logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Inspekční kamera – pomocník profesionála, co ušetří tisíce eur při první příležitosti

V případě ucpaného anebo poškozeného potrubí nás může oprava vyjít pěkně draze. Citlivý pohled zblízka dokáže ušetřit často i několik tisíc eur a pár hodin práce. Inspekční kamery slouží na prozkoumání nedostupných problémových míst, abychom rychle a levně posoudili řešení problému a předešli zbytečným demolicím.

Můžete je použít i na archivování záznamů pro klienta o vašem dílu a o vykonání práce. Inspekce se využívá v oblasti vodovodních, kanalizačních a odpadových potrubí, ale i v průmyslovém, automobilovém odvětví a při budování inženýrských sítí.

Představte si, že máte problém v potrubí dlouhém několik desítek metrů. Abyste předešli zbytečným demoličním a stavebním pracím velkého rozsahu, je efektivnější určit přesné místo a charakter problému, abyste zvolili nejlevnější a nejrychlejší opravu. S použitím lokalizátoru, může být tento efekt ještě víc znásobený.

Co je dobré vědět o inspekčních systémech?

  • Základní části inspekčních systémů
  • Vlastnosti kamerových hlav a tlačných kabelů
  • Vlastnosti monitorů
  • Vlastnosti lokalizátorů
  • Jak si vybrat inspekční systém?
Práce s kamerovým systémem
Práce s kamerovým systémem
Tělo kamery
Tělo kamery

Frank Taciak, jehož rodina působí v oboru inspekce už 76 let, o lokalizaci řekl:
Nikdy byste neměli začít kopat bez toho, abyste věděli, zda máte kopat a kde přesně máte kopat. Nemůžete hádat. Hádat, kde se problém nachází, je ta nejhloupější a nejbláznivější věc. Nemůžete vyjít do terénu a říct si zde to je a ono to potom bude někde jinde. Předtím, než začnete odstraňovat problém, musíte ho najít.
Frank Taciak – C.A. Taciak & Sons (76 let v oboru lokalizace)

ZÁKLADNÍ ČÁSTI INSPEKČNÍCH SYSTÉMŮ

Inspekční systém se ukládá z komponentů, které se vzájemně doplňují a spolu zabezpečí všechny požadované funkce.

1. Kamerová hlava a tlačný kabel (kamerový systém) – snímá vnitřní stěny v potrubích a je mechanicky tlačený k místu problému. V portfoliu RIDGID najdete tlačné kabele SeeSnake v různých délkách až do 99 metrů. Na jejich konci je upevněná kamerová hlava s efektivním LED osvětlením. Jsou určeny pro potrubí o průměru 20 mm – 300 mm.

2. Monitor – je potřebný na přehrávání obrazu, nahrávání videa, fotografování a editování záznamů z vašich inspekcí. Tyto záznamy jsou výhodou nejen pro vás, ale i vaše zákazníky, kterým můžete poskytnout detailní zprávu o nalezeném problému anebo odevzdané zakázce.

Tip pro vás:
Všechny kamerové systémy a monitory se dají libovolně kombinovat. Společnost RIDGID už mnoho let používá stejné koncovky na všech zařízeních, aby bylo možné kombinovat nové modely i se staršími, které už roky plní své úlohy v rukách profesionálů.

3. Lokalizátor – zařízení na určení přesné pozice kamerové hlavy anebo vysílače. Lokalizátor se na problém nedívá přímo zevnitř potrubí, ale mapuje prostor pod povrchem země shora. Jeho hlavním účelem je buď vyhledání problémového místa anebo vytyčování tras potrubních systémů, kabelů a detekce skrytých těles pod povrchem. Díky nim se vy a vaši zákazníci vyhnou jakýmkoli nečekaným překvapením při výkopech, či koupě pozemků.

VLASNOSTI KAMER A TLAČNÝCH KABELŮ S OZNAČENÍM SEESNAKE
– ANEBO CO A NA CO

Kamery seesnake tlačný kabel
Kamery seesnake tlačný kabel

Ve všeobecnosti třídíme kamerové systémy (navijáky s kabely a s kamerovými hlavami) podle jejich použití na tři základní skupiny:

  • Kamery na vedlejší odpadové potrubí, WC, výlevky, sifony, ventilace a klimatizace (MicroReel, microDrain, nanoReel)
  • Kamery na hlavní odpadní potrubí (SeeSnake Compact)
  • Kamery na průmyslové využití (SeeSnake, mini-SeeSnake)

Co jsou přednosti kamer SeeSnake?

1. Naviják – v bubnu navijáku je uskladněný a chráněný navinutý kabel s kamerovou hlavou. Je vyrobený z odolného plastu a jeho konstrukce je členěná a tvarovaná, aby odolala opotřebení a nárazům v náročných podmínkách. Větší modely jsou osazeny v ocelovém stabilním rámu. Při menších kamerách je buben velmi kompaktní a vybavený popruhem na jednoduchý transport. Buben je uzavřený a tím brání úniku nečistot během inspekce a po ní. Proto při vytažení kabelu ze špinavé kanalizace neznečistíte podlahy a interiér. Nečistoty se hromadí v bubnu a ten můžete jednoduše rozebrat a vyčistit proudem vody.

