logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Cena elektřiny stále roste, co proti tomu zmůžeme?

Ceny elektřiny nám denně rostou doslova před očima. Některé z domácností tento dopad zaznamenaly na měsíčním vyúčtování. Jak se ke zdražování postavit? A za kolik se pohybuje cena elektřiny?

Cena elektřiny dále roste

Ani přes letní období cena elektřiny nestagnuje, ale naopak zdražuje. Na Německé burze European Energy Exchange se 1 MWh prodává za 396 eur, což je v přepočtu k aktuálnímu kurzu 9738,- kč. Dne 7. července dokonce překročila i hranici 400 eur za 1 MWh.

Své rekordní ceny dosáhla nejen na německé burze, ale také na francouzské. Informovala o tom agentura Bloomberg.


Elektřina není jediná co zdražuje, na historicky rekordních cenách se pohybují také ceny plynu nebo uhlí.

Vyšší zálohy za elektřinu

Měsíční zálohy na elektřinu se tento rok zvýšily v průměru o desítky procent. Některé české domácnosti dokonce zaznamenaly až 100% nárůst. Domácnost v typickém panelovém bytě průměrně platí zálohy 1500 korun měsíčně, tato částka se v průběhu rok 2022 rozhodně navýší, díky neustálým změnám ceníkům je však těžké odhadovat o kolik.

Domácnosti se snaží šetřit

Z rostoucích cen energií se stále více domácností snaží šetřit. Až 8 z 10 domácností plánuje tento rok více šetřit na energiích a pracovat s nimi více uvědoměle. 


Lidé nejčastěji uvádí snížení teploty v celé domácnosti nebo ztlumení vytápění v nevyužívaných místnostech. K těmto krokům by přistoupilo až 65 % dotazovaných domácností. 


Dalších 59 % by teplotu ztlumilo během noci a 56 % by se zabývalo řešením ideálního nastavení teploty lednice a snížením teploty ohřívané vody. Další změnou jak ušetřit je změna dodavatele, kterou ale můžete u elektřiny v průměru ušetřit až 2000,-  u plynu až 6000,- korun ročně.

Srovnání cen elektřiny


Ušetřeno.cz
logo Ušetřeno.cz

Portál Ušetřeno.cz porovnává produkty a služby a pomáhá tak šetřit čas i peníze. Jen u nás naleznete nejvýhodnější nabídky dodavatelů plynu, elektřiny a poskytovatelů hypoték, půjček či mobilních tarifů a internetu.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.