logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Sídlo Skupiny Saint-Gobain jako důkaz

Přinášíme pohodové bydlení a život každého z nás. Kombinujeme pohodlí a udržitelnost.

Na projektu DOCK dokazujeme svou vášeň pro inovativní stavební materiály. Ukazujeme všem, že maximální kvalitu je možné vytvořit za srovnatelné náklady. Přečtěte si v našem rozhovoru, jak jsou s výsledkem spokojeni samotní ředitelé.

Reklama


OMAR KOLEILAT CEO, Crestyl

Dock by Crestyl, co je to, jak byste tento netradiční projekt u řeky popsal, jak vznikal a jak budu jeho realizace dále pokračovat?

Je to unikátní místo v Praze, je to v zásadě oáza blízko centra Prahy. Málokdo ví, že existují dvě slepá ramena, která jdou tolik do vnitrozemí. Jedná se o bývalý areál loděnic, kde se opravovaly lodě. Když jsme to poprvé viděli, okamžitě jsme se zamilovali. V zásadě je tady unikátní laguna u parku, kousek od centra. Chceme vytvořit vyloženě sportovní oázu s využitím nejen pro bydlení, ale také pro práci, relaxaci, sport, proto vnímáme tento areál jako víceúčelový.

Crestyl jako investor projevil při přípravě celého projektu nebývalou invenci, inovativní postup a vydal se cestou kvalitní architektury, navíc svým provedením velmi šetrné ke svému okolí. Jdete tak trochu proti proudu, proč?

Já si myslím, že tohle je budoucnost. Být šetrný a vnímavý ke svému okolí a životnímu prostředí. Jsem si jist, že tento areál s vodou a zelení okolo si o to přímo říká. V rámci projektu máme celkem 1 ha parku, který by měl zahrnovat i mnoho technologií. Tzn. pro nás je to místo, kde můžeme dohromady skloubit technologii, zeleň a odpočinek. Architektura je pro Crestyl přirozená věc, design je součástí naší DNA. Vnímáme to, že když strávíte více času nad designem, můžete vytvořit za stejnou cenu projekt s daleko větší přidanou hodnotou.




Již v přípravné fázi jste se rozhodli přizvat ke spolupráci dodavatele stavebního materiálu, skupinu Saint-Gobain. To není úplně obvyklé. Jaká je to pro vás zkušenost?

Vyzvat dodavatele a naše nájemce, aby byli součástí tvorby projektu, to vnímám velmi pozitivně, nejen já, ale zejména moji kolegové, kteří jsou výrobní části naší činnosti. Na trhu existuje určitý standard, který se běžně prodává, ale když začnete hovořit s dodavateli materiálu, a to nejen se Saint-Gobain, tak zjistíte, jaké vůbec existují inovace, že jsou zde doslova neskutečné možnosti. Sám si pamatuji, když jsme začali jednat se Saint-Gobain o novém druhu sádrokartonu Habito, který sám o sobě unese desítky kilogramů, tak to byl ten první krůček, kdy jsme zjistili, že možnosti jsou tak velké. A přitom to není otázka ceny, ale kvalitní přípravy, kdy je potřeba vše dobře promyslet a poté je přidaná hodnota obrovská.

Budova Dock in Two, patří mezi první kancelářské budovy, do kterých jste se, jako významný developer rezidenčních staveb pustili. Rovnou s velkými ambicemi, které dokládá vaše úsilí o získání prestižní environmentální certifikace LEED gold. Jak vám v tomto ohledu pomohla spolupráce se skupinou Saint-Gobain?

Základem certifikace LEED je vnímání jednotlivých parametrů objektu, tam nehledíte pouze na přímý vliv, co se týče dopravy, ale i na design a detaily spojené s použitými materiály. Právě zde se ukázala výhoda spolupráce s dodavateli materiálů. Jak diskusí s lidmi, kteří materiálům rozumí jednoznačně lépe než developer, můžete zjednodušit získání této certifikace.

Jaké zkušenosti ze spolupráce se Saint-Gobain si odnášíte pro další projekty?

