logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Ohlédnutí za veletrhy IBF a SHK 2012 v Brně

V Brně skončily Stavební veletrhy 2012. Návštěvníci se v šesti veletržních halách seznámili s novinkami firem z oboru stavebnictví, technického zařízení budov, interiérů a dalších. Na brněnském výstavišti navíc probíhal nabitý doprovodný program s podstatnými aktualitami současného stavebnictví. V následujícím článku nabízíme našim čtenářům shrnutí toho nejdůležitějšího.

Reklama

Zlaté medaile veletrhů IBF a SHK

V rámci slavnostního večera Stavebních veletrhů Brno 2012 byly v Rotundě pavilonu A vyhlášeny vítězné exponáty, které obdržely Zlaté medaile IBF a SHK 2012. Zlaté medaile IBF 2012 obdržely:

Kategorie energeticky úsporné stavění / úspory energií

Exponát: HELUZ Family 50 2in1
Výrobce: HELUZ s.r.o., Vystavovatel: HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.
Cihelný blok s integrovanou tepelnou izolací zachovává vynikající vlastnosti cihelného zdiva jako je masivní konstrukce, tepelná akumulace, nízký difúzní odpor a pevnost.

Kategorie „Design“

Exponát: Celoskleněné dveře PROMAGLAS F1
Výrobce: Promat s.r.o., Vystavovatel: Promat s.r.o.
Celoskleněné protipožární dveře zaplňují mezeru na současném stavebním trhu, přitom jde o výrobek, který najde široké uplatnění. Požární odolnost je ověřena a certifikována, rozměrové možnosti jsou v dostatečné variabilitě, design je dotvořen nerezovými prvky.

Exponát: FGH-V P2 Galeria
Výrobce: FAKRO Sp. z o.o., Polsko, Vystavovatel: FAKRO CZECH s.r.o.
Medaile za design je udělena díky inovačnímu přístupu v oblasti výplňových konstrukcí šikmých střech. Dělené střešní okno umožňuje vyklopením spodní části interakci interieru s vnějším prostředím. Design využívá klasických materiálů dřevo – kov se sofistikovaným provedením ovládacích prvků.

Volná kategorie

Exponát: prostup BramacTherm pro DuroVent
Výrobce: Bramac střešní systémy spol. s r.o., Vystavovatel: Bramac střešní systémy spol. s r.o.
Výrobek řeší prostup odvětrávání kanalizačního potrubí střešní konstrukcí. Výhodou je těsné napojení na doplňkovou hydroizolační fólii a parotěsné spojení s parozábranou. Porota ocenila především variabilní použití pro různé profily potrubí a jednoduchost montáže.

Zlaté medaile SHK 2012 obdržely:

Kategorie úspory energií

Exponát: ATTACK PELLET AUTOMATIC PLUS – kotel na spalování dřevěných pelet
Výrobce: ATTACK, s.r.o., Vystavovatel: ATTACK, s.r.o.
Tento plně automatický teplovodní kotel na spalování dřevěných pelet se vyznačuje vysokou účinností a nízkými emisemi.

Exponát: ATREA - centrální systém větrání s rekuperací tepla pro bytové domy
Výrobce: ATREA s.r.o., Vystavovatel: ATREA s.r.o.
Ucelený stavebnicový systém zajišťující řízenou výměnu vzduchu s rekuperací tepla. Je vhodný při rekonstrukcích, případně i výstavbě bytových domů.

Kategorie „Design“

Exponát: Sprchový kout Brilliant - BSKK4
Výrobce: RAVAK a.s., Vystavovatel: RAVAK a.s.
Výrobek se vyznačuje propracovaným designem celokovových pochromovaných závěsů, úchytů a držáků těchto sprchových koutů.

Volná kategorie

Exponát: Automatický termokryt ACS
Výrobce: USSPA, s.r.o., Vystavovatel: USSPA, s.r.o.
Patentově chráněný automatický termokryt pro venkovní bazény. Jedná se o multifunkční elektricky ovládaný systém. Výrobek zvyšuje komfort užívání bazénu.

Pasivní dům v přímém přenosu

Centrum pasivního domu postavilo během stavebních veletrhu mobilní pasivní dům s kompletním stavebním řešením a technickým vybavením pasivního domu. Lidé teoreticky mohou získat domek za symbolickou 1 korunu, která bude vyvolávací cenou na veřejné aukci aukro.cz. Do září bude dům k vidění v Národním stavebním centru v Brně.