2. Kamerový posuvný (tlačný) kabel je důležitou součástí celého systému. Tlačné kabely musí mít různou délku a různou tloušťku, v závislosti od charakteru monitorovaného potrubí. Musí být dost pružné, aby prošli několika ohyby a současně dost pevné, abyste je mohli natlačit do velké vzdálenosti. A musí udržet kamerovou hlavu při vytahování z potrubí celou silou. Pevnost a flexibilitu zabezpečuje vnitřní jádro, které je vyztužené sklenými vlákny.

V nabídce RIDGID najdete posuvné kabely od délky 10 metrů (microReel) až do 99 metrů (SeeSnake) s průměrem od 6,3 mm až do 11 mm. Zvenku jsou chráněny a navrženy tak, aby elektronika v kabelech nebyla nikdy namáhaná. Snižuje se tak riziko případných poškozených kontaktů.

Pro méně náročné podmínky jsou k dispozici malé ruční kamery – endoskopy (CA-25, CA-150, CA-350), s tvarovatelným kabelem dlouhým od 90 cm, prodlouženími anebo tenkými tlačnými kabely s maličkou kamerovou hlavou do mikrootvorů.

3. Kamerová hlava – třešnička na dortu
Jaké vlastnosti by měla mít dobrá kamerová hlava? Rozhodně by měla

Kamery seesnake-monitor
Kamery seesnake-monitor
  • Lehce předcházet ohyby v potrubí, dovnitř i ven.
  • Být dobře podsvícená, abyste viděli všechny detaily tmavých potrubí.
  • Odolná vůči poškozením a poškrábání skla.
  • Odolná proti odtržení od tlačného kabelu anebo poškození kontaktů.
  • Vyhledatelná lokalizátorem, abychom dokázali určit její polohu, když narazí na problém.
  • Samonivelační, aby vám ulehčila orientaci a správnou představu obrazu.

Kamerové hlavy RIDIG toto všechno ví. A ještě víc. Tělo kamerových hlav je vyrobeno z nerezavějící oceli. Je nasazeno na pevné pružině, která lehce přejde 90° ohyby. Samotná kamera je podsvícená kvalitním LED diody, které jsou spolu s kamerou chráněné před nárazy průhledným krytem. Jasně osvětlují zorné pole a spolu s technologií širokoúhlého zobrazení snímají detaily stěny potrubí, praskliny, překážky a ucpávky. Objektiv je schovaný za tvrzeným sklem, takzvaným „safírovým krystalem“, který je prakticky nepoškrabatelný.

Vybrané modely jsou vybaveny samonivelací kamerové hlavy, která slouží na automatické vyrovnání do horizontální polohy. Obraz máte správně otočený, ať je kamera v jakékoli přetočené poloze.

Do kamerové hlavy může být integrovaná vysílací sonda (512 Hz). Umožňuje lokalizaci její přesné polohy, a teda místa v potrubí, kde se nachází.

Kamerové hlavy existují v různých průměrech. Nejmenší má průměr 15,5 mm a je určena pro potrubí O 20–50 mm (nanoReel). Největší kamerová hlava má průměr 35 mm (SeeSnake) a je určena pro potrubí s průměrem do 300 mm.

ÚČEL MONITORŮ A MOŽNOSTI POUŽITÍ. MONITORY JAKO NEODMYSLITELNÁ SOUČÁST KAMEROVÝCH SYSTÉMŮ

Monitor je při inspekci potrubí nevyhnutný na

  • ovládání kamery při práci, zasouvání kabelu přes kolena a odbočky, hledání cesty,
  • prohlížení živého obrazu,
  • nahrávání záznamů, videí, fotografií a jejich zpracování,
  • prohlížení a vyhodnocování nahraných záznamů.

V portfoliu RIDGID jsou špičkové monitory SeeSnake CS6, CS6Pak, SeeSnake CS10 a CS65 různých rozlišení, které splňují nejvyšší požadavky.

Specialitkou Ridgid je i připojení přímo na notebook, které je efektivní pro operátory zpracovávajících video záznamy. Ty mohou být rychle odeslané mailem anebo uložené do svých složek na serverech.

Každá kamera je připojitelná k monitoru kabelem s typizovanými koncovkami, aby bylo možné kombinovat různé kamery a různé monitory (kromě malých endoskopů). Ruční kamera RIDGID CA-300 je určena pro menší modely kamer jako jsou microReel, microDrain a nanoReel.

Hlavní přednosti monitorů RIDGID. Monitory jsou vybaveny mnoha užitečnými funkcemi, bez kterých není možné pracovat na profesionální úrovni.

  • Všechny monitory můžete používat s akumulátorem anebo na síťové napájení (230 V). Akumulátorové napájení vám umožňuje plnohodnotně operovat i na místech bez zdroje energie.
  • Vestavěná paměť, USB port, SD karta na ukládání záznamů.
  • Software RIDGID HQ na zpracování a archivování záznamů ve vašich počítačích.
  • Vysoké rozlišení a kvalita obrazu nevyhnutná na detekci detailů v potrubí.
  • Robustní konstrukce.
  • Můžete v reálném čase nahrávat komentář k inspekci, dělat fotografie z inspekce, a také si celý záznam nahrávat a pomocí USB přenést do počítače a posílat vašim zákazníkům. Navíc můžete přidávat popisy k fotografiím či videu.

ant PROFITOOLS s.r.o.
logo ant PROFITOOLS s.r.o.

Jsme obchodní společnost a přes 27 let zastupujeme silné zahraniční značky světových výrobců profesionálního nářadí pro voda-topení-plyn a svařování plastů. Poskytujeme i služby, díky kterým jsou naši klienti o krok vpřed před konkurencí.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.