele, kteří nový výrobek vybírají pouze jednou za čas, však i tak nemusí být vždy jednoduché, konkrétní výrobky identifikovat. Proto program Partnerství Zelená úsporám, zaštítěný Ministerstvem životního prostředí a Státním fondem životního prostředí, tyto výrobky identifikuje a zveřejňuje – na základě transparentních a průběžně aktualizovaných kritérií.


Program Partnerství Zelená úsporám, který byl zahájen v roce 2010, průběžně monitoruje stav energetické náročnosti spotřebičů a na svých internetových stránkách uvádí konkrétní modely, které splňují nejpřísnější kritéria nízké energetické náročnosti.
Od 1.10.2012 dochází (podruhé v letošním roce a počtvrté od doby svého vzniku v roce 2010) k dalšímu posunu kritérií tak, aby program na svých stránkách uváděl průběžně jenom ty energeticky nejúspornější výrobky v nabídce na trhu v ČR.

Od 1.10.2012 dochází k dalšímu posunu kritérií, mezi hlavní změny patří:

Změny oproti doposud platným kritériím:
  • Kombinované chladničky a mrazničky: posun energetické třídy z A++ na A+++.
    V roce 2010, při zahájení činnosti programu, bylo kritérium A++, resp. A+ pro modely s funkcí No Frost.
  • Pračky: u všech podkategorií A+++, pouze podkategorie plnění zepředu / slim zůstává třída A++.
    V roce 2010 bylo kritérium pouze třída A‐10%.
  • Sušičky prádla: posun energetické třídy z A na A+. V roce 2010 to byla třída A, v praxi jsou na stránkách převážně modely s označením A‐40% a lepší.
  • Kompaktní zářivky trubicové E27: počet spínacích cyklů ze 40 tisíc na 50 tisíc.
    V roce 2010 se požadovalo pouze uvedení informace o cyklech, životnost 15 tisíc hodin.
  • LED žárovky: nově zavedený počet spínacích cyklů 50 tisíc, specifikace požadavku na měrný výkon a certifikaci výrobce resp. měření výrobku.
    V roce 2010 se díky neexistenci specifikace srovnatelných parametrů nevyžadovalo uvedení počtu spínacích cyklů, měrného výkonu a certifikace.
  • Televizory – maximální příkon ze 100 W na 90 W, stand‐by spotřeba z 1 W na 0,5 W.
    Do programu navrženo od 1.2.2012, minimálně energetické třída A resp. A+ (podle úhlopříčky obrazovky), zatím z administrativních důvodů bez modelů uvedených na stránkách programu,kritéria ale mohou spotřebitelům sloužit pro lepší orientaci při výběru.

Seznam výrobků obsažených na stránkách programu dále obsahuje kategorie myčky nádobí, kávovary a vysavače, u kterých nyní k posunu kritérií nedochází.

Poznámka:

V rámci změny legislativy o energetickém štítkování spotřebičů průběžně dochází mimo jiné i k úpravě formátu údajů z energetického štítku, kde se u výše uvedených kategorií namísto doposud využívaných označení A‐30% / A‐20% / A‐10% přechází na energetické třídy A+++ / A++ / A+, vycházející z nové legislativy a jiné kalkulace Indexu energetické účinnosti výrobku a nejsou tudíž svým přesným ekvivalentem.
Internetové stránky programu Partnerství Zelená úsporám ‐ www.zelenausporam‐partnerstvi.cz – jsou průběžné aktualizované jak z hlediska kritérií pro výběr jednotlivých výrobků, tak z hlediska poradenství spotřebitelům při výběru, obsluze a recyklaci spotřebičů.

Kontakt: Juraj Krivošík, SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s.
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.