logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Podzimní semináře ASIO 2009 aneb "Membrány po lopatě"

Listí spadlo ze stromů a za námi jsou i podzimní semináře. Přišel tedy čas začít bilancovat. V Evropě je dle údajů asi 2200 čistíren s membránami všech velikostí a naplňují se tak některé prognózy. Například v Německu počítají s tím, že až 10% odpadních vod bude čištěno na membránách.

Skutečnost, že monotematický seminář navštívilo celkem 200 lidí (stovka v Brně a stovka v Praze) svědčí o tom, že membrány nejsou zase až tak předčasné téma. Jejich čas již přichází a vypadá to, že ve vývoji budeme následovat takové země, jako jsou Německo nebo Španělsko, kde jsou zrealizované i stotisícové ČOV s membránami. V Evropě je dle údajů asi 2200 čistíren s membránami všech velikostí a naplňují se tak některé prognózy. Například v Německu počítají s tím, že až 10% odpadních vod bude čištěno na membránách.

Návštěvnost semináře byla solidní a na jeho účastnících nyní je, aby posoudili, nakolik se podařil náš záměr. Tím bylo představení membrán tak, aby skutečně každý pochopil jejich princip a možnosti.

Pro zopakování to nejdůležitější:

Membrány v komunálních čistírnách jsou mechanickým stupněm, tj. nenahradí, ale jen znásobí dobře fungující biologii. Bez fungující biologie nemohou dlouhodobě fungovat ani membrány.

Existuje několik typů membrán a každé mají své přednosti i nedostatky tj. nelze přenášet informace o jednom typu jako informace o jiném typu. Například předností deskových membrán je jednodušší regenerace a delší intervaly, což je předurčuje pro použití v menších ČOV (tisíce EO). Předností vláknových membrán je pak cena, ale nevýhodou je složitější regenerace, tj. uplatní se s výhodou od desetitisíců výše.

 

Již dnes je řada případů, kdy použití membrán je mimo jiné i ekonomičtější než použití klasických ČOV. Zatím se nejlépe uplatňují tam, kde potřebujeme terciární dočištění, rekonstruujeme nebo rozšiřujeme v omezených prostorách, chceme recyklovat nebo řešíme některé speciální druhy odpadních vod.

Existuje již dostatek podkladů pro návrh ČOV s membránami. Zejména je třeba zohlednit fakt, že je nutné dokonalé předčištění a že se pracuje s několikanásobnými koncentracemi sušiny kalu v aktivaci. Což sebou nese několik efektů vedoucích k úsporám objemů a k lepšímu hospodaření s energií v odpadních vodách.

Při čištění některých typů průmyslových odpadních vod si řešení bez membrán už ani nedovedeme představit. Naše technologie FMX umožňující optimalizovat druh membrán je pak zcela unikátní, škoda že zatím pro některá řešení dražší než technologie jednodušší, ale dostačující.

 

V každém případě se domníváme, že pokud návštěvníkům zůstanou v paměti jen výše uvedené informace, bude to pokrok, za který nám budou vděčné především generace našich dětí.

Poděkování patří Slovenské technické univerzitě za spolupráci na přípravě semináře a především všem, kteří nalezli čas přijít a nasbírat užitečné informace.


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.