Chci doufat, že mezi námi vzniklo i přátelství, protože to byla dlouhá spolupráce. Našli jsme partnery, kteří jsou milí, chytří a profíci. Neříkám to jenom proto, že jsou také naším nájemcem, ale byl to celkově opravdu profesionální a příjemný proces. Doufám, že Saint-Gobain zůstane naším nájemcem co nejdéle, ale také vím, že SG je firma, která zná velmi dobře svůj byznys a tím pádem je náročná a budeme muset být stále na té nejvyšší úrovni, kterou Saint-Gobain očekává. Na závěr dodám, že je vždy milé nalézt takového partnera, se kterým může nejen dělat obchod, ale také si lidsky porozumět.




TOMÁŠ ROSÁK
předseda představenstva, Saint-Gobain Cosnstruction Products CZ, a. s.

Co bylo impulsem vašeho rozhodnutí přesunout kanceláře a sídlo společnosti?

Myšlenku přesunout sídlo společnosti do nových moderních budov jsme měli již nějakou dobu. Dříve jsme měli kanceláře v budově z 50. let, byť velmi profesionálně zrekonstruované, ale určitě jsme zde nedosahovali takového komfortu, který dnešní technologie nabízejí. Saint-Gobain je firma, která se sama snaží všem ukazovat možnosti současného stavebnictví, že maximální kvalitu je možné vytvořit za srovnatelné peníze, za dostupné náklady. Samozřejmě jsme chtěli prakticky našim zákazníkům, ale i našim zaměstnancům ukázat, že je to možné, chtěli jsme se podílet na výstavbě nových kancelářských budov a provozovat je.

Co přineslo tak úzké zapojení skupiny Saint-Gobain do projektu samotnému investorovi a jeho partnerům, kteří se na přípravě projektu a samotné stavbě podíleli?

Součástí celé myšlenky bylo prezentovat investorům a stavebním firmám, že moderní stavebnictví je možné, že přináší skvělé výsledky s minimálním nárůstem nákladů, že je možné i se standardními pracovníky a projekčními týmy vytvořit něco, co je unikátní Proto jsme vlastně s projektantem, investorem i generálním dodavatelem stavby úzce spolupracovali, docházeli jsme často na stavbu a ukázali všem jak je možné všechny technologie využít a vbudovat do této stavby.

Nakolik je nová budova odrazem toho, co skupina Saint-Gobain vyrábí a dodává na český trh?

My doufáme a věříme tomu, že jsme sem dali maximum materiálů a technologií, které v české republice vyrábíme nebo dovážíme ze zahraničí. Jsme hrdí na to, jak ty kanceláře vypadají, jaká je zde akustika, kolik máme světla, jak zde proudí vzduch a jaké skvělé a příjemné pracovní prostředí jsme zde je. Myslím si, že to co jsme zde spoluvytvořili je obrazem toho, co nabízíme a za čím si stojíme.




V čem jsou vaše kanceláře inovativní, nové, nevšední, jiné než ty běžné v jiných kancelářských budovách?

V první řadě se díváme zejména na ekonomiku provozu, základem je perfektní a kvalitní tepelná izolace a to nejen z pohledu vytápění a tak i z pohledu klimatizace. Naše provozní náklady jsou zhruba o 60% nižší než v předchozích kancelářích a to i přes to, že plocha nových kanceláří je větší než těch předchozích. Dalším tributem, který nové kanceláře výrazně odlišuje, je akustika. Ať už se jedná o prostorovou akustiku, kdy ve větších místnostech a zasedačkách jsme docílii vysoké úrovně, kdy nedochází k odrazům, nevytváří se echo, každý kdo zde hovoří má jasný hlas, je mu rozumět a udrží pozornost posluchačů. Samozřejmě jsme zajistili také perfektní akustiku mez i kancelářemi, aby se pracovníci z jednotlivých kanceláří nerušili.

Byli jste ve velmi úzkém kontaktu s investorem a jeho partnery, kteří se na stavbě podíleli a věnovat se detailně každé fázi výstavby. Co si z této zkušenosti odnesete pro další projekty a spolupráci s velkými developery a investory?

Je to poměrně jednoduché, je možné postavit kancelářské budovy v TOP třídě, za takřka identické náklady jako ty standardní, že lidé to umí, že nedochází k žádným zádrhelům a jde jenom o to mít na straně investora, developera ty systémy, které nabízíme.

Jak své nové pracoviště hodnotí vaši zaměstnanci?

V prvé řadě se musíte zeptat jich, ale vzhledem k tomu, že i já jsem zaměstnanec, tak vám za sebe odpovím. Mně se tady extrémně líbí, jsem hrozně spokojený a přál bych každému mít takové pracovní prostředí, jako mám já.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.