logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

IEA: Celosvětová poptávka po elektřině loni výrazně rostla

Celosvětová poptávka po elektřině vzrostla loni o šest procent, tedy 1500 terawatthodin (TWh). V procentech byl růst nejvyšší od zotavení z globální finanční krize v roce 2010.

Reklama

V TWh byl růst rekordní. Vyplývá to ze zprávy Mezinárodní agentury pro energii (IEA) o elektrárenském sektoru.

V příštích několika letech by ale růst celosvětové poptávky po elektřině měl zpomalit díky vyšší energetické účinnosti a zpomalení ekonomického oživení. Do roku 2024 předpokládá IEA růst poptávky v průměru o 2,7 procenta ročně, i když dopady koronavirové pandemie a vysokých cen energií jsou stále nejisté.

Nejvíce se má poptávka po elektřině v letech 2022 až 2024 zvyšovat v jihovýchodní Asii, a to v průměru o pět procent. Následovat bude asijsko-pacifický region, který zahrnuje Čínu. Zde má poptávka růst o přibližně čtyři procenta, což je mírně pod úrovní z doby před pandemií.

V Severní a Latinské Americe se má poptávka zvyšovat o zhruba jedno procento. Největší bude procentní růst v Mexiku a Kanadě. V Evropě se má letos poptávka zvýšit o 1,7 procenta, v dalších letech pak bude stagnovat.

Emise oxidu uhličitého v energetickém sektoru po dvou letech poklesu loni stouply o sedm procent na nový rekord. Pomalejší růst poptávky po elektřině a zvýšení produkce z nízkouhlíkových zdrojů by měly růst emisí v letech 2022 až 2024 snížit na méně než jedno procento ročně.

Produkce elektřiny z fosilních paliv bude v příštích letech stagnovat. Obnovitelné zdroje by v příštích třech letech měly růst o osm procent ročně a v roce 2024 by měly pokrýt více než 90 procent celkového růstu poptávky.

Jaderná elektrárna Temelín, která je největším výrobcem elektřiny v Česku a kryje zhruba pětinu domácí spotřeby, loni vyrobila 15,86 terawatthodiny.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.