logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Primagas nově nabízí zemní plyn za aktuální tržní cenu na burze

Dodávky energií za velkoobchodní ceny jsou alternativou ke klasickým pevným tarifům. I když zákazník nemá jistotu v podobě fixní platby, protože takzvaná spotová cena na burze se neustále mění, může výrazně ušetřit za marži dodavatele.

Společnost Primagas v rámci nového produktu Transparent účtuje ke spotové ceně zemního plynu pouze 16 haléřů za každou kilowatthodinu dodané energie.

Nejen firmy, ale i domácnosti mají možnost odebírat plyn za velkoobchodní ceny. Klasické tarify a ceníky dodavatelů sice znamenají pro zákazníka určitou jistotu stabilních plateb, současně však v sobě zahrnují nemalé marže dodavatelů, kteří se logicky musejí bránit cenovým výkyvům na burze. „Poplatek za takovou jistotu je u klasických tarifů zbytečně vysoký, a pokud cena komodity na burze poklesne, změna se v ceníku může projevit v lepším případě následující rok. U produktů, které reflektují aktuální spotovou cenu, ale zákazník okamžitě platí méně,“ říká Jiří Karlík, generální ředitel společnosti Primagas, která dodává LPG i zemní plyn. Zdůrazňuje přitom, že neexistuje žádná cenová setrvačnost jako například u cen pohonných hmot, kdy se aktuální cena ropy promítne na stojanech čerpacích stanic až s určitým zpožděním.

Společnost Primagas nově poskytuje produkt Transparent, který umožňuje nákup zemního plynu za aktuální tržní cenu na burze pouze s jediným administrativním poplatkem. „V rámci naší nabídky Transparent platí zákazník pouze za komoditu dle aktuální spotové ceny na burze a jako u všech dodavatelů poplatek za distribuci. Jedinou platbou pro nás jako dodavatele je 0,16 koruny za kilowatthodinu za zákaznický servis a nákup plynu, a to pro jakékoliv roční odběry a bez žádných dalších kapacitních poplatků,“ popisuje Jiří Karlík a dodává, že aktuální tržní cenu si je možné kdykoliv ověřit, spotové ceny lze sledovat denně online na stránkách operátora trhu OTE.

Vážený průměr spotové ceny 1 MWh zemního plynu za posledních 12 měsíců (březen 2020 až únor 2021) činil 357 Kč bez DPH. V modelovém příkladu spotřeby 20 MWh v distribučním území Gasnet (celé území Česka kromě jihu Čech a Prahy) by zákazník s produktem Transparent zaplatil celkem 19 420 Kč vč. DPH.

Více informací


PRIMAGAS s.r.o.
logo PRIMAGAS s.r.o.

Společnost Primagas je přední český dodavatel LPG a LNG. Primagas dodává LPG - propan butan do zásobníků, čerpacích stanic LPG a v PB láhvích ocelových a kompozitních plastových. LPG lze využít pro domácnosti i firmy k vytápění, přípravě teplé vody, ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.