logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Seminář Využití obnovitelných zdrojů energie 2011 (I)

S železnou pravidelností pořádá firma Regulus každoroční seminář, na kterém představuje odborné veřejnosti nejen novinky ze sortimentu, ale také ucelená řešení z oblasti využití obnovitelných zdrojů energie v tepelné technice. Letošní rok nebyl výjimkou a seminář se uskutečnil v tradičním předjarním termínu v osmi významných městech České republiky. Organizaci semináře zajistila Společnost pro techniku prostředí a seminář byl ohodnocen pro autorizované inženýry a techniky ČKAIT jedním bodem. Tento článek je letmým ohlédnutím za seminářem, který navštívilo bezmála 500 odborníků.

Solární sestavy pro přípravu teplé vody a přitápění a příslušenství solárních systémů

Úvodní část semináře byla tradičně věnována solárním systémům. Byl zrekapitulován sortiment slunečních kolektorů s důrazem na jejich použití a charakteristické vlastnosti z hlediska zapojení a doporučených hodnot nastavení. Jako novinka byl představen plochý sluneční kolektor KPG1, který vyniká velkou aperturní plochou 2,39 m2 za rozumnou cenu, skvělým designovým a dílenským zpracováním, možností vodorovného umístění a dalšími parametry (účinnost přeměny sluneční energie na energii tepelnou, nízká tlaková ztráta atd.). K tomuto kolektoru byly představeny akční sestavy pro přípravu teplé vody a přitápění, včetně sestav kombinující energii ze slunce s dalšími obnovitelnými zdroji energie – tepelnými čerpadly nebo teplovodní krbovou vložkou.

regulus
Obr. Akční sestavy s kolektorem KPG1

Představeny byly i další akční sestavy včetně promyšleného kompaktního zařízení s názvem Solartherm, který v sobě ukrývá solární zásobník teplé vody a plynový kondenzační kotel nebo elektrokotel. Díky kompaktnosti celého systému lze docílit výrazných úspor již při realizaci, která je pro montážní firmu skutečně jednoduchá a rychlá, a tím pro investora levná.

Regulus
Obr. Solartherm

Další část tohoto bloku semináře byla věnována příslušenství solárních systémů. Na úvod byla představena novinka v podobě dvojitého potrubí Aeroline (vyrobeného z mědi nebo nerezového vlnovce) v izolaci pro snadné a rychlé připojení slunečních kolektorů. Tepelná izolace o tloušťce 14 mm, díky tomu, že izoluje přívodní i vratné potrubí společně, má stejné izolační vlastnosti jako izolace ze stejného materiálu o tloušťce 20 mm na trubkách vedených individuálně. Spolu s potrubím je v izolaci veden i kabel pro teplotní čidlo.

Obr. Aeroline

Nedílnou součástí solárních systémů je akumulace, a to jak při přípravě teplé vody, tak v kombinovaných soustavách sloužících i pro přitápění. Byl představen celý sortiment zásobníkových ohřívačů teplé vody a akumulačních nádrží pro otopnou vodu. Důraz byl kladen na novinky v tomto sortimentu. Ze zásobníků je to především zásobník R0BC bez vnitřního výměníku, dodávaný v objemech 200 – 3000 litrů. Jedná se o kvalitní vysoký a štíhlý zásobník, jehož povrch je dvojitě smaltován a vstupy a výstupy studené resp. teplé vody mají větší dimenzi - G6/4“ (nad 1000 litrů dokonce G2“), což je velice vhodné pro solární soustavy pro přípravu teplé vody v bytových domech, kde je kvůli malé světlé výšce technických místností nutno tvořit solární akumulaci z několika zásobníků, ale přitom zachovat průtok teplé vody pro celý bytový dům. Dalším zajímavým zásobníkem je zásobník s označením RBC HP, kterým má zvětšenou teplosměnnou plochu vnitřního výměníku a je velice vhodný pro přípravu teplé vody pomocí tepelných čerpadel nebo pro solární systémy s velkou kolektorovou plochou (např. kombinace přípravy teplé vody a bazén nebo bytové domy).

Regulus
Obr. R0BC
Regulus
Obr. RGC SOL

Z důvodů úspory místa v technické místnosti rodinného domu a opět zvýšení rychlosti montáže solárního systému byl představen 300 litrový zásobník RGC SOL, který má již nainstalovanou solární čerpadlovou skupinu s regulátorem. Čerpadlová skupina může být jednotrubková, či dvoutrubková.

U akumulačních nádrží pro otopnou vodu byl představen celý sortiment a vysvětleny rozdíly v návrhu a použití jednotlivých typů. Z novinek vyberme modifikaci oblíbené kombinované nádrže DUO-E s integrovaným zásobníkem teplé vody, která je vybavená dvěma solárními výměníky. Horní výměník při dostatečném slunečním svitu výrazně přispívá k rychlejšímu ohřevu vrchní části akumulační nádrže, a tím i teplé vody. Označení těchto nádrží je DUO-E2.


Regulus
Obr. DUO-E2

Z oblasti dalšího příslušenství může firma Regulus díky vlastnímu oddělení vývoje nabídnout svým zákazníkům např. elektrická topná tělesa různých výkonů a provdení. Byla představena klasická řada běžně dodávaných elektrických topných těles a nabídnuta možnost výroby na zakázku. Poniklovaná pro přípravu teplé vody, bez povrchové úpravy pro akumulační nádrže pro otopnou vodu, s dlouhým či krátkým netopícím koncem pro zamezení lokálního varu v připojovacím hrdle akumulační nádrže či zásobníku. Tělesa mohou být vyrobena se závitem G6/4“ nebo M48x2 a mohou obsahovat integrovaný provozní a havarijní termostat, ovládání HDO, stykač pro přímé ovládání z nadřazené regulace apod.

Regulus
Obr. Elektrické topné těleso s termostatem

Silnou oblastí v sortimentu jsou deskové výměníky tepla DV dodávané v kvalitní EPDM kaučukové izolaci. Ty bývají nedílnou součástí velkých solárních systémů (zpravidla nad 40 m2 kolektrové plochy), ale také dalších technologických celků (průtoková příprava teplé vody, velké kotelny s tlakově oddělenými soustavami apod.). Firma Regulus v této oblasti nabící řadu možností včetně přesného návrhu výměníku zdarma v rámci technické podpory svých zákazníků. Byly možnosti a vhodnost použití (typické aplikace) pro celou modelovou řadu deskových výměníků.


Regulus
Obr. Deskový výměník DV

Jako další příslušenství byla představena řada čerpadlových skupin pro solární systém. Jedná se o kompaktní hydrobloky vybavené všemi potřebnými armaturami pro správné nastavení solárního systému - hlavně průtoku kolektorovým polem, který je častou příčinou špatného fungování soustavy. Součástí vybraných čerpadlových skupin jsou i solární regulátory. Jim byla věnována další část včetně popisu funkce a upozornění na možné příčiny provozních problémů. Zpravidla jde hlavně o nesprávné umístění čidel regulátoru. Na jednoduché solární sestavě byly popsány nejčastější chyby v instalaci čidel a jejich projevy při provozu.

Regulus
Obr. Nesprávné umístění čidel

Další podstatná část tohoto bloku se týkala problematiky kombinace solárních systémů s kotli na spalování biomasy. Byly představeny projektantské postupy při volbě akumulační nádrže, návrh její velikosti a představeno několik zapojení. Dále byly předneseny požadavky na regulaci tohoto kombinovaného systému. Podrobnejší informace o této problematice byly již publikovány v odborném článku na potrálu TZB-info.

Obr. Kombinace solárního systému s kotlem na biomasu

Po vysvětlení problematiky kombinace solárních systémů s kotli na biomasu byly pro doplnění představeny akční sestavy s krbovou vložkou s teplovodním výměníkem Romotop KV075. Tato část prezentace sloužila zároveň jako pozvánka k další části semináře, kterou byl příspěvek právě firmy Romotop.

Prezentace ze semináře ke stažení:
Solární sestavy pro přípravu teplé vody a přitápění (pdf)
Kombinace solárního systému a kotle na biomasu (pdf)



REGULUS spol. s r.o.
logo REGULUS spol. s r.o.

Regulus byl založen roku 1992 v Praze a od té doby se podařilo vybudovat stabilní ryze českou firmu, která dnes celkem zaměstnává, i ve svých dceřiných společnostech, téměř 180 kvalifikovaných pracovníků. Jedná se o dynamicky se rozvíjející firmu ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.