logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Ceny elektřiny a plynu na spotovém trhu v dubnu letos a několik roků zpátky

Cena plynu na spotovém trhu OTE v dubnu opět rostla, stejně jako cena elektřiny. Jaké byly ceny komodit v dubnu za několik posledních let?

Reklama


Vývoj dubnových cen plynu (modrá křivka) a průměrná cena plynu v dubnu (modrá přímka). Zdroj da: OTE a.s.

Cena plynu na spotovém trhu Operátora trhu (OTE) po krátké pauze opět roste. Průměrná cena plynu, kterým se pouze topí a jehož cena je zprůměrovaná podle přepočteného typového diagramu dodávek, dosáhla v dubnu 556 Kč/MWh, což je z hlediska dlouhodobého průměru nadprůměrná hodnota. Zvláště významný je růst ceny koncem měsíce a začátkem května. Například cena 1. května činí 623 Kč/MWh. Pro spotřebitele je jediným štěstím fakt, že se snad blíží konec topné sezony a v létě se za tyto ceny nebude topit.

U elektřiny máme údajů méně, protože jsou vypočteny z našeho kalkulátoru cen na spotovém trhu. Cena elektřiny v dubnu, která je vypočtena podle přepočteného diagramu dodávek, dosáhla nejvyšší hodnoty v tomto roce a to 1 573 Kč/MWh . Zároveň se jedná o nejvyšší hodnotu za poslední tři roky v dubnu, jak ukazuje přiložený graf.

Ceny ze spotového trhu, v porovnání Kalkulátoru cen energií TZB - info vyjadřují dvanáctiměsíční průměr. V období prudkého růstu cen se tento průměr může značně lišit od cen v aktuálním měsíci. Proto z důvodu správného posouzení cenové situace je nabídka doplněna grafickými informace a odkazy na stránky burz. V případě více jak 30 % rozdílu mezí dvanáctiměsíčním průměrem a cenou v aktuálním měsíci odebíráme možnost poptávat produkt prostřednictvím srovnávače.


Vývoj dubnových cen elektřiny (modrá křivka) a průměrná cena elektřiny v dubnu (modrá přímka). Zdroj da: OTE a.s.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.