logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Nové rozváděče s požární odolností EI 30 DP1-S

Novinkou pro tento rok jsou rozváděče s požární odolností EI 30 DP1-S. Nové provedení s požární odolností EI 30 DP1-S bude nabízeno pouze v podomítkovém provedení.

Reklama

Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dříve Moeller Elektrotechnika) nyní rozšířila sortiment rozváděčů v oblíbeném systému Profi Plus. Novinkou pro tento rok jsou rozváděče s požární odolností EI 30 DP1-S. V rozváděčovém systému Profi Plus bude tedy nově možné vybrat si ze dvou druhů požárních odolností. V současné nabídce najdeme provedení EW 60 DP1, které je dostupné ve verzi jak podomítkového rozváděče, tak i naomítkového rozváděče. Nové provedení s požární odolností EI 30 DP1-S bude nabízeno pouze v podomítkovém provedení.

Rozváděče je možno použít i jako rozváděčová dvířka, nebo mohou být například určena k uzavření vstupů do instalačních šachet (stoupaček). Jsou odzkoušeny autorizovanou osobou AO216 – Pavus a.s., jsou vyrobeny z nehořlavého materiálu (konstrukce DP1) a jsou kouřotěsné (Sm/Sa).

Jaké jsou požadavky na rozváděče EW a EI?

Písmeno E značí celistvost prvku s dělicí funkcí. Písmeno W značí - rozváděčová dvířka jsou zkoušena na radiaci, zde platí, že po stanovený časový limit nesmí radiace ve vzdálenosti 1 m před rozváděčem překročit hodnotu 15 kW/m2. Písmeno I značí - rozváděčová dvířka jsou zkoušena jako izolační, v tomto případě platí, že po stanovený časový limit průměrný vzrůst teploty na neexponované straně dveřního křídla je omezen na 140 °C nad počáteční průměrnou teplotu. Písmena DP1 udávají druh konstrukce, v tomto případě to znamená - konstrukční části nezvyšují v požadované době požární odolnosti intenzitu požáru. Poslední písmeno S, ačkoliv je na posledním místě, jeho význam není zanedbatelný, ba naopak. Písmeno S udává to, že rozváděč je kouřotěsný. Kouřotěsnost S je schopnost prvku snížit nebo vyloučit pronikání plynů nebo kouře z jedné strany prvku na druhou.

Konstrukční rozdílnost mezi EW a EI v systému Profi Plus.

Rozváděče Eaton v provedení EW jsou klasické třístupňové konstrukce, kde první část rozváděče je tvořena „Ochranným krytem pro zazdění“ (BPZ-WB3S). Druhou částí je „Rám s dveřmi“ (BP-U-3S-xxx/xx-EW) a třetí částí jsou „Bočnice montážního rámu“ (BPZ-MSW).

Rozváděče v provedení EI mají konstrukci dvoustupňovou. První částí je samotný „Podomítkový rozváděč“ (BP-U-DWB-...-EIS), druhou částí jsou pak „Bočnice montážního rámu“ (BPZ-MSW). Samotný rozváděč (BP-U-DWB-...-EIS) se skládá ze dvou konstrukčních prvků. Prvním prvkem je rám rozváděče, který je svařen z 2mm ocelového plechu. Tento rám se kotví do podpěrné konstrukce (zdi) pomocí šroubů, šrouby nejsou součástí dodávky, typ a délka šroubu se volí podle použitého zdiva. Spáry mezi rámem a podpěrnou konstrukcí se vyplní pomocí protipožární pěny (např. Promafoam-C), montážní pěna není součástí dodávky. Po vytvrdnutí montážní pěny, nejlépe po 24 hodinách, se do rámu opět usadí dveřní křídlo, které tvoří druhou část rozváděče (BP-U-DWB-...-EIS). Toto dveřní křídlo je vyrobeno z ocelového plechu tl. 1,5 mm a je vyplněno izolační deskou Prometect-L500, tl. 25 mm, našroubovanou na předem připravené nastřelovací matice. Po obvodu rámu a dveřního křídla je použito kouřotěsné těsnění Promatseal.

Z výše uvedeného vyplývá, že práce s tímto systémem je velice pohodlná a snadná, jelikož do výklenku ve zdi upevníme nejprve samotný dveřní rám a až po vytvrdnutí montážní pěny s požární odolností nasadíme samotné dveře. Při manipulaci s dveřním křídlem v provedení EI je potřeba brát ohled na zvýšenou hmotnost. Vnitřní vybavení rozváděče (tj. přístroje, svorky, elektroměrové vany atd.) vkládáme stejně jako v ostatních podomítkových systémech Eaton Profi Plus na montážním rámu BPZ-MSW, který je možné do rozváděče kdykoliv vložit, nebo vyjmout, díky velkému úhlu otevření dveří (115°). Rozváděče Profi Plus v provedení EI 30 DP1-S se vyznačují snadnou montáží pomocí montážní pěny s požární odolností. Dále je dovolené z rozváděče vyjmout dveřní křídlo, tato funkčnost je důležitá, jelikož lze provést zazdění a vypěnění samotného podomítkového rámu, který má minoritní podíl na hmotnosti samostatného rozváděče. Rozváděče jde kdykoliv vybavit přístroji, provést revizi, případně provést rozšíření systému. Toto je zajištěno díky velkorysému úhlu otevření dveří, který dovoluje kdykoliv vložit/vyjmout montážní rám BPZ-MSW.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.