logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Češi mají šanci nahlédnout do běžně nepřístupných energetických zařízení

Český plynárenský svaz slaví 100 let od svého založení. Dny otevřených dveří se konají 20. 6. 2019 v pěti lokalitách napříč ČR.

Reklama

Ve středních Čechách otevírá při příležitosti 100. výročí založení Českého plynárenského svazu (ČPS) veřejnosti svůj provoz ÚJV Řež. V den otevřených dveří, 20. 6. 2019, mají návštěvníci mimořádnou příležitost prohlédnout si průkopnické projekty na bázi vodíkových technologií, svézt se prvním českým vodíkovým autobusem TriHyBus a vyzkoušet si, jak funguje „vodíkový kufřík“, přenosný bezemisní zdroj napájení, určený například pro záchranáře.

„Energetika a její provozy jsou pro většinu lidí velkou neznámou. Oslavy stoletého výročí jsou příležitostí, jak to změnit. V České republice je mnoho moderní infrastruktury a technologií, do jejichž rozvoje investují plynárenské společnosti každoročně miliardy korun. Na náš den otevřených dveří zveme všechny, které zajímá, díky čemu mají doma teplo nebo jaká je budoucnost zásobování energií,“ řekla Lenka Kovačovská, výkonná ředitelka ČPS, a dodala: „Přijďte a nebojte se zeptat. Jde o jedinečnou příležitost vidět zařízení, která jsou strategická pro bezpečné zásobování energií.“

ÚJV Řež (dříve Ústav jaderného výzkumu Řež) byla založena v roce 1955. Již o dva roky později se zde uskutečnila první řízená řetězová štěpná reakce uranu v Československu. To se tak stalo teprve devátou zemí na světě, která řízenou reakci dokázala zrealizovat. V současné době poskytuje ÚJV Řež široký rozsah služeb provozovatelům jaderných elektráren v České republice i v zahraničí a poradenství státním institucím České republiky. V rámci nejaderné energetiky se ÚJV Řež v posledních letech zabývá mimo jiné vývojem vodíkových technologií, kde se zaměřuje na aplikace v energetice a v dopravě.

Stejně jako zemní plyn, tak i vodík nabízí v oblasti energetiky mnohostranné využití. Oba zdroje lze například použít v rámci technologií pro akumulaci energií. Zde mohou sloužit jako záložní zdroje energie nebo pro stabilizaci výkonu dodávaného do sítě z obnovitelných zdrojů. O vodíku i zemním plynu se rovněž hovoří jako o možných řešeních budoucí nízkoemisní až bezemisní energetiky.

V rámci oslav stého výročí Českého plynárenského svazu mohou zájemci navštívit dny otevřených dveří celkem v pěti lokalitách v ČR: Na severní Moravě podzemní zásobník plynu Třanovice společnosti innogy Gas Storage, na jižní Moravě podzemní zásobník plynu Uhřice skupiny MND, v jižních Čechách teplárnu Mydlovary skupiny E.ON, v severních Čechách kogenerační jednotku ve Vrchlabí a ve středních Čechách právě ÚJV Řež.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.