logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Bohemia Energy zvyšuje ceny elektřiny i plynu

Bezprecedentní růst cen elektřiny i plynu na burze nutí obchodníky zdražovat energie zákazníkům. Náš největší alternativní obchodník se rozhodl výrazně zdražit energie u ceníků Bohemia Energy a Europe Easy Energy.

Reklama

Ceny elektřiny i plynu se od 1.11.2021 zvyšují u obou obchodníků na stejnou částku u plynu a na stejnou částku u elektřiny. Stejná sazba se týká i ceníků, kde obchodník dříve deklaroval, že tvorba cen ceníku bude závislá na cenících místně příslušných dominantních dodavatelů. Jednotná cena plynu jako komodity činí 1 400 Kč/MWh se stálým platem 30 – 120 Kč/měsíc. V případě elektřiny byla stanovena jednotná cena u všech nově zveřejněných ceníků 3 400 Kč/MWh se stálým platem 79 Kč/MWh. Jedinou výjimkou představují ceníky, které byly převzaty od v minulosti nakoupených obchodníků, u nichž zákazník platil i pojištění.

Tyto ceníky, až na jednu výjimku, jsou určeny pro stávající zákazníky. Pro nové zákazníky a pravděpodobně pro ty zákazníky, kteří odmítnou nové ceny svých produktů, jsou určeny nabídky ceníků s cenou podle spotového trhu. U ceníků ze spotového trhu se od 1.11.2021 zvyšuje stálý plat na zhruba 79 Kč/měsíc, platba za zprostředkování obchodu zůstává stejná 250 Kč/MWh.

Ceníky ze spotového trhu jsou výhodnější pro obchodníka v tom smyslu, že má stálý svůj zisk a není vystaven riziku špatného nákupu. Zákazník nemůže od smlouvy odstoupit, když se na burze zvyšují ceny. Pro zákazníka v době nedostatku komodity na trhu spotové ceníky mají nevýhodu v podstatně vyšší ceně komodity, než kterou mají ceníky se standardní tvorbou cen.

Zvýšení cen se netýká nových zákazníků, kteří poptávali dodávku energií u obou těchto společností. Ti mají zajištěnou velmi nízkou cenu energií až do roku 2023 nebo 2024.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.