logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Zlepšujeme Vaše pracovní prostředí

Znečištění vzduchu ve výrobních provozech a možnosti jeho eliminace vhodnými odsávacímy systémy.

Provozy s technologiemi svařování

Přicházím do dílny, již z dálky čistými okny zahlédnu záblesky ze svařování a občas proud jisker z broušení. Vcházím do výrobní haly a místo očekávaného zápachu a všudypřítomného prachu a dýmu nacházím čistou podlahu a čistý vzduch. Ani hluk není není takový, na jaký jsem si již zvykl z většiny provozů. Tlumené záblesky za ochranným závěsem prozrazují, že na pracoviště nyní vstupovat, není vhodné. Po skončení operace vychází usmívající se pracovník z prostoru svařovacího boxu pro další várku výrobků.

Tak takhle nějak si představuje bezpečnostní technik závodu pohyb po své dílně.

Co však předchází tomu, aby představa byla běžnou denní praxí?

Všichni, zaměstnanci i majitelé, si začnou uvědomovat jaké škodliviny vznikají při svařování a jak se proti nim chránit.

Nejdříve se zaměříme na svařovací dýmy. Oblast plynných složek, jako jsou NOx, CO2, O3, probereme někdy příště. Při svařování se část svařovaného materiálu a svařovací elektrody roztaví tak, že vzniká určité množství prachu a dýmů (aerosolů). Toto množstí je závislé na metodě svařování, avšak počítejme s 2 % z celkové hmotnosti spotřebovaného svařovacího drátu. Jestliže jeden svářeč spotřebuje 20 kg drátu za směnu (8 hodin), zamená to, že přibližně 0,4 kg materiálu se přemění na svařovací zplodiny (prach a dým). Zplodiny se skládají z prachu o velikosti 100 μm. Rychle spadne na zem, kde zůstane do té doby než ho někdo zamete nebo vysaje.

 

Jeden z rozborů velikosti částic zachycených ve filtrační jednotce ukazuje, že částice se pohybují v rozmezí od 0,2 μm do 20 μm.

Dále se skládá z dýmu. Čím jsou částečky menší, tím déle se udrží ve vznosu, a ty nejmenší, pod 1 μm, zde budou poletovat až do konce směny. Do rána se pak usadí na stěnách a podlahách a ráno je zase rozvíříme naším pohybem.

Všichni ti, kteří se pohybují po hale, jsou vystaveni působení tohoto dýmu, což jsou v podstatě oxidy kovů, s kterými pracujeme.

Tento prach a dým působí nejen na naší pokožku, kde se usazuje a vstřebává do kůže, ale hlavně působí na dýchací soustavu. Naše dýchací orgány velice účinně filtrují tento znečištěný vzduch. Nečistota se usazuje na sliznicích nosu, hrtanu a plic a mohou vznikat alergické reakce. Ty nejmenší částečky, tzv. respirabilní prachy, se však usazují v plicních sklípcích a krev je roznáší po celém těle.

Alergie, exzemy, záněty jsou výsledky působení na naše tělo. Navíc částečky těžkých kovů způsobují nádorová onemocnění.

Jak se účinně chránit před působením těchto látek?

Pro hledání řešení vycházejme z desítek let zkušeností a vývoje a instalací odsávacích a filtračních systémů po celém světě. Mezi realizovanými instalacemi můžeme najít:

  • prostorové odsávání dílen se zaplavováním pracovní zóny čistým chladnějším vzduchem,
  • odsávání pomocí svařovacích hořáků s integrovaným odsáváním,
  • odsávací digestoře nad robotizovanými pracovišti nebo
  • zachytávání dýmů pomocí polohovatelných ramen.
 

Při navrhování vhodného systému odsávání je základem úspěchu spolupráce mezi navrhovatelem systému odsávání a uživatelem zařízení. V úvahu se musí brát požadavky na:

  • účinnost odsávání,
  • jednoduchost manipulace,
  • prostorové uspořádání,
  • energetickou náročnost,
  • bezpečnost práce,
  • spolehlivost,
  • životnost a
  • provozní náklady.

Nízkopodtlakové odsávání pomocí polohovatelných ramen.

Z několika uvedených způsobů jak se vypořádat s tímto problémem si můžeme zvolit návrh systému nízkopodtlakového odsávání se zachytáváním dýmů a prachu pomocí polohovatelných ramen a vysoce účinnou mechanickou filtrací.

Pro některé technologie se zdá jako nejvhodnější řešení použití polohovatelných ramen. Jsou to samonosná polohovatelná ramena s pantografem uvnitř nebo vně odsávací hadice. Všechna ramena jsou vytvořena s požadavkem na jednoduchou manipulaci a spolehlivou fixaci. Efektivnost odsávání totiž závisí na vzdálenosti od zdroje znečištění (svařování, broušení). Speciálně navrhované dýmníky zlepšují schopnost zachytávání s minimálním průtokem odsávaného vzduchu.

