logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Zelená čerpadla pro rodinné domy a byty Wilo Stratos ECO

Postupné vyčerpávání zásob fosilních paliv, využití obnovitelných zdrojů, spalování biomasy, růst ceny energií, pasivní domy, renovace a zateplování budov, to jsou témata, která momentálně doslova hýbou naším světem. Snažíme se zmírnit negativní dopady na životní prostředí, ale spotřeba energie ve všech formách spíše roste než klesá.


Wilo Stratos ECO

Vzhledem k úrovni naší techniky a technologie už nemůžeme jít cestou razantního snižování spotřeby, ale cestou maximálního využití energie k danému účelu, cestou maximální účinnosti. Proto se firma Wilo spolu s ostatními předními světovými výrobci čerpadel dohodla na energetickém štítkování svých produktů a snaží se o prosazení masového využití čerpadel s vysokou účinností.

V Evropě je namontováno cca sto dvacet milionů oběhových čerpadel, většina z nich jsou čerpadla s asynchronními motory a jsou provozována s pevnými otáčkami. Pracovní bod čerpadla je dán průsečíkem křivky čerpadla a křivky potrubí a pro čerpadlo s pevnými otáčkami je třeba jej vypočítat v závislosti na velikosti požadovaného tepelného výkonu soustavy vztaženého na venkovní výpočtovou teplotu v dané lokalitě. Jinými slovy na maximální výkon. Při tom je dosažení venkovní výpočtové teploty a nižší dosaženo spíše výjimečně a statisticky se jedná o zhruba dvě procenta provozní doby z celkové topné sezony, tedy pěti a půl až šesti tisíc hodin. V devadesáti osmi procentech provozní doby je takto navržené oběhové čerpadlo předimenzované. Je tedy nehospodárné a soustava pravděpodobně hlučná. Dortmundské Wilo bylo vždy průkopníkem na poli čerpadel s integrovanou plynulou regulací otáček, která přizpůsobují svůj výkon podle požadavků soustavy a přinášejí tak maximální uživatelský komfort a nemalou úsporu elektrické energie na pohon čerpadla. Spolu s masovým nasazením termostatických ventilů se regulace otáček pohonů čerpadel prostřednictvím frekvenčních měničů ukázala jako ideální řešení. Vývoj výkonové elektroniky umožnil sériovou výrobu spolehlivých regulovaných pohonů. Již začátkem osmdesátých let přišla firma Wilo s vůbec prvními topenářskými oběhovými čerpadly s integrovanými frekvenčními měniči přímo ve svorkovnicích, která pracovala s osvědčenými regulačními režimy Δp-c a posléze Δp-v. Nasazení těchto čerpadel znamenalo velký přínos v oblasti snížení spotřeby elektrické energie.

Na konci minulého století však Wilo dokázalo realizovat smělou myšlenku použití elektronicky komutovaného pohonu ECM. Rozhodnutí opustit stávající zavedenou a spolehlivou cestu pohonu oběhových čerpadel asynchronním motorem bylo obtížné, protože se objevila celá řada technických a technologických problémů, které bylo třeba s přechodem na nový typ pohonu řešit. Výhody, které takový pohon přináší však za toto úsilí stály. Výsledkem vývoje je unikátní řada čerpadel Wilo Stratos, která mají neporovnatelně vyšší účinnost. Stala se etalonem energetické třídy A a nositelem pokroku v oblasti oběhových čerpadel.

Energetickou náročnost budovy či domácnosti lze snížit mnoha způsoby. Svou roli zde hraje celá řada faktorů a samozřejmě se neobejdeme bez počátečních investic. Zateplení fasády, výměna oken, úsporné zářivky namísto žárovek a úsporné spotřebiče jsou opatření, která se sama nabízejí. Na oběhová čerpadla se však často zapomíná, přestože po stránce energetické náročnosti patří k překvapivě významným spotřebičům. Standardní oběhové čerpadlo představuje cca 8 % nákladů na roční spotřebu elektrické energie v domácnosti. Wilo Stratos ECO uspoří díky své unikátní konstrukci až 80 % elektrické energie, zjednodušeně řečeno uspoří 1 200,- Kč ročně. Během prvního roku provozu se uživateli vrátí rozdíl v pořizovacích nákladech mezi standardním čerpadlem a Stratosem ECO.

