logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Víceúčelová aréna v Karlových Varech

Hokej je náš národní sport a vytvořit pro něj a pro diváky příjemné a lákavé prostředí je snem všech manažerů hokejových týmů. Provozovat hokejovou halu bez dalšího využití není možné, a proto se v názvu nově stavěného areálu v Karlových Varech - Tuhnicích ani slovo hokej nevyskytuje. Je pojmenován jako Výstavní, sportovně kulturní a kongresové centrum Karlovy Vary a širokému spektru činností, které se v něm bude odehrávat, odpovídá i jeho technické vybavení.



Vize karlovarského areálu. Vlevo vpředu hala 1, vpravo tréninková hala 2 a vzadu, perspektivně, krytý plavecký bazén.
 
Příčný řez hlavní halou

Areál tvoří hlavní víceúčelová aréna pro cca 5800 diváků (při koncertním uspořádání až 8000 se stáním na parteru) a s ní je koridorem spojena hala tréninková s galerií pro 100 diváků. Hrací, po přestavbě jevištní, plocha v obou halách může mít variabilní rozměry, v hlavní hale je spodní řada tribun zasouvací.

 

Hlavní zdroje tepla - plynový kotel a kogenerační jednotka (foto red. Topenářství instalace)

Pro návštěvníky budou připraveny 3 restaurace, 6 bufetů, fanshop, 26 skyboxů, fitness centrum, whirlpool, jednací salóny, speciálně zařízené zasedací a kancelářské místnosti, presscentrum a další, vše s bezbariérovým přístupem a rovněž parkováním s kapacitou několik set aut.


Venkovní část technologie chladu s využitím odpadního tepla
 
Dodávku topenářské části od zdroje tepla realizovala pod vedením jednatelky, Ivany Šůlové a Romana Šůly, karlovarská společnost KV-TERM, s.r.o.

Výstavba byla schválena 23. listopadu 2006. Práce začaly v lednu 2007 a v červnu 2007 byla zahájena výstavba skeletu. Slavnostní otevření se předpokládá v červnu 2009.

V projektu a při skutečném provedení byly využity zkušenosti z výstavby liberecké arény, které vedly ke zjednodušení a zrychlení výstavby. Například řada konstrukčních prvků betonovaných na stavbě v Liberci byla nahrazena prefabrikáty, z nichž některé vycházely i z prvků použitých na stavbě sportovního areálu v zahraničí. Byla použita kogenerační jednotka jako částečný zdroj tepla i elektřiny, odpadní teplo z chlazení je dále využito aj.

Z technické zprávy vytápění objektu lze vyčíst tyto základní údaje:

  • nejnižší venkovní výpočtová teplota -15 °C
  • průměrná denní venkovní výpočtová teplota +3,8 °C
  • průměrná denní teplota v nejchladnějším měsíci -2,1 °C
  • počet topných dnů 254
  • charakteristické číslo budovy 12
Název stavby: Výstavní, sportovně kulturní a kongresové centrum Karlovy Vary
Investor: město Karlovy Vary
Vyšší dodavatel: sdružení firem Bau - stav, s.r.o, Metrostav a.s., Syner s.r.o.
Hlavní projektant: BFB - studio, s.r.o., Praha
Autor návrhu: Ing. arch. Antonín Buchta
Dokumentace pro zadání stavby: Tobrys s.r.o.
Projektant prefabrikované konstrukce: PBK Čížek a.s., Chrudim
Vedoucí projektant multifunkční haly: Ing. Zdeněk Burkoň
Vedoucí projektant tréninkové haly: Ing. Martin Vašina
Projektant ocelové konstrukce: Ing. Stanislav Rada - statická kancelář
Zodpovědný projektant zásobování teplem a chladem: Ing. Radek Hořejší, projekty TZB, Liberec
Dodavatel topenářské části rozvodů: IVAR CS spol. s r.o., Praha
Realizace topenářské části rozvodů: KV-THERM, s.r.o., Karlovy Vary

Potřebu tepla tvoří především tepelná ztráta 800 kW haly 1 a 380 kW haly 2. Pro vytápění otopnými tělesy se počítá s přípojnou hodnotou 410 kW, pro podlahové vytápění 150 kW a pro vzduchotechniku 1660 kW včetně krytí ztrát při výměně vzduchu. Pro přípravu teplé vody je počítáno s 250 kW. Do bilance je zahrnuta i potřeba pro rolby na odtávání sněhu 70kW.

Přípojná hodnota potřeby chladu je 1640 kW (pouze hala 1).

