logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Ceny plynu 2020 – máme se bát zdražení?

Jak se budou vyvíjet ceny v plynu v příštím roce? Měli bychom se obávat zdražení? Přinášíme odpovědi na otázky, které trápí nejspíš všechny domácnosti využívající zemní plyn.

Na čem je závislá cena plynu?

Cena plynu je tvořena dvěma složkami. První část je regulovaná – určuje ji Energetický regulační úřad. Druhá část je neregulovaná a právě to je oblast, kde vznikají velké rozdíly mezi jednotlivými dodavateli. Neregulovanou, neboli tržní část ceny zemního plynu tvoří především částka, za kterou komoditu nakoupí firmy na burze.

Proč plyn loni zdražoval?

Velkoobchodní ceny na burze loni stouply až o desítky procent, což se odrazilo i v cenách pro spotřebitele, i když naštěstí ne tak výrazně. V současné době se cena zemního plynu na trhu stabilizovala, ale zdražování nelze vyloučit ani do budoucna.

Proč tomu tak je?

Energetický trh se potýká s turbulencemi kvůli snahám o snížení emisí a přechod na zelenější zdroje energie. Zejména tepelné elektrárny jsou zatíženy rostoucí cenou emisních povolenek. Právě zemní plyn je jednou z alternativ, jak nahradit dosluhující uhelné elektrárny a zároveň stabilizovat síť, do které teče stále více energie z obnovitelných zdrojů. Z toho důvodu spotřeba plynu roste a další masivní nárůst se očekává i v příštích letech, až bude Německo odstavovat jaderné a uhelné elektrárny. Rostoucí poptávka po plynu vytváří tlak na růst jeho ceny.

Jak se na zdražování připravit?

Bojíte se budoucího zdražování, nebo se vám zdá, že už i teď platíte za plyn zbytečně moc? Porovnejte si dodavatele plynu a zjistěte, zda můžete svoje účty snížit. Právě nyní máte výbornou příležitost zajistit si levnější dodávky plynu a nemusíte kvůli tomu ani chodit na pobočku, nebo pročítat složité ceníky.

Srovnejte si desítky dodavatelů plynu díky pár kliknutím na počítači z pohodlí domova. V mžiku dostanete nabídky přesně podle vašich potřeb. Do srovnání totiž vyplníte svoji reálnou spotřebu plynu, nebo dostanete orientační úsporu podle toho, k čemu zemní plyn v domácnosti používáte (ohřev vody, vytápění, vaření). Ušetřete až tisíce korun ročně – v průměru činí úspora 4682 Kč.
Ušetřeno.cz
logo Ušetřeno.cz

Portál Ušetřeno.cz porovnává produkty a služby a pomáhá tak šetřit čas i peníze. Jen u nás naleznete nejvýhodnější nabídky dodavatelů plynu, elektřiny a poskytovatelů hypoték, půjček či mobilních tarifů a internetu.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.