logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Zelená úsporám - jedno opatření a jen na části obálky budovy

Majitelé již částečně zateplených nebo památkově chráněných staveb pro bydlení budou mít po 10. 8. větší šanci dosáhnout na dotaci v programu Zelená úsporám.

Reklama

Program Zelená úsporám, jehož cílem je realizace opatření vedoucích k úsporám energie a využití obnovitelných zdrojů energie v rodinných a bytových domech, byl spuštěn v dubnu letošního roku. Financován je z prodeje emisních povolenek Japonsku. Celkově by mělo být do konce roku 2012 rozděleno až 25 miliard korun.

Ačkoliv oprávněných odborných dodavatelů registruje SFŽP již více než 3500 a výrobků splňujících podmínky programu Zelená úsporám je registrováno více než 2100, počet investorů, jejichž žádost o dotaci byla přijata, je řádově nižší. Podle reakcí čtenářů portálu TZB-info je nejčastější překážkou již provedené opatření zateplení obálky budovy v minulosti. Zateplení majitelé domů navíc často realizovali jen na části fasády, vyměnili pouze některá okna apod.

Avizované změny programu by tuto situaci měly změnit. Podle informací, které portál TZB-info získal, bude např. možné uznávat pro přidělení dotací v části programu A.2 - Kvalitní zateplení vybraných částí obytných domů (dílčí zateplení):

  • pouze jedno opatření.

  • opatření provedené pouze na části plochy konstrukce.

Aktualizováno 10. 8. 2009 - O vyhlášených změnách čtěte ZDE.

Tvůrci změn očekávají, že se výrazně usnadní přístup k dotacím uvědomělým majitelům nemovitostí, kteří do úspor energií investovali již před dubnem 2009. Na dotaci snadněji dosáhnou i majitelé památkově chráněných objektů, kde např. zateplení uliční fasády nepřichází v úvahu.

Ve hře v rámci programu Zelená úsporám však stále zůstává oblast podpory A.1 - Komplexní zateplení obálky budovy vedoucí k dosažení nízkoenergetického standardu. Podle slov energetických auditorů lze dosáhnout vhodnou volbou a optimalizací opatření na prostředky z programu Zelená úsporám i tam, kde to na první pohled možné není. Ukazuje se, že pokud je možné provést opatření vedoucí ke splnění podmínek pro podoblast A.2, pak lze obvykle splnit i podoblast A.1. V některých případech, zejména tam, kde byla v minulosti již některá opatření provedena, je A.1 dokonce jedinou logickou variantou.

Přesná čísla a další podrobnosti, jako je výše požadovaných energetických úspor v rámci dílčího zateplení, případně od jakého data bude možné podávat žádosti podle nových podmínek, se veřejnost dozví 10. 8. O přesném znění připravovaných změn programu Zelená úsporám bude portál TZB-info čtenáře informovat.

O podrobnostech přístupu k památkově chráněným budovám v rámci programu Zelená úsporám čtěte také zde.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.