logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Gazprom: Na evropském trhu bude i příští rok nadbytek plynu

Na evropském trhu se zemním plynem bude v příštím roce nadále panovat převis nabídky nad poptávkou, který tlačí dolů ceny.

Reklama

Předpověděl to dnes ruský plynárenský gigant Gazprom, na jehož tržbách se evropský trh podílí více než polovinou. Za nadbytkem suroviny v Evropě podle firmy stojí dodávky zkapalněného zemního plynu (LNG) ze Spojených států.

Ruský podnik nyní registruje pokles svého podílu na evropském trhu, na kterém čelí slabé poptávce a konkurenci ze strany jiných dodavatelů. "Většina výzev a hrozeb přetrvává. Patří mezi ně všeobecný nadbytek dodávek, který pravděpodobně uvidíme také v roce 2021," uvedla šéfka exportní divize Gazpromu Jelena Burmistrovová. "Američtí dodavatelé LNG narušili na evropském trhu rovnováhu," dodala.

Burmistrovová uvedla, že dodávky LNG do Evropy v prvním pololetí meziročně vzrostly o 17 procent, což vedlo k poklesu cen plynu na rekordní minima. Americké sankce na projekt plynovodu Nord Stream 2, který má přepravovat ruskou ropu do Německa, pak označila za snahu "vytlačit Rusko pomocí netržních nástrojů".

Spojené státy plynovod Nord Stream 2 dlouhodobě kritizují, což zdůvodňují obavou z přílišné závislosti Evropy na ruském plynu. Podle Moskvy jsou však Spojené státy motivovány vlastními ekonomickými zájmy a snaží se zajistit v Evropě odbyt dražšímu zkapalněnému zemnímu plynu z USA.

Gazprom předpokládá, že jeho vývoz do Evropy bude v letošním roce činit minimálně 170 miliard krychlových metrů plynu. V loňském roce přitom tento export dosáhl 199 miliard krychlových metrů plynu.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.