logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jak na elektřinu na chatě?

Zvolte správnou sazbu nebo si ji rovnou vyrábějte sami. Společnost bezDodavatele Vám radí jak na to!

Reklama

1. Správnou anebo žádnou sazbu

Ceny elektřiny se odvíjejí od tarifu, který se vybírá na v závislosti na tom, jaké spotřebiče jsou poháněny elektřinou, a kolik času na chalupě trávíte. Alternativou je pak sáhnutí po velkoobchodních cenách. „Jejich principem je odebírání energie v reálném čase za ceny, které jsou aktuálně na trhu. V dlouhodobém průměru jsou velkoobchodní ceny výhodnější než paušální sazby, do kterých se schovává marže a náklady dodavatelů,“ říká Robert Chmelař, zakladatel společnosti bezDodavatele.

2. Vsaďte na nezávislost a pořiďte si soláry

Zajímavou variantou je v dnešní době pořízení solárních panelů, které si můžete dát na střechu, nebo třeba na zahradní domek. S dnešními možnostmi dotací (např. Nová zelená úsporám) už se nemusíte děsit přemrštěných částek za pořízení. Můžete se tak stát zcela nezávislí na sítích, a navíc budete maximálně šetrní k životnímu prostředí.

3. Povyšte soláry na novou úroveň

Pokud už solární panely na chatě máte, otevírá se vám možnost, jak pokrýt spotřebu elektřiny po celý rok nejen na chalupě, ale i doma. Přebytečnou elektřinu vyrobenou solárními panely totiž můžete prodávat zpět do sítě, kde ji od vás dodavatelé vykoupí. „Cena vámi vyrobené a prostřednictvím bezDodavatele odkoupené elektřiny je stejná jako ta, kterou zaplatíte za elektřinu spotřebovanou v bytě. Díky tomu dokážete výrazně ušetřit na provozu své domácnosti. A pokud na chalupě vyrobíte více elektřiny, než doma spotřebujete, dostanete za energie dokonce zaplaceno,“ doplňuje Robert Chmelař.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.