logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Verifox: spotřebitelé v Německu volí z 58 % zelenou energii

O zelenou elektřinu je v Německu stále větší zájem než o nabídky elektřiny z tradičních zdrojů, uvádí srovnávací portál Verivox. Oproti minulým rokům se trend v zájmu obrátil.

Reklama

Klimatické změny, jejich viditelné následky a rovněž hnutí za lepší životní prostředí se odrážejí ve zvýšeném zájmu spotřebitelů o ekologickou energii. Na to poukazují aktuální data zveřejněná portálem Verifox, který srovnává nabídky elektřiny a plynu. Poptávka po elektřině z obnovitelných zdrojů za rok vzrostla o 25 procentních bodů. Zatímco v červnu 2018 třetina (33 procent) spotřebitelů zvolila zelený tarif, v červnu 2019 to byla již více než polovina (58 procent) změn dodavatelů.

V roce 2012 volili tři ze čtyř spotřebitelů (78%) zelený tarif. Od té doby poptávka po elektřině z obnovitelných zdrojů neustále klesala a dosáhla minima v roce 2018, zájem poklesl až na 32%. Od počátku letošního roku se však tento trend otáčí a zájem se zvyšuje. „Spotřebitelé se stále více obracejí na ekologickou elektřinu, když se cítí osobně ovlivněni vnějšími událostmi, jako havárie atomové elektrárny v Japonsku, či společenským diskursem o globálním oteplování“, říká Valerian Vogel, analytik společnosti Verivox .

„Spotřebitelé by si měli vybírat z obnovitelných zdrojů ty, které nezatěžují životní prostředí. Ne všechny obnovitelné zdroje jsou bez výhrad šetrné k životnímu prostředí. Při výběru rovněž doporučujeme osvědčující o původu energie a certifikát TÜVNord a TÜV Süd. Pokud ale nabídka produktu nemá tato osvědčení, neznamená to ale, že by se jednalo o méně kvalitní zelenou energii“, uvádí Vogel.

Zelená elektřina nemusí být dražší než konvenční elektřina. Spotřebitelé mohou naopak často snížit své roční náklady na elektřinu přechodem na ekologickou elektřinu. Zejména pro ty, kteří se nikdy nezajímali o levnější tarif, je potenciál úspor velký. Rodina se spotřebou 4 000 kWh v současné době platí v Německu průměrně 1 277 EUR ročně. V nejlevnějším doporučeném tarifu na zelenou elektřinu se štítkem kvality za stejné množství elektřiny zaplatí 1 065 eur.To odpovídá roční úspoře 212 eur.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.