logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

České podniky šetří energii, spotřeba přesto narůstá. Kde mají rezervy?

Spotřeba elektřiny v České republice loni vzrostla. Vyhnal ji ekonomický růst. Podle průzkumu společnosti E.ON si pětina firem dokonce energii vyrábí, přičemž více než polovina z nich je v dodávkách elektřiny soběstačná.



Loni jsme v České republice spotřebovali o 1,9 % elektřiny více než v předchozím roce. Spotřeba elektrického proudu dosáhla téměř 74 TWh, což je nejvíce od roku 1981, kdy Energetický regulační úřad začal statistiky sledovat. „Téměř dvouprocentní nárůst ve spotřebě odráží především vývoj ekonomiky. Důležité je i to, že se zastavil pokles ve výrobě elektrické energie patrný v předchozích letech“ uvádí Petr Kusý, ředitel Odboru statistické bezpečnosti dodávek Energetického regulačního úřadu. Zvýšila se také spotřeba zemního plynu, a to o 3,3 % na 8,53 miliardy kubíků.

Firmy chtějí vlastní energii
S realizací náročnějších energetických projektů firmám a dalším subjektům stále častěji pomáhá také metoda založená na splácení projektu ze zaručených provozních úspor – Energy Performance Contracting (EPC). „Nově klientům nabízíme služby energetického managementu a EPC, které se dotýkají všech oblastí energetiky – od vytápění přes klimatizaci až po osvětlení. Vidíme totiž, že právě takové projekty, které zadavateli přinesou nejmodernější technologie, a především zaručenou úsporu, jsou pro klienty zajímavé. Investiční náklady hradí dodavatel a klient má úspory zaručené smlouvou. Pokud fungování nepřinese garantované úspory, hradí rozdíl dodavatel. Pro většinu klientů je tato jistota mnohdy rozhodujícím faktorem, proč podobné nákladné a komplexní projekty realizovat“ uvádí Jaromír Němec, vedoucí energetických služeb pro segment B2B společnosti E.ON.

Šetřit lze vodu i platby za energie
V souvislosti s energetickou náročností firem je diskutována také spotřeba vody, a to zejména v kontextu současného sucha. Počítáno v litrech na osobu jsou ale velké administrativní budovy poměrně malým konzumentem vody. „Bytové domy mají spotřebu vyšší, protože jsou zde domácnosti, které ji užívají na vaření, mytí nádobí, splachování WC, mytí ve vaně, zalévání květin“ vypočítává Jan Truxa ze společnosti EkoWATT. Šetřit vodu v kancelářských budovách podle něho umožňují úsporné armatury nebo bezvodé pisoáry.


E.ON Česká republika, s.r.o.
logo E.ON Česká republika, s.r.o.

Skupina E.ON je tradičním partnerem české energetiky. Na českém trhu působíme od roku 1998. Dodáváme elektřinu 1,2 milionu zákazníků a zemním plynem zásobujeme více než 220.000 zákazníků, a to převážně v jižních Čechách a na jižní Moravě.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.