logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

PODCAST: Statika je jako matematika, tu pochopíš a nezapomeneš

Ing. Ivo Petrášek (vpravo) ve studiu ESTAV.tv
Ing. Ivo Petrášek (vpravo) ve studiu ESTAV.tv

Ivo Petráška, statika společnosti Wienerberger, zná v oboru každý. I my jsme měli ve studiu ESTAV.tv konečně příležitost povídat si o tom, na co nejčastěji naráží u navrhování zděných novostaveb, ale také o tom, že statika je první věc, kterou je třeba řešit při rekonstrukci starého domu. Co vše je a není příčka a základová konstrukce, jakým nepřítelem stavby je voda, jaké zatížení musí přenést základ, ale i to, co trápí i těší statika, si můžete poslechnout v našem podcastu s Ivo Petráškem.

Reklama

Poslechněte si podcast:
Více zajímavých podcastů na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Ivu Petráškovi projde rukama kolem 1000 projektů rodinných domů ročně. V nich často naráží na nesprávné umístění nosných konstrukcí, a tedy chybné zohlednění přenosu zatížení. „Projektanti se často soustředí na dispozice budovy a zapomínají na nosné prvky, což vede k problémům, kdy nejsou správně dimenzovány zdi pro podporu stropů. Někdy také chybí základy, což může způsobit velké problémy při stavbě,“ říká Ivo Petrášek.

Na stavbě samotné se pak často setkává s nepochopením technologie, a to z hlediska využití doplňkových zdicích prvků, umístění a uložení překladů a stropů. V rozhovoru je také zmíněna otázka podkladních betonů a rozdíl mezi správně dimenzovanou základovou deskou a běžným podkladním betonem, který nemusí mít dostatečnou nosnost. To může komplikovat dodatečné změny projektu při realizaci, a to zejména změny uložení stropní konstrukce a změny dispozic.

Statika je ovšem klíčové téma i pro rekonstrukce. Podle Ivo Petráška je třeba na začátku úvah o rekonstrukci starého domu kompletně zmapovat nosné konstrukce, jaké zatížení je kam přenášeno. Pro tyto účely je třeba i konstrukce odkrýt. „U rekonstrukcí se rozhodně nedá říci: Toto je tlusté, tak to bude nosné, toto je tenké, tak to můžeme zbourat, to nic nenese,“ ubezpečuje Ivo Petrášek.

S Ivo Petráškem jsme diskutovali o fascinaci, kterou statika a stavební mechanika vyvolávají, a o důležitosti praktických zkušeností v této oblasti. Co Ivo Petráška na statice baví? „Když přicházíte na stavbu, kde vás doslova vítají, protože vědí, že jim řeknete, jak mají dál dělat."

V podcastu jsme dále hovořili o tom, že drenáž není dešťový svod, že starý dřevěný strop nemusí unést moderní podlahu s podlahovým vytápěním a jak si např. moderní zděná konstrukce poradí s drážkami pro instalace. Podcast s poutavým vyprávěním statika Ivo Petráška naleznete v úvodu článku.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.