logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Nové kalkulace cen vody

Převodem správy vodovodů a kanalizací dochází k novým kalkulacím cen a ke změně poplatků. VaK Přerov tvrdí, že cenu vody neurčuje její kvalita.

Reklama

O více než 16,-Kč za kubík spotřebované vody narostly poplatky za stočné lidem z hranické místní části Středolesí. Ze dne na den. Místo 1,50 Kč tak zaplatí celých 17,70 Kč, tedy o 1180% více než dříve.

Kanalizační systém v místní části převzala přerovská společnost Vodovody a kanalizace a předložila podrobnou kalkulaci, ze které vyplývá, že skutečnosti odpovídá cena 17,70 Kč.

V oslovených okolních obcích lidé běžně platí za stočné od 2 korun (Rakov) do osmi korun (Opatovice). V Nových Dvorech, které vodu čistí stejně jako ve Středolesí pomocí biologických rybníků, stojí kubík vody 5,20 koruny.

Problém je i s kvalitou vody. Voda, která je do místní části Středolesí přivedena z nedalekého Radíkova, je závadná a musí se převařovat. Zdejším 46 obyvatelům se nelíbí, že musejí platit stejné peníze jako v Hranicích, kde je nezávadná voda, kanalizace i mechanická čistička. Výrobně technický náměstek VaK Přerov Jindřich Mrva však oponuje, že cenu vody neurčuje její kvalita. "Zde neplatí, že pokud je voda méně kvalitní, tak stojí méně peněz," říká náměstek.

Zdroj: Mladá fronta Dnes 30.06.2006
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.