Pořiďte si oběhové čerpadlo nové generace - ušetříte peníze a snížíte emise CO2
Byt plocha m2 70 90 110 130 150 180
Snížení emisí CO2 v kg za rok 157 153 148 141 133 127
Úspora za el. energii Kč za rok 1 119 1 092 1 056 1 001 946 910
Návratnost v letech z rozdílu cen čerpadel 1,17 1,20 1,24 1,31 1,38 1,44
Návratnost z pořízení úsporného čerpadla 2,90 2,98 3,08 3,25 3,43 3,57

Cena čerpadla vždy počítána pro konečného uživatele vč. 19% DPH.
Cena el. energie počítána průměrně 4,34 Kč/kWh (zdroj PRE)

  • Ročně uspoříte 1 200 Kč - za 10 let průměrné životnosti čerpadla je to 12 000,- Kč.
  • Emise CO2 do ovzduší snížíte za rok o 160 kg - za 10 let o závratné 1,6 tuny.
  • Náklad z vyšší ceny za pořízení úsporného čerpadla se navrátí v průměru již za 14 měsíců.
  • Náklad samotného pořízení úsporného čerpadla se navrátí v průměru za 3 roky.
  • Za 10 let životnosti se čerpadla zaplatí a ještě máte uspořeno na více než další dvě nová.

Oběhové čerpadlo se řadí k domácím spotřebičům s větší spotřebou el. proudu, zejména pro jeho téměř soustavný provoz v topné sezoně, který se počítá v průměru 5 200 hod/rok. Díky vysoceúčinným čerpadlům nové generace Wilo STRATOS můžete ve srovnání s neregulovanými standardními čerpadly ušetřit až 80% nákladů na el. energii. Také proto bylo toto čerpadlo oceněno německou nadací Stiftung Warentest nejvyšším oceněním jako "velmi dobré". Výměna vašeho oběhového čerpadla za Wilo Stratos se rychle zaplatí a přispěje současně k ochraně životního prostředí snížením emisí CO2. Můžete tak začít opravdu šetřit peníze i ovzduší - den co den - rok co rok.

Upozornění: Hodnoty vychází ze srovnání čerpadla Wilo-STRATOS ECO 25/1-3 a Wilo-Star RS 25/60r. Jedná se zhruba o průměrné hodnoty 3-členné domácnosti, jen orientační. Ty nemohou nahradit přesný výpočet úsporného potenciálu čerpadla. Náklad na el. energii je (dle zdroje PRE) 4,34 Kč/kWh v roce 2008.

Pořízením čerpadla Wilo Stratos ECO získá uživatel vysoce kvalitní oběhové čerpadlo s elektronicky komutovaným motorem, které disponuje regulačním režimem p-v. S rostoucím odporem soustavy - termostatické ventily přivírají - klesá průtočné množství spolu s předem nastavenou výtlačnou výškou a naopak. Soustava je tedy velmi komfortní, tichá a čerpadlo distribuuje jen tolik topné vody, kolik je třeba. Stratos ECO disponuje navíc funkcí tzv. Autopilota, kdy integrovaná elektronika na bázi fuzzy logiky snímá průběh teplot v čase a posléze je schopna identifikovat odstávku kotle. Čerpadlo pak přechází na minimální příkon, průtok prakticky ustává a spolu s opětovným nárůstem teploty na kotli dochází k přechodu zpět do regulačního režimu. Funkce Autopilot s sebou nese další zvýšení uživatelského komfortu a úsporu elektrické energie. Její použití lze navolit pro Wilo typickým červeným knoflíkem na svorkovnici, kterým se zároveň nastaví požadovaná výtlačná výška.

Stratosy ECO, sériově opatřené tepelnou izolací spirální skříně, se vyrábějí ve světlostech DN 15, 25 a 30 a s rozsahem nastavení výtlačné výšky 1-3 nebo 1-5 m. Stavební délka je klasická 180 mm nebo zkrácená 130 mm. Lze tedy snadno nahradit prakticky veškerá standardní oběhová čerpadla se 4 a 6 m výtlaku v závěrném bodě. Jejich elektronicky komutovaný synchronní motorek však nabízí uživateli ještě jednu opomíjenou, ale podstatnou výhodu. Má v porovnání s asynchronním motorem třikrát větší záběrný moment. Ten se spolu s integrovanou deblokační rozběhovou funkcí stará o bezproblémový náběh čerpadla i po delší odstávce. Stratos ECO tedy nevyžaduje pravidelné kontroly během letní odstávky jako standardní čerpadla. Tyto kontroly bývají provozovateli podceňovány a provádí se jen zřídka a často s sebou nesou problémy na začátku topné sezony. Wilo Stratos ECO se tak blíží ideálu "namontuj a zapomeň"!


WILO CS, s. r. o.
logo WILO CS, s. r. o.

Čerpadla a čerpací technika pro technická zařízení budov, průmysl a komunální oblast. Kompletní sortiment včetně integrované a externí regulace a dalšího příslušenství. Čerpadla oběhová na topení, chlazení a klimatizaci, cirkulační na TV.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.