Dosah ramen je uzpůsoben do vzdálenosti až 8 m od místa uchycení s možností jednoduchého odsunutí v případě manipulace rozměrných výrobků jeřábem.

Pro ilustraci při použití polohovatelného ramene ORIGINAL s D = 160 mm a při průtoku 850 m3/hod je svařovací dým zachytáván ze vzdálenosti cca 300 mm od ústí dýmníku.

Před tím, něž se pustíme do navrhování rozvodů, je vhodné zvážit, zda uživatel uvažuje o centrálním odsávacím a filtračním systému, nebo zda každé pracoviště bude mít svoji vlastní jednotku. Odloučená pracoviště mohou mít ještě požadavek na mobilitu jednotky nejen v rozsahu dílny, ale s nutností použití v různých halách závodu.

Indivudální odsávací systémy.

Pokud se jedná o občasné odsávání v provozních podmínkách servisní dílny, je vzhledem k pořizovacím nákladům vhodné použít tzv. patronové filtrační jednotky (WALLCART nebo FILTERCART). Jestliže však odsávání je trvalejšího rázu, doporučujeme využít služeb FILTERBOXU, jednotky s filtrem, přičemž filtr je možné regenerovat v závislosti na zanešení. Pro některé aplikace s malým množstvím aerosolů je také možné použít elektrostatické filtry, které mají vysokou účinnost a dlouhou životnost, ale je nunté uvažovat s pravidelným čistěním sběrných kolektorů zvláště tam, kde je vzduch vracen zpět do pracovního prostoru.

Centrální odsávací systémy.

Jestliže počty pracovních míst stoupají, bude vhodnější uvažovat o centrálním systému odsávání a filtrace, který umožňuje navrhování s ohledem na tzv. současnost odsávání. Což znamená, že v jeden okamžik je současně odsáváno méně pracovních míst, než je jejich celkový počet na dílně. Využití dimenzování se současností však vyžaduje použití zařízení, která zabezpečí uzavření odsávacího místa, kde bylo přerušeno svařování. Nejjednodušším zařízením je uzavírací klapka umístěná v dýmníku odsávacího ramene. Zde je vyžadována vysoká spolehlivost obsluhy. Pokud se na obsluhu spolehnout nemůžeme, je výhodnější použít automatické klapky, které uzavírají odsávání v závislosti na svařovacím stroji.

Pokud jsme tedy vybrali vhodné odsávací rameno, navhneme potrubní rozvody s dopravními rychlostmi, při kterých se nebude prach usazovat v potrubí. Což v praxi znamená rychlosti proudění vzdušniny v potrubí mezi 10-16 m/s.

Zvolení vhodné filtrační jednotky je další z řady rozhodnutí, která musíme učinit. Pro rozhodování budeme brát v úvahu množství odsávaného vzduchu, obsah škodlivin v něm obsaženým, účinnost filtrace pro škodlivé látky, čištění nebo četnost výměny filtračních materiálů.

Filtrační jednotky FILTERMAX dodáváme v různých výkonových řadách s různými typy filtračních materiálů. Automatické čištění filtračních patron, nastavené v pravidelném intervalu nebo regulované v závislosti na zanešení filtrů, zajišťuje jejich dlouhou životnost, stálý průtok, vysokou účinnost filtrace. Při čištění není potřebné jednotku vypínat nebo očekávat výrazné snížení odsávacího výkonu. Předností pro některé aplikace se zvýšeným množstvím prachu v odsávaném vzduchu je vestavěný vysoce účinný předseparátor.

Pro zabezpečení dostatečného výkonu odsávání zvolíme středotlaký radiální ventilátor na základě tlakových ztrát v systému. Pro ekonomické využití výkonu často doporučujeme ovládání ventilátorů pomocí frekvenčního mněniče. Ten řídí výkon v závislosti na počtu připojených/otevřených odsávaných pracovních míst.

Výfuk z ventilátoru je v topném období směřován do haly a v létě mimo halu, pokud to umožňují další požadavky.

Při volbě optimálního systému pro zlepšení pracovního prostředí je vhodné zvážit všechna zmíněná fakta.

Odsávací a filtrační jednotky Nederman řady FilterBox i FilterMax účinně chrání pracovní prostředí v mnoho a svařovacích provozech České republiky. S výběrem nejvhodnější odsávací a filtrační jednotky pro Vaši aplikaci Vám poradí a nabídku ve 3D zhotoví naší technicko-obchodní zástupci.


NEDERMAN CR, s.r.o.
logo NEDERMAN CR, s.r.o.

Technologie a systémy Nederman pro průmyslové odsávání a filtraci. Řešíme odsávání a filtrace od svařování nebo broušení, filtrace olejové mlhy, filtrace suchých a výbušných prachů Ex, odsávání výfukových plynů, kompletní dodávky centrálních úklidů. Návrh ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.