logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

innogy spustila v Nizozemí větrnou elektrárnu s největšími pobřežními větrníky na světě

větrný park Zuidwester
větrný park Zuidwester, zdroj: innogy.com

Na pobřeží Nizozemí byla oficiálně zprovozněna jedna z největších větrných elektráren v Evropě.

Reklama

Projekt Noordostpolder o celkovém výkonu 430 megawattů tvoří z 86 větrných turbín provozovaných různými partnery. Celkový výkon elektrárny pokryje roční spotřebu přibližně 400 tisíc domácností.

Součástí elektrárny je také projekt innogy s názvem Zuidwester s instalovanou kapacitou 90 megawattů. Dvanáct větrníků od výrobce ENERCON, každý o výkonu 7,5 MW, drží světový primát. Momentálně to jsou největší pobřežní větrníky na světě. Pro lepší představu – s celkovou výškou 200 metrů jsou tito obři o více než 70 metrů vyšší než katedrála svatého Víta v Praze. (97 metrů). Celkem innogy do větrné elektrárny Zuidwester investovala zhruba 150 milionů eur.

„Postavili jsme Zuidwester na místě s dlouhou tradicí výroby elektřiny z větru. První a ve své době nejmodernější větrné turbíny se zde roztočily už v roce 1980. Od té doby se větrné turbíny staly díky ohromnému pokroku technologií jedním z nákladově nejefektivnějším způsobem výroby elektřiny. To jednoznačně dokazují výsledky posledních aukcí,“ řekl Hans Bünting, ředitel innogy SE pro obnovitelné zdroje.

Zmíněných 12 nejmodernějších turbín větrné elektrárny Zuidwester nahrazuje 50 starých zařízení z 80. a 90. let. Jedna tato nová turbína dokáže sama o sobě generovat tolik elektřiny jako všech 50 starších větrníků dohromady. Tím se produktivita větrné elektrárny se zvýšila šestkrát z 15 na 90 megawattů, zatímco roční produkce se zvýšila více než desetkrát. Nové turbíny, které fungují už od začátku roku 2017 na plný výkon, jsou schopny přivést do distribuční soustavy dostatek zelené elektřiny pro 80 tisíc domácností.

Stavební práce na větrné elektrárně Zuidwester začaly v březnu 2014 výstavbou rozvodny, položením elektrických kabelů a budováním základů a věží. První turbína byla dokončena již na podzim roku 2015. V první fázi byla na vrchol hybridní věže ve výšce 135 metrů umístěna gondola, poté následoval generátor o hmotnosti 220 tun. Poslední krok zahrnoval montáž jednotlivých lopatek rotoru, které mají průměr 127 metrů a jsou tak schopny pokrýt plochu přes 1,25 hektaru, což je velikost 1,5 fotbalového hřiště.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.