logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Víte, jaká je dobrá cena energií? Neplatíte za energie zbytečně moc?

V cenách potravin a spotřebního zboží se orientuje většina z nás. U cen energií již to tak nebývá. Na to, jak jednoduše zjistit, jestli neplatíme za energie zbytečně moc, jsme se zeptali přímo těžařů z Moravy, v Moravských naftových dolech. Na naše otázky odpovídal Jan Sýkora, ředitel marketingu MND, a. s.

Jak nejlépe zjistíme, jestli za energie neplatím zbytečně moc?

Ušetřit na energiích lze pořád tisíce korun, proto se na začátku hlavně nesmíme nechat odradit energetickými termíny a tarify, které jsou pro běžného člověka často zbytečně složité. Srovnání cen energií je totiž nakonec překvapivě jednoduché a není moc odlišné od běžných nákupů, na které jsme zvyklí. Nejjednodušší je zjistit si z vyúčtování celkovou roční platbu a údaje o tom, kolik energie v MWh spotřebujeme. Tyto informace jsou dnes již na většině vyúčtování přehledně vidět hned na první stránce.

S tím budeme dobře vyzbrojeni pro srovnání více nabídek. Tyto informace stačí zadat do některého z volně dostupných srovnávačů energií na internetu a hned uvidíte, kolik můžete ušetřit.


Co doporučujete dělat dál?

Srovnávače, které jsou na internetu dostupné, jsou bohužel v mnohých případech placeny provizemi konkrétních dodavatelů. Poznáte je tak, že vás pro srovnání nutí zadat vaše kontaktní údaje. Osobně proto raději doporučuji si z nabídek, které na srovnávači najdeme vybrat 2–3 firmy a ty oslovit napřímo. Seriózní firmy by měly mít bezplatnou infolinku, na kterou doporučuji určitě zavolat – uděláte si tak obrázek o tom, jak firma funguje.

Reakce oslovených společností a forma nabídky jsou pro vás pak kromě ceny velmi cenným kritériem pro správný výběr.

Proč je to tak důležité?

Většina z nás nechce měnit dodavatele energií každý rok, přece jen máme důležitější věci na práci než každý rok hlídat ceny energií. Při výběru nového dodavatele je tedy třeba pečlivě zvážit, jakou smlouvu vám nabídne. Nechceme přece po roce zjistit, že akční ceny daného dodavatele se na nás jako na jejich stávajícího zákazníka již nevztahují.

Jak to myslíte?

Oblíbeným trikem některých dodavatelů je nalákat vás na nízkou akční cenu a pak vás postupně převést na cenu vysokou. Často pak ty nejlepší nabídky dávají jen novým zákazníkům.

Jak lze takové firmy poznat?

Na webových stránkách zvolených dodavatelů si zkuste udělat kalkulaci. Když při nabídce či dostupnosti produktu rozhoduje, jestli jste již zákazník, či nikoliv, napovídá to, že zákazníky rozdělují na stávající a nové. Podívejte se také, jak mají na stránkách prezentované produkty. Pokud se v nich ztrácíte, je to další varování.

Na co si dát ještě pozor?

Pokud měníte dodavatele energií, určitě preferujte smlouvy na dobu neurčitou – ty můžete vypovědět kdykoliv s tříměsíční výpovědní lhůtou. Možnost smlouvu vypovědět je důležitá. Kromě lákání na akční cenu je totiž dalším nešvarem tzv. automatické obnovení. Zákazník dostane smlouvu na dobu určitou s těžko zjistitelným termínem či podmínkami ukončení. Tyto smlouvy se pak ve většině případů automaticky obnovují na nevýhodné a často několikaleté produkty, které můžete vypovědět jen s několikatisícovými sankcemi.

V čem jste v MND odlišní?

V MND věříme, že férovou cenu si zaslouží každý a vždy – proto je to nejlepší z naší nabídky dostupné vždy bez rozdílu stávajícím i novým zákazníkům. Ceny našim zákazníkům hlídáme tak, aby jim zůstaly výhodné dlouhodobě. Elektřinuplyn nabízíme domácnostem výhradně se smlouvou na dobu neurčitou s jasným termínem výpovědi, bez fíglů a skrytých sankcí.

Jak to tedy u vás funguje?

V MND chápeme, že lidé nemají času nazbyt. Proto nabízíme zdarma jednoduché a bezplatné porovnání cen bez závazků, buď na www.mnd.cz, či na bezplatné lince 800 400 500.

Pokud se následně rozhodnete své energie převést k MND, můžete u nás dnes zařídit vše online či přes bezplatnou zákaznickou linku 800 400 500. Veškeré dokumenty obdržíte před podpisem vždy nejprve do e-mailu. Můžete si je tak v klidu přečíst, kdykoliv se vám to hodí, a poté je můžete podepsat třeba tahem prstu na mobilu či tabletu nebo myší na počítači.


MND Energie a.s.
logo MND Energie a.s.

Jsme největší česká těžební společnost ropy a plynu MND Energie a.s., Moravské naftové doly, která má stoletou tradici v oboru. Plyn přímo z těžby jsme se rozhodli nabízet nejen velkoodběratelům, ale také napřímo domácnostem. Kromě Plynu z první ruky přímo ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.