Ing. Jan Bárta, ředitel Centra pasivního domu, informoval, že dům je stavěn pomocí stavebního systému NOVATOP s masivní a celodřevěnou konstrukcí. Jde o všestranný systém založený na velkoformátových panelech z vrstveného dřeva. Ty se vyrábí ze vysušených smrkových lamel skládaných do vrstev, které jsou k sobě otočeny o 90 stupňů. Jednotlivé prvky systému lze aplikovat na stěny, stropy i střechy. Vysoká pevnost jednotlivých komponentů garantuje stabilitu a bezpečnost celé konstrukce. NOVATOP je vhodný nejen pro rodinné a bytové domy, ale i pro rekonstrukce, přístavby, nadstavby apod.

Vývoj stavebnictví

Na stavebních veletrzích proběhla tisková konference Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR. Podle Svazu pád českého stavebnictví, který začal v roce 2008, bude pokračovat i letos. Nepředpokládá v nejbližších měsících, a dokonce ani letech výrazné změny k lepšímu. Na stavebních veletrzích v Brně to řekl prezident svazu Václav Matyáš. Prudce klesá podle něj zejména cena staveb. Podle Matyáše se naopak zlepšila příprava dopravních projektů.

ČKAIT: neodborné zásahy do konstrukcí panelových domů

Na tiskové konferenci informovala Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků, že narůstá počet neodborných zásahů při rekonstrukcích a revitalizacích panelových domů. Na stavebních veletrzích v Brně to řekl místopředseda ČKAIT Alois Materna. Podle něj by některé chybné konstrukční zásahy mohly vést až ke zřícení domů. Lidé podle Materny mění zejména bytová jádra na zděná nebo sádrokartonová, což mění zatížení stavby.

Komora chystá manuál pro stavební úřady, který má zpřesnit pravidla pro úpravy panelových domů. Podle Materny se dnes stavebníci setkávají s odlišnými požadavky stavebních úřadů. Z nového manuálu má být jasné, co lze povolit stavebním řízením, co ohlášením a jaké požadavky si musí stavebník opatřit pro posouzení.

Energeticky úsporné budovy na veletrzích v Brně

Doprovodný program Stavebních veletrhů 2012 nabídl stavebníkům i profesionálům řadu příležitostí se seznámit se současnými trendy energeticky úsporné výstavby. Především se jednalo o konferenci Společnosti pro techniku prostředí Budovy s téměř nulovou spotřebou energie. V přednáškách zazněly jednak informace o evropských předpisech, které se v současné době implementují do české legislativy a které předepisují snižování spotřeby energie v budovách. V druhé části zazněly i specializované příspěvky o jednotlivých technických možnostech úspor energie v budovách.

Jako každý rok, tak i letos pořádalo odborný seminář i Centrum pasivního domu. Zájemci se mohli nejprve seznámit s principy pasivních domů a následně také vyslechnout zkušenosti majitelů a uživatelů již realizovaných pasivních domů. Návštěvníci veletrhů mohli také získat komplexní informaci o metodice SBToolCZ pro hodnocení kvality budov a o databázi environmentálních vlastností výrobků Envimat pro hodnocení komplexní kvality budov.

Na úspěšnou pražskou konferenci navázala v rámci doprovodného programu stavebních veletrhů Česká komora lehkých obvodových plášťů. Zazněly mimo jiné přednášky na téma termografie a průvzdušnost budov, aktivní domy pod značkou VELUX, stavební sklo a systémové hliníkové konstrukce.

Výroční ceny Cechu topenářů a instalatérů 2012

Výroční ceny jsou udělovány Cechem topenářů a instalatérů ČR firmám, institucím a osobám za významné činy v oboru topenářství, a to v ČR i v zahraničí.

Výroční topenářská cena roku 2012 byla udělena Ing. Josefu Slováčkovi za prosazování instalací tepelných čerpadel v ČR. Ing. Josef Slováček je spoluzakladatelem a řádným členem Evropské asociace tepelných čerpadel. Rovněž je předsedou správní rady Asociace pro využití tepelných čerpadel ČR.

Výroční topenářské uznání rok 2012 bylo uděleno společnosti SECESPOL-CZ, s. r. o., za vývoj a výrobu progresivních stojatých výměníků tepla se šroubovitě vinutými trubkami.

Cenu Franze Zieglera – Thermia získala za zhodnocení a ocenění dlouholeté a cílevědomé spolupráce s Cechem topenářů a instalatérů ČR společnost VERNER, a.s.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.