logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Kladenská burza: přetrvávající nízké ceny plynu i elektřiny

Cena dvouletých kontraktů na dodávku plynu skončila na 441 Kč/MWh a na dodávku elektřiny v nízkém napětí na 1298 Kč/MWh.

Reklama


Vývoj cen elektřiny pro roční kontrakty v nízkém napětí (Zdroj: ČMKBK)

Na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKB) bylo v 10. týdnu uzavřeno 998 kontraktů na dodávku 550,8 tisíce MWh elektřiny a zemního plynu pro konečné odběratele v hodnotě 372,3 milionu korun.

Cena dvouletých kontraktů plynu klesla proti předchozímu týdnu ve velkoodběru o 4,5 procenta na 425 Kč/MWh, v maloodběru o 0,9 procenta na 441 Kč/MWh. Dvouleté kontrakty elektřiny ve vysokém napětí skončily obchodování na úrovni 1315 Kč/MWh, v nízkém napětí uzavíraly s kurzem 1298 Kč/MWh.


Vývoj cen plynu v maloodběru u ročních kontraktů (Zdroj: ČMKBK)

PROFIL KOMODITNÍ BURZY

Českomoravská komoditní burza Kladno působí dvě desítky let jako organizátor burzovních trhů s energetickými, průmyslovými a agrárními komoditami v České republice. Je centrálním tržním místem pro obchodování dodávek elektřiny a zemního plynu pro konečné zákazníky a významným tržním místem pro obchodování dříví. Využitím svého obchodního systému založeného na burzovních pravidlech, uzancích a algoritmech burza generuje bezpečné prostředí pro organizované obchodování komodit v České republice.

Na trzích, které burza systematicky organizuje, vytváří prostředí, podmínky a mechanismy, jimiž kultivuje trh a zefektivňuje obchodní procesy účastníků obchodování. Mezi tyto specifické podmínky a funkce patří především standardizace komodit a obchodních podmínek, centralizace nabídky a poptávky, transparentní cenotvorba, agregace a zveřejňování informací jako cenové vodítko pro celý komoditní trh. Rovným přístupem ke všem účastníkům obchodování naplňuje burza nejvyšší možnou měrou požadavky ochrany hospodářské soutěže.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.