logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Kompaktní úsporka OSRAM Duluxstar se stala vítězem testu spotřebitelů TEST

Mezi 36 testovanými kompaktními úspornými zářivkami se OSRAM Duluxstar umístil na prvním místě s celkovou hodnotící známkou 2,2.

Reklama

Duluxstar vyniká především poměrem cena výkon. Je vhodná na časté spínání, vykazuje dobré světelné vlastnosti a je ze všech testovaných úsporek nejlevnější. Navíc vykazuje jednu z nejrychlejších návratností investice. Ta je důležitá při prvotním výběru úsporky zákazníkem. U Duluxstaru dosahuje 0,4 roku, tedy necelých 5 měsíců. Celková roční úspora oproti srovnatelnému provozu žárovky je podle výsledků testu 242 Kč. Na druhém a třetím místě se umístily Dulux El (známka 2,5) a Dulux Superstar Globe (známka 2,5), také od společnosti OSRAM.

Kompaktní zářivky nabízejí oproti klasickým žárovkám více světla, úsporu energie (až 80 %) a mnohem delší životnost, která dosahuje 15-ti násobku klasické žárovky. Životnost klasické žárovky se pohybuje okolo 1.000 hodin, což představuje přibližně 1 roční svícení při běžném využití žárovky. Kompaktní úsporné zářivky nabízejí životnost až 15.000 hodin. Přesné úspory dosažené použitím úsporných zářivek si můžete spočítat na www.osram.cz, dozvíte se také, jak rychle se Vám investice do úsporných světelných zdrojů vrátí.

 

Zdánlivou nevýhodou úsporek je jejich vyšší počáteční cena. To je však relativní, protože pokud spočítáme provozní náklady úsporných zářivek a klasických žárovek za delší časové období, zjistíme, že úsporky jsou šetrné nejen k životnímu prostředí, ale i k naší peněžence. "Jak TEST prokázal, díky delší životnosti a menší spotřebě elektrické energie se již za pár měsíců vrací investice vložená do pořízení vhodné úsporné zářivky a v průběhu let pak šetří tisíce v korunách a tuny v množství emisí CO2," upřesňuje Ellen Benešová ze společnosti OSRAM.

Jejich využití je naprosto komplexní a mohou být ideální náhradou klasických žárovek. Dnešní úsporky již nemají tzv. studené světlo a dokážou tak vytvořit v domě teplou a přátelskou atmosféru. Mohou být plynule stmívatelné od 100 % do 15 %. Mají nejrozšířenější patice E14 i E27, nevadí jim časté zhasínání ani rozsvěcování (OSRAM DULUX EL FACILITY).

Občanské sdružení spotřebitelů TEST je neziskovou organizací, jejímž cílem je především ochrana spotřebitele a služba spotřebitelům. Tento cíl naplňuje mimo jiné testováním výrobků a služeb, které uveřejňuje v měsíčníku TEST a na webových stránkách. "Základem testování je objektivita a nezávislost, která je předpokladem pro větší transparentnost spotřebitelského trhu a snazší orientaci spotřebitele," upřesňuje Michaela Bláhová z Občanského sdružení spotřebitelů TEST.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.