Pro zpracování energetického průkazu budovy byla spočtena měrná spotřeba tepelné energie pro vytápění budovy za otopné období pro 256 dnů vytápění a tes = 3,6 °C:

¨
vypočteno požadováno vyhláškou
vzhledem k obestavěnému prostoru
eV = 15,2 eVN = 25,2 kWh/m3
vztaženo na vytápěnou plochu
eA = 168,5 eVA = 78,7 kW/m2

Koncepce vytváření tepelné pohody v halách je založena na využití vzduchotechniky. Upravený vzduch je přiváděn jak do haly, tak do prostoru skyboxů. Prostory s halou přímo nepropojené, spojovací chodby, vstupní hala, zázemí aj. využívají podlahové vytápění nebo otopná tělesa. Zvlášť je řešena vzduchotechnika ve stravovacích provozech.

Zdrojem tepla pro vytápění i přípravu teplé vody je zařízení složené z kogeneračních jednotek, systému využití odpadního tepla z technologie chlazení a samostatných stacionárních plynových kotlů. Z rozdělovače a sběrače s parametry otopné vody 80/60 °C jsou napojeny samostatné směšované okruhy s otopnými tělesy (desková tělesa a konvektory) v hale 1 i 2, které budou pracovat s teplotním spádem 75/55 °C. Na samostatný rozdělovač a sběrač s parametry otopné vody 48/40 °C jsou napojeny okruhy podlahového vytápění sociálního zázemí v 1NP haly 1 s pracovním spádem 45/30,6 °C a jeden směšovaný okruh pro halu 2. Z předsazeného rozdělovače 80/60 °C jsou napojeny jednotky vzduchotechniky obou hal. Chladicí voda pro jednotky vzduchotechniky má parametry 6/12 °C a je přivedena z technologie chlazení.

   

Vícevrstvé potrubí svou ohebností umožňuje jednoduše realizovat ucelené okruhy pro tlakovou zkoušku (vlevo).
Napojení těles po odstřižení části smyčky je rychlé. V některých případech byly použity montážní šablony (vpravo).
Za povšimnutí stojí štítek dosvědčující použití certifikovaného způsobu prostupu trubek mezi požárními úseky

Hlavní rozvodné potrubí vytápění je ocelové. Od dimenzí DN 32 a méně je použito vícevrstvé potrubí ve složení polyetylen - hliník - polyetylen FRÄNKISCHE ALPEX spojované technologií lisování. Celkem do karlovarské arény dodala společnost IVAR CS spol. s r.o. 1000 metrů tohoto potrubí včetně potřebných fitinků, armatur a příslušenství.

 

Vytápění terénu pod ledovou plochou. Rovnoměrné rozložení teplot zaručuje položení
trubek do fixačních lišt a vyrovnání hydraulických odporů smyček na rozdělovačích


Podlahové vytápění v zázemí je založeno na použití systémové desky IVAR TH 30, trubky FRÄNKISCHE PEXa 17×2 v délce 17 000 metrů a rozdělovačů IVAR CS 553 VP. Každý okruh je vybaven průtokoměrem pro nastavení hydraulických parametrů

Zvláštností celoročně provozovaných ledových ploch umístěných na terénu je nutnost pod ledovou vrstvou s technologií chladu a tepelnou izolací instalovat v celé ploše vytápění, které zabraňuje promrzání terénu do hloubky a jeho nadzvedávání v důsledku rozpínání ledu, který se v něm vytvoří z vlhkosti v zemině. Zde bylo nutné toto vytápění instalovat v hlavní hale 1. Použito bylo potrubí typu PEXa 20×2 v délce 7000 metrů uložené do celkem 1900 metrů fixačních lišt, rovněž od společností IVAR CS spol. s r.o., Praha.

 

Počítačová simulace (vlevo) a realita stavby koncem února 2009. Termín otevření je stanoven na červen a jednou z prvních
velkých akcí v aréně má být "Filmový Woodstock", jak je mezi kritiky někdy nazýván karlovarský Mezinárodní filmový festival

Použité prameny:

Informace dodavatelů
Výstavní, sportovně kulturní a kongresové centrum Karlovy Vary, Ing. Pavel Čížek, Časopis Stavebnictví 06/08
www.kvarena.cz
www.133premier.cz
Foto: Ivar CS, spol. s r.o., redakce Topenářství instalace

Literatura:
Článek pro společnost IVAR CS zpracoval ing. Josef Hodboď, redaktor časopisu Topenářství instalace a poprvé byl zveřejněn v časopise Topenářství instalace 2/2009.


IVAR CS spol. s r.o.
logo IVAR CS spol. s r.o.

Společnost IVAR CS spol. s r.o. působí, jako reprezentant obchodně technického zastoupení řady evropských firem působících v oboru TZB dle kategorizace použití. IVARTRIO - rozvody podlahového vytápění, rozvody k otopným tělesům včetně jejich připojení, ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.