logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

ČMKBK: cena plynu pod 400 Kč/MWh

Cena plynu u dvouletých kontraktů klesla poprvé od roku 2016 pod 400 Kč/MWh.

Reklama


Vývoj cen elektřiny, ročních kontraktů v nízkém napětí (Zdroj: ČMKBK)

Na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKB) bylo v 7. týdnu uzavřeno 14 kontraktů na dodávku 29,8 tisíce MWh zemního plynu pro konečné odběratele v hodnotě 11,9 milionu korun.

Dvouleté kontrakty plynu ve velkoodběru zlevnily na 399 Kč/MWh, což je proti poslednímu obchodování z konce ledna pokles o 8,3 procenta. Za cenu pod 400 Kč/MWh se přitom tento produkt obchodoval naposledy v říjnu 2016, kdy uzavíral na 385 Kč/MWh.

Cena ročních kontraktů plynu v maloodběru klesla proti závěru ledna o 4,5 procenta na 423 Kč/MWh.

ENERGETICKÁ BURZA

Energetická burza je označením pro burzovní trh s energetickými produkty organizovaný Českomoravskou komoditní burzou Kladno. Spuštěna byla 11. 11. 2002 na základě státního povolení, které udělilo komoditní burze Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.

V roce 2009 se tento specializovaný trh začal nově profilovat na organizování obchodů s elektřinou a zemním plynem pro konečné odběratele, tedy na fyzické dodávky elektřiny a zemního plynu pro odběratele jak z podnikové segmentu, tak ze strany veřejných zadavatelů. Obchodování probíhá elektronicky aukčním systémem. V současnosti je tento trh centrálním tržním místem pro obchodování dodávek elektřiny a plynu v České republice.


Vývoj cen plynu, ročních kontraktů v maloodběru (Zdroj: ČMKBK)
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.