logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Automatizovaná elektroinstalace Buspro versus KNX

HDL Automation s.r.o. nabízí dva standardy pro systémovou elektroinstalaci budov. Každý z nich má své přednosti i nevýhody, přitom ale oba jsou založeny distribuované logice, což znamená, že nevyžadují centrální procesor. Z důvodu náročnějšího vývoje oproti systémům s centrálním procesorem těchto systémů na trhu mnoho není. Zhodnoťte sami.

HDL Buspro


Krok vpřed v klasické elektroinstalaci

Komponenty pro automatizaci budov systému Buspro od HDL přináší tu výhodu, že z nich lze sestavit plnohodnotně fungující tzv. chytrý dům, ale kromě toho také jen samostatné dílčí funkce (ovládání topení na dálku, řízení světel podle kalendářního data a libovolné další), což se projeví v ceně, která odpovídá rozsahu.

Vzhledem k jednoduchosti instalace je systém Buspro vhodný pro elektroinstalační firmy, jejichž hlavní činností je klasická elektroinstalace, ale potýkají se s řešením následujících případů:

  • Venkovní osvětlení vchodu do penzionu se má po setmění sepnout automaticky při přiblížení osoby ke dveřím, ale od západu slunce až do 22 hodin má svítit trvale. Kromě toho lze toto stejné osvětlení ovládat vypínačem.
  • Ve sportovní hale lze světla ovládat vypínačem v hale na zdi, ale rovněž vypínačem z recepce. Vypínačem z recepce lze navíc zablokovat vypínač v hale.
  • Osvětlení ložnice je stmívatelné. Když se světlo zapne ve dne, od 7 h do 22 h, rozsvítí se na 100 % (a jas lze snižovat). Pokud se však světlo zapne v noci od 22 h do 7 h, rozsvítí se na 20 % (a jas lze snižovat i přidávat).
  • Po ukončení pracovní doby se v objektu sama zhasnou světla, pokud nebyla vypnuta normálně.
  • V prázdném domě se po setmění střídavě a namátkou rozsvěcí a zhasínají světla do ulice a tím se simuluje přítomnost.
  • Požadavek na spínání čehokoliv po mobilním telefonu.

HDL KNX


Sázka na jistotu mezinárodního standardu

Modulární sběrnicový systém KNX s distribuovanou logikou je definován mezinárodními normami a představuje jasně definovanou systémovou platformu, v níž produkty od různých výrobců vzájemně spolupracují a jsou rovněž vzájemně nahraditelné, tzn. je možné integrovat různé funkční subsystémy v rámci budovy do jediného řešení. Dosáhne se tak na širokého portfolia výrobků a eliminuje se závislost na jednom dodavateli. Tato výhoda je ale vyvážena vyšší cenou.

Co se týče funkčnosti, systém KNX je plně srovnatelný a díky možnosti doplnění i z řad jiných výrobců rozsáhlejší než Buspro. Jeho instalace je o něco složitější a bez certifikovaného školení téměř neproveditelná.

HDL Automation s.r.o. zajišťuje technickou podporu a osobní konzultaci vašich projektů, dále pomoc při jejich realizaci, a to i během záruční doby. Při prvních realizacích bývá poskytnuta plná podpora.

Výhody HDL pro oba systémy

Pro systém HDL Buspro probíhá bezplatné školení. Školení KNX lze absolvovat například na VUT Brno.

Instalačním firmám je při odběru z e-shopu poskytována dealerská sleva.

Představení systému Buspro od HDL může proběhnout ve Vaší firmě nebo u HDL Automation s.r.o. v Praze 4 na Pankráci.

Obr. – Sběrnicový systém HDL Buspro či KNX
Obr. – Sběrnicový systém HDL Buspro či KNX

HDL Automation s.r.o.
logo HDL Automation s.r.o.

HDL Automation s.r.o. zastupuje značky HDL, IQRC, MyMight, Enertex, smart:)things, Hoteza, Raysgem, Matrix. Dodává škálu produktů od jednotlivých modulů až po kompletní automatizační systémy budov, systémovou elektroinstalací vytváří inteligentní budovy.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.