logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

IV. čtvrtletí 2017 v energetice: Růst výroby elektřiny, nižší spotřeba plynu

Energetický regulační úřad zveřejnil statistiky elektroenergetiky a plynárenství za poslední čtvrtletí loňského roku.

Reklama

Čtvrtletní zpráva o provozu elektrizační soustavy ČR zachycuje strukturovaná data výroby i spotřeby elektrické energie. Výroba elektřiny brutto ve IV. čtvrtletí 2017 oproti stejnému období předchozího roku vzrostla o 7 %, vyrobeno bylo cca 23,4 TWh elektřiny. K nejvyššímu nárůstu došlo v říjnu, o téměř 12 %, zatímco v prosinci výroba meziročně klesla o 1,6 %. Jaderné elektrárny vyráběly více o 47 %, naopak paroplynové elektrárny zaznamenaly ve stejném období pokles o bezmála 38 %.

Celková tuzemská brutto spotřeba elektřiny v posledním loňském čtvrtletí meziročně stagnovala, resp. rostla jen minimálně, a to o 0,2 %, na hodnotu 19,6 TWh. Zajímavá z hlediska změn je statistika přeshraničních toků elektřiny, podle které Česká republika od října do prosince 2017 vyvezla o 3,7 TWh elektrické energie více než dovezla (jedná se o fyzické toky). Meziročně se saldo vývozu za celé čtvrtletí zvýšilo o 58 %, přičemž v říjnu v meziročním srovnání vzrostlo dokonce o 107 %.

Čtvrtletní zpráva o provozu plynárenské soustavy ČR se zabývá toky plynu přes naše území a spotřebou ve IV. čtvrtletí 2017. Celková čtvrtletní spotřeba zemního plynu klesla meziročně o 8,1 % a dosáhla 2 684 mil. m3 (28 611 GWh). K poklesu přitom došlo v každém z měsíců. Jedním z důvodů může být průměrná teplota, která se pohybovala o 1,5 °C nad dlouhodobým teplotním normálem. Přepočtená spotřeba na teplotní podmínky dlouhodobého normálu za pomoci dlouhodobého teplotního gradientu spotřeby byla vypočtena na 2 828 mil. m3 (30 143 GWh), což odpovídá meziročnímu poklesu o 3,2 %. Nejvyšší denní spotřeba zemního plynu v České republice byla naměřena v úterý 19. prosince při průměrné denní teplotě -3,2 °C, naopak minimální denní spotřeba byla v neděli 15. října při průměrné denní teplotě 12,5 °C.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.