logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Kdo na podzim 2022 slibuje levné teplo nebo elektřinu, tak lže

Bude dost plynu na letošní zimu? Je správné, aby stát finančně podporoval energetické firmy při obchodování na burze? Jak mohla vláda prakticky bez nákladů zajistit levnější teplo pro odběratele? Tyto otázky pro estav.tv vysvětloval Martin Hájek, ředitel Teplárenského sdružení ČR.

Reklama

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Evropská energetika čelí řadě objektivních problémů, které tlačí cenu elektřiny a plynu nahoru. Na první pohled by se zdálo, že výrobci elektřiny a tepla se za takových okolností budou mít dobře, ale situace je složitější.

Předně s cenami elektřiny a plynu obrovsky narostly hotovostní zálohy, tzv. „margins“, které musí výrobci skládat na burze, aby mohli prodávat svou elektřinu. Je správné, když jim na toto zajištění stát půjčí, protože samy firmy takovým objemem hotovosti často nedisponují. Není to záležitost jen ČR, k podobným krokům se uchylují i ostatní evropské země. Tato skutečnost také komplikuje zvažovanou daň na neplynové zdroje elektřiny, kterou by chtěla vláda kompenzovat zastropování cen elektřiny a plynu. Když mají výrobci složenou většinu hotovosti na burze, nebudou mít nejspíš navrženou daň z čeho zaplatit.

Situaci dále komplikují faktory, které nelze vyřešit penězi. Někdy jsou logistické, třeba nedostatek vagónů na uhlí, jindy procesní, například zdlouhavé stavební povolení. Řadu těchto věcí mohla vláda ovlivnit už na jaře, ale nestalo se tak. Přesto má smysl tyto kroky udělat aspoň nyní, protože náročná situace v energetice touto zimou neskončí. Pokud se neobnoví dodávky ruského plynu, bude příští rok naplnění zásobníků ještě náročnější.

Máme dost plynu na letošní topnou sezónu? Proč nelze pro české domácnosti zajistit levné energie? Je lepší zajistit teplárnám levnější uhlí nebo dotovat cenu tepla? Tyto a další informace se dozvíte v rozhovoru s Martinem Hájkem, ředitelem Teplárenského sdružení České republiky.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.