logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Ceny elektřiny a plynu na spotovém trhu v lednu letos a několik roků zpátky

Průměrná cena plynu pro topení byla v lednu 508 Kč/MWh, dlouhodobý průměr 530 Kč/MWh, v případě topné elektřiny (D45d) průměrná cena za poslední tři roky dosáhla hodnoty 1 341 Kč/MWh, v lednu 1 495 Kč/MWh.

Reklama

Spotový trh byl ještě nedávno, v době nízkých cen elektřiny a plynu mezi zájemci o úsporu populární. Trend vývoje cen se ale obrátil a ceny elektřiny a plynu na spotovém trhu stoupají. Otázkou je, zda jsou současné spotové ceny elektřiny a plynu nadprůměrné a je naděje, že ceny brzy klesnou nebo jsou normální. Na tyto otázky částečně může odpovědět přehled lednových cen obou komodit.

Zdrojem dat je Operátor trhu, a.s. (OTE), data jsou přepočítána přepočtenými typovými diagramy (TDD) dodávek pro topení. Výpočet obstarala naše nová kalkulačka spotových cen. U plynu máme záznamy od roku 2012, u elektřiny zatím pouze tři roky.

Elektřinu reprezentují ceny proudu pro přímotopy a tepelná čerpadla (TDD7), plynem se jenom topí (TDD4).

Průměrná lednová cena za poslední tři roky je 1 341 Kč/MWh bez DPH, v lednu 2021 byla 1 495 Kč/MWh, tedy z hlediska posledních tří let nadprůměrná.

Aritmetický průměr cen plynu pro topení za posledních devět lednů byl 530 Kč/MWh bez DPH, v lednu 2021 dosáhla průměrná cena 508 Kč/MWh bez DPH. I když se to možná nezdá při porovnání s loňskými mimořádně nízkými cenami, i cena letos v lednu byla pod dlouhodobým průměrem.


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.