logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Elektřina zdraží do konce roku u většiny dodavatelů

Někteří dodavatelé již zvýšili ceny proudu i paušálu, někteří počkají se zdražením až na leden, či březen příštího roku. Pokračování zdražování proudu pro domácnosti lze očekávat i v příštím roce.

Reklama

Kalkulátor cen energií TZB-info

Lze očekávat, že na podzim zdraží všichni dodavatelé?
Ing. Jan Schindler, analytik Kalkulátoru cen energií TZB-info: "Ano, lze očekávat, že většina dodavatelů elektřiny do konce roku zdraží. Někteří již zvýšili ceny proudu i paušálu, někteří počkají se zdražením až na leden, či březen příštího roku. Navíc při setrvání velkoobchodních cen v příštím roce na současné úrovni bude zdražování proudu pro domácnosti pokračovat."

O kolik podle vás mohou jít ceny nahoru? Kolik si domácnosti připlatí, mohou to být tisíce nebo stovky korun?
Ing. Jan Schindler: "Zákazníci, kteří netopí proudem budou muset zaplatit přibližně o 500 Kč za rok více než nyní, u vytápění se zvýší náklady o několik tisíc. Zdražením proudu se zvýší výdaje domácností také na zboží i služby, což bude mnohem citelnější."

"Elektřina zdražuje od roku 2016. Prvotní příčinou byla nejistota v souvislosti s provozem a budoucností jaderných elektráren v Německu a ve Francii, nyní dominují ceny emisních povolenek, ceny uhlí a poptávka po elektřině vlivem hospodářského růstu." odpovídá Ing. Jan Schindler na otázky Proč elektřina zdražuje? Jaké jsou hlavní důvody? pro magazíny Peníze.cz a Finance.cz.

Zdražení elektřiny a plynu

Širší komentář k aktuálnímu zvyšování cen energií najdete v rozhovoru s Ing. Janem Schindlerem v rozhovoru z veletrhu FOR ARCH:
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.