logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

RAJA: ekologické a znovu použitelné obaly pro vaše podnikání

Gabriela Fabianová, generální ředitelka společnosti RAJA CZ/SK
Gabriela Fabianová, generální ředitelka společnosti RAJA CZ/SK

Každý z nás si uvědomuje negativní dopad odpadu na životní prostředí. Gabriela Fabianová, generální ředitelka společnosti RAJA pro Českou republiku a Slovensko říká: „Recyklace obalů je naše vize pro rok 2022“.

Co je udržitelné balení?

Udržitelné obaly jsou vyráběny například z papíru, kdy se za každý poražený strom použitý k výrobě papíru zasadil nový stromeček.

Udržitelná balení lze také opakovaně použít, což přispívá k jejich ekologické šetrnosti. Kromě toho, že je recyklovatelné, často se z nich vyrábí další ekologické obalové materiály, označované jako recyklované. „Balení, která dokážou snížit negativní dopad na přírodu a pochází z přírodních zdrojů, jsou naše největší přání a i výzva zároveň,“ dodáva G. Fabianová.

Jsou biologicky rozložitelné obaly stále pevné?

Biologicky rozložitelné obaly jsou stále pevné. Jednou z hlavních obav při přechodu na ekologické a biologicky rozložitelné obaly je, zda jsou stejně odolné a účinné jako „nezelené“, tradiční alternativy. Téměř ve všech případech se ekologicky odpovědné a biologicky rozložitelné obaly vyrovnají kvalitě standardních obalů. Ty, které jsou vyrobeny z recyklovaných materiálů – zejména plastů – jsou stále ty stejné plasty pouze rozdrcené a/nebo znovu použité.

Češi a recyklování:

  • Kolem 76 % všech uvedených obalů na trh bylo vytříděno na roztřiďovacích linkách
  • 1 227 289 tun jednorázových obalů bylo uvedeno na trh čeští výrobci
  • 926 055 tun odpadu bylo vytříděno
  • V Česku má možnost třídit odpady až 99 % obyvatel – činí tak 73 % (v roce 2019 to bylo kolem 60 %)
  • Přes 66 kilogramů v průměru vytřídil každý obyvatel České republiky1

Které produkty, poskytující ochranu zboží, lze recyklovat?

Bublinková fólie

Bublinková fólie

Jeden z nejpoužívanějších dostupných obalových materiálů. Dobrá zpráva – ano, bublinkovou fólii lze recyklovat. Některé mohou být recyklovány spolu s dalšími plasty při běžném recyklačním sběru, včetně produktů, jako jsou krabice od mléka, láhve od nápojů nebo plastové tašky.

c

Pěnová fólie

Pěnové fólie jsou ochranným produktem, který nabízí skvělou stabilitu a odpružení, a přitom je lehká a snadno se s ním manipuluje. Jeho recyklace je ale obtížnější.

Balicí papír

Balicí papír

Papírové obaly jsou jedním z našich oblíbených ochranných materiálů. Je lehký, snadno se skladuje a lze jej použít pro všechny způsoby balení, ochranu nebo prezentaci. Všechny papírové obaly jsou plně recyklovatelné.

Flo-pak Natural

Flo-pak Natural – výplňový materiál

Jedním z nejoblíbenějších řešení pro výplň. Tyto malé, ale silné částice ve tvaru „8“ poskytují skvělou ochranu a přitom jsou velmi lehké. Lze je recyklovat? Ano, stačí je stačí pokropit vodou nebo zakopat, jsou totiž vyrobeny z kukuřičného škrobu.


1 EKOKOM 2020, https://www.ekokom.cz/wp-content/uploads/2021/09/Ekokom_vyrocni_shrnuti_2020_elektronicke.pdf


RAJAPACK s.r.o.
logo RAJAPACK s.r.o.

Váš partner s více než 60letými zkušenostmi na trhu obalových materiálů, Vám nabízí širokou nabídku 2.500 produktů skladem pro ochranu, balení, přepravu či skladování Vašeho zboží.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.