logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Ceny elektřiny a plynu na Českomoravské komoditní burze ve 32.týdnu

Cena kontraktů na dodávku elektřiny v nízkém napětí klesla na 1 460 Kč/MWh a cena plynu pro maloodběr se snížila na 510 Kč/MWh.

Reklama


Na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKB) bylo ve 32. týdnu uzavřeno 261 kontraktů na dodávku 533,4 tisíce MWh elektřiny a zemního plynu pro konečné odběratele v hodnotě 425 milionů korun.

Cena ročních kontraktů elektřiny v nízkém napětí klesla proti předchozímu týdnu o 2,5 procenta a uzavírala na kurzu 1460 Kč/MWh.

Roční kontrakty zemního plynu zlevnily v maloodběru o 1,3 procenta na 528 Kč/MWh, ve velkoodběru cena stagnovala na úrovni 527 Kč/MWh (pokles o 0,2 procenta). Cena dvouletých kontraktů plynu se snížila v maloodběru o 5,2 procenta na 510 Kč/MWh, ve velkoodběru o 3,8 procenta s uzavírací cenou 506 Kč/MWh.

Energetická burza je označením pro burzovní trh s energetickými produkty organizovaný Českomoravskou komoditní burzou Kladno. Spuštěna byla 11. 11. 2002 na základě státního povolení, které udělilo komoditní burze Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.

V roce 2009 se tento specializovaný trh začal nově profilovat na organizování obchodů s elektřinou a zemním plynem pro konečné odběratele, tedy na fyzické dodávky elektřiny a zemního plynu pro odběratele jak z podnikové segmentu, tak ze strany veřejných zadavatelů. Obchodování probíhá elektronicky aukčním systémem. V současnosti je tento trh centrálním tržním místem pro obchodování dodávek elektřiny a plynu v České republice.


Vývoj cen ročních kontraktů elektřiny v nízkém napětí (Zdroj: ČMKB)Vývoj cen ročních kontraktů plynu pro maloodběr (Zdroj: ČMKB)

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.