logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Nejúspornější televizory „energetické třídy A“

Do databáze energeticky nejúspornějších spotřebičů na internetové stránce www.uspornespotrebice.cz přibyla nová kategorie televizorů. Televizory jsou rozdělené do dvou kategorií podle velikosti úhlopříčky: do 110 cm a nad 110 cm.

Reklama

V současné době jsou téměř všechny domácnosti vybaveny televizorem. Spotřeba elektrické energie televizoru představuje nezanedbatelný podíl (asi 10%) celkové spotřeby elektřiny průměrné české domácnosti, jinak také v průměru 100 - 400 kWh ročně podle typu televizoru a jeho užití. To představuje 450 až 1800 Kč za roční provoz, respektive až 18 tisíc Kč za deset let provozu.

Předpokládá se, že televizní přijímače budou dalším spotřebičem, který bude začleněn do systému energetického štítkování domácích spotřebičů. Spotřebitelé tak budou mít možnost vybrat si přijímač mimo jiné i podle energetické náročnosti jeho provozu, respektive zařazení do energetické třídy A-G.

Proto nyní na stránkách internetové databáze www.uspornespotrebice.cz přibyla kategorie nejúspornějších televizorů na českém trhu. Spotřebiče byly do kategorie vybrány na základě mezinárodních kritérií evropského projektu Euro-Topten Plus (www.topten.info).

Kritérii výběru jsou maximální příkon v pohotovostním režimu (v režimu spánku) do 1W (v souladu s nařízením 1275/2008/EC o spotřebě ve standby) a index energetické účinnosti maximálně 0,5 (podle návrhu směrnice Evropské komise o požadavcích na energetické štítkování televizorů a podle mezinárodních standardů IEC 62087:2008 bude odpovídat energetické třídě A a lepší).

Konkrétní výrobky jsou tedy do databáze umístněny pouze na základě jejich provozních parametrů, deklarovaných výrobcem, bez ohledu na značku nebo výrobce.

Mezi další kategorie výrobků umístněné na stránkách www.uspornespotrebice.cz patří například pračky, chladničky, myčky nádobí nebo zdroje světla.

Více informací o kritériích výběru či tématech spojených s problematikou energetických štítků naleznete také na stránkách www.topten.info.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.