logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Změna výpočtu průměrných cen u nabídek ze spotového trhu v Kalkulátoru

Od 19.10.2021 se mění výpočet cen za komoditu u produktů v Kalkulátoru, jejichž ceny závisí na cenách na spotovém trhu. Místo dvanácti bude průměrná cena jen tříměsíční.

Reklama

Zákazníci dnes často stojí před rozhodnutím, zda si zvolit tradiční ceník nebo ceník s cenami podle velkoobchodních cen (spot). Ceny spotových nabídek v Kalkulátoru cen energií TZB – info byly doposud vypočítávány jako dvanáctiměsíční průměr. Tento způsob výpočtu v době bez vyšších výkyvů cen na burze plně vyhovoval, navíc díky zobrazeným nákladům na rok spotřeby a pravidelné aktualizaci, bylo možno odhadnout částku, kterou bude mít zákazník na faktuře.

Bohužel ceny na burze se prudce zvyšují a průměrné ceny za posledních 12 měsíců nestíhají na toto tempo reagovat. Zákazníci tak nedostávají relevantní informaci v době, kdy by ji potřebovali. Proto jsme se rozhodli dočasně zkrátit období, ze kterého se počítají ceny na burze, z dvanácti na tři měsíce. Tím zákazník dostane aktuálnější informaci o úrovni cen a bude se moci lépe rozhodnout, jaký produkt si zvolí. Změna začne platit od 19.10.2021.

Zákazník ale o dosavadní dvanáctiměsíční průměrnou cenu nezůstane ochuzen. Každá nabídka ze spotového trhu v Kalkulátoru cen energií TZB -info je doplněna odkazem na článek s vývojem těchto cen. Údaje v článku se pravidelně jednou za týden aktualizují.

Tříměsíční průměrná cena je pouze dočasná do doby, až se růst cen na burze zastaví a dvanáctiměsíční průměrná cena dožene cenu tříměsíční. Potom se zase vrátíme k dvanáctiměsíční průměrné ceně, která je dlouhodobě lepší.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.