logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Světlo společnosti OSRAM odvádí dobrou práci

Digitální plánovací nástroj Light-Consultant na adrese www.osram.cz potvrzuje, že osvětlení, které navozuje motivující a příjemnou pracovní atmosféru, může zároveň také snížit spotřebu energie a emise CO2. Moderní fluorescenční a kompaktní fluorescenční modely efektivně osvětlují konferenční místnosti a chodby. U individuálních a otevřených kanceláří motivuje takovéto osvětlení zaměstnance k efektivní práci – a přitom nespotřebovává tolik energie.

Reklama

Podle studie německého energetického úřadu představuje osvětlení přibližně 50 % nákladů na provoz kancelářských budov. A právě v této oblasti výrobky společnosti OSRAM spojují špičkové technologie s kvalitou světla a jeho účinností. Díky účinnosti až 104 lumenů na watt dokáže fluorescenční zářivka LUMILUX T5 HE vytvořit neuvěřitelné množství světla a zajistit tak optimální osvětlení jakéhokoliv pracoviště. Díky průměru pouhých 16 milimetrů je navíc i mimořádně kompaktní a dá se použít prakticky kdekoliv - od vestibulů a otevřených kanceláří až po servisní oblasti.

Kompaktní a jasné: OSRAM DULUX L

OSRAM nabízí i zajímavá a úsporná řešení pro konkrétní účely otevřených kanceláří. Stolní a stojící osvětlení využívající model OSRAM DULUX L 55 vytvářejí optimálně osvětlené pracovní "ostrůvky".

 

Tento výkonný kompaktní fluorescenční model je výrazně kratší než lineární fluorescenční modely, takže se skvěle hodí do malých svítidel. Navíc je mimořádně šetrný k životnímu prostředí: vykazuje až šestnáctkrát delší životnost a potřebuje k provozu až o 80 % méně energie ve srovnání s klasickými žárovkami.

Jemné a úsporné ovládání

Společnost OSRAM nejen že využívá úsporných zářivek, navíc také u kancelářského osvětlení používá individuální a flexibilní ovládání v rámci inteligentního elektronického ovládání na platformě DALI. Ovládací prvky QUICKTRONIC a DULUXTRONIC, které jsou navržené přímo pro tyto zxářivky, umožňují tiché a šetrné ovládání bez blikání. Spotřeba energie je nižší až o 30 % a životnost zářivky je delší.

 

Ovládací prvky zvyšují úspornost

Nástroj Light-Consultant společnosti OSRAM ukazuje, jak je ekonomicky výhodné využití modelu LUMILUX T5 HE ve spojení s ovládáním QUICKTRONIC INTELLIGENT DALI DIM: k osvětlení kanceláře call centra o ploše 38 metrů čtverečních je zapotřebí pouze devět zářivek (14 W) LUMILUX T5 HE. V kombinaci s inteligentním systémem řízení je možné oproti standardním zářivkám T8 s výkonem 18 W dosáhnout úspory až 70 %. Roční náklady na energii takto klesají na 113 EUR při sazbě 0,15 EUR na kilowatthodinu. Dále se uvolňuje přibližně o 600 kg méně CO2, což je množství, které ročně absorbuje 30 stromů. Výpočty snížení emisí CO2 vycházejí z praktické úspory energie u odpovídajícího typu svítidla. Při konverzi je využitý energetický poměr 0,5 kg na kilowatthodinu.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.