logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Moduly typu LED a energeticky úsporné osvětlovací systémy společnosti OSRAM na nové luxusní výletní lodi Celebrity Solstice

Výkonné moduly LED společnosti OSRAM vyrážejí v oblasti osvětlení lodí k novým břehům. Díky vynikající kvalitě světla a účinnosti představují ideální řešení efektního osