logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Opravená secesní vodárna v Braníku poslouží jako kulturní centrum

Reklama

Doslova z trosek povstala secesní Vršovická vodárna v Braníku, zanedbaná kulturní památka prošla v uplynulých měsících celkovou rekonstrukcí za 150 milionů korun. Za finanční prostředky z evropských fondů byla obnovena sto let stará budova strojovny, uhelna a další části areálu i přilehlý park. V historických prostorách vzniklo kulturní a společenské centrum, které se v létě otevře veřejnosti.

Stav komplexu bývalé úpravny vody a čerpací stanice, která sloužila až do sedmdesátých let minulého století, byl podle odborníků před rekonstrukcí kritický. Hrozilo, že památka bude nenávratně poškozena. Třeba střecha na strojovně se celá zřítila, zbyly jen obvodové zdi.

Při opravách zůstaly zachovány původní fasády z ostře pálených červených cihel, které na začátku minulého století navrhl architekt Jan Kotěra, i zeleně glazované tvarovky, parapety a římsy. Ozdobné prvky fasád a štítů restaurátoři pečlivě chemicky i mechanicky očistili a retušovali. Své místo v industriálním areálu získala i původní historická jeřábová dráha s takzvanou kočkou.

Novou podobu získaly i prostory uvnitř budov. Objekt bývalé strojovny ocení především rodiče s dětmi. Podle ředitelky Marie Růžičkové budou ale učebny sloužit zároveň i široké veřejnosti. "V nabídce budou rozmanité kroužky, kurzy, akreditační a vzdělávací semináře, výtvarné a keramické dílny. Prostory využijeme i na jednorázové akce, jako jsou sportovní nebo dětské dny," přiblížila ředitelka. Připraveno je veškeré zázemí, herny, kavárna jídelna i plně vybavené venkovní hřiště.

I když leží v Braníku v ulici Vltavanů, jmenuje se vodárna po Vršovicích, které zásobovala pitnou vodou. Postavena byla podle Kotěrova návrhu v roce 1907. V roce 2002 byla zařazena mezi kulturní památky České republiky. Na opravu Praha získala peníze z evropských fondů z programu Konkurenceschopnost.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.