logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Nedostatek řidičů ohrožuje logistické společnosti

Nedostatek řidičů ohrožuje logistické společnosti, foto Pavla Mudrochová, Lesensky.cz, shutterstock

Důvody nedostatku řidičů dopravci vidí ve vysoké fluktuaci, lepších pracovních podmínkách v zahraničí či nízkém zájmu mladých lidí o tuto profesi. Řešením by mohla být změna legislativy.

Reklama

Podle Institutu silniční dopravy ČESMAD každoročně končí až 8 000 řidičů, proti tomu nových je pouze 5 000. Nejčastějším požadavkem nových zaměstnanců jsou volné víkendy a možnost ovlivnit plánování cest.

„Potenciální mladé zaměstnance odrazuje náročnost práce, neustálý život na cestách a také velká odpovědnost za svěřený náklad,“ uvádí Ondřej Stöhr, jednatel společnosti Conti RSC, největšího českého dopravce v silo cisternové dopravě. „Řidič musí znát dopravní předpisy v různých zemích, včetně pravidel nařízených přestávek. Současně odpovídá za správnou nakládku a rozložení nákladu,“ vysvětluje Stöhr. I když podle něj řidičům pomáhají moderní technologie v podobě kontroly váhy nebo rychlosti, ti nejlepší získávají zkušenosti až letitou praxí.

Jedním z řešení nedostatku řidičů by mohlo být zjednodušení procesu zaměstnávání zahraničních pracovníků na řidičské pozice. Z výsledků výzkumu IRU vyplývá, že v Česku je pouhých 12 procent řidičů cizinců, kdežto v zemích Evropské unie se podíl pohybuje průměrně okolo 37 procent. Podle ministra dopravy Martina Kupky se na dlouhých lhůtách podepisuje nedostatečné personální pokrytí, včetně technického a finančního zabezpečení na zastupitelských úřadech. Na čas je náročná i bezpečnostní prověrka uchazečů.

Zdroj: tisková zpráva Nedostatek řidičů ohrožuje logistické společnosti, Pavla Mudrochová, Lesensky.cz

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.