logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Experti: Příští rok lidé za energie ušetří, pak trend určí covid

Češi příští rok mírně ušetří za energie, když ceny plynu i elektřiny klesnou v jednotkách procent. Trend v delším časovém období pak bude záležet na dopadech pandemie covid-19. Shodli se na tom analytici, které oslovila ČTK.

Reklama

Stanovení regulované části ceny elektřiny a plynu, kterou v pondělí oznámí Energetický regulační úřad (ERÚ), podle nich trend zásadním způsobem nezmění. Větších úspor mohou dosáhnout lidé, kteří jsou na trhu aktivnější a sami od sebe výhodné nabídky vyhledávají, míní experti.

"Pokud bude docházet k dalším omezováním ekonomických aktivit, lze předpokládat další snižování cen energií. Pokud se naopak s využitím moderního farmaceutického výzkumu podaří boj se zákeřným onemocněním covid-19 definitivně vyhrát, dojde zřejmě k poměrně rychlému oživení ekonomiky a tím i rostoucí poptávce po energiích," řekl ČTK analytik společnosti Cyrrus Petr Pelc.

Podle analytika společnosti ENA Jiřího Gavora lze v příštím roce očekávat pokles cen elektřiny pro domácnosti kolem pěti procent. "Rodina v bytě se spotřebou asi tři megawatthodiny (MWh) by tak mohla uspořit na obchodní části ceny do 500 Kč. V případě rodinného domu se spotřebou nad deset MWh se úspora již přehoupne nad 1000 Kč," uvedl.

"V případě plynu očekávám úspory ještě citelnější. Konkrétně lze očekávat úspory kolem deseti procent, což v případě vytápění plynem představuje jednotky tisíců Kč, v závislosti na spotřebě. Navíc na trhu s plynem, na rozdíl od elektřiny, nevidím důvody k citelnějšímu zdražení v následujících letech," dodal Gavor, který působí také jako výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií.

Podobný vývoj očekává také analytik portálu Capitalinked.com Radim Dohnal. Odhadl, že celková cena elektřiny pro spotřebitele pro příští rok klesne zhruba o dvě procenta, celková cena plynu pak řádově o pět procent. "Ceny obchodníků pro domácnosti se zatím výrazně nesnižují s ohledem na stávající nejistotu na trzích. Pokud ceny elektřiny poklesnou, tak to bude o jednotky procent," uvedl Tomáš Voltr ze skupiny Energy financial group.

Podle analytika portálu TZB-info Jana Schindlera oznámení regulované části ceny od ERÚ ceny dodavatelů neovlivní, protože se obchodníci řídí podle toho, co udělá konkurence. "Hodně obchodníků již ohlásilo zlevnění o určitou částku, ostatní obchodníci budou pokles cen kopírovat. Očekávám, že regulované ceny by v příštím roce měly u elektřiny klesnout až o 2,8 procenta a u plynu až o 4,3 procenta. Regulátor při plánování vycházel z podmínek roku 2020 a ze snížení ziskovosti regulovaných objektů. Pokud se tak stane, snížení regulovaných cen bude nadlouho posledním," řekl ČTK Schindler.

U elektřiny tvoří regulovaná složka více než polovinu výsledné ceny, u plynu asi čtvrtinu. V regulované části ceny jsou zahrnuty především poplatek za přenos a distribuci, u elektřiny také příspěvek na obnovitelné zdroje energie. Zbylou část ceny určují sami dodavatelé. "Po letech zdražování bych spíše očekával, že faktura za elektřinu zůstane stejná. A pokud danému spotřebiteli konečná částka klesne, tak pouze v řádech nízkých jednotek procent. Jiná bude situace u těch zákazníků, kteří se budou o cenu elektřiny aktivně zajímat. Ti budou mít možnost, také díky současné situaci, ušetřit podle spotřeby až několik tisíc korun ročně," doplnil Michal Les z portálu Ušetřeno.cz.

Přibližné roční náklady vybraných paliv na vytápění, teplou vodu a elektřinu pro ostatní elektrické spotřebiče (modelováno pro rodinný dům se čtyřčlennou domácností, s podlahovou plochou 150 metrů čtverečních a výpočtovou tepelnou ztrátou pět až deset kilowattů):

Hnědé uhlí (automatický kotel)44.383 Kč
Černé uhlí (automatický kotel)48.107 Kč
Koks (prohořívací kotel s AKU nádrží)52.587 Kč
Dřevo (zplyňovací kotel)43.764 Kč
Dřevěné brikety (klasický kotel na dřevo s AKU nádrží)49.724 Kč
Dřevěné pelety (speciální kotel)53.794 Kč
Štěpka (kotel na štěpku)50.228 Kč
Rostlinné pelety (speciální kotel)49.823 Kč
Zemní plyn (kondenzační kotel)52.371 Kč
Elektřina akumulace (teplovodní akumulační nádrže)63.895 Kč
Elektřina přímotop (podlahové elektrické plochy)52.265 Kč
Tepelné čerpadlo (země/voda)45.375 Kč

Zdroj: Porovnání nákladů na vytápění, teplou vodu a elektrickou energii TZB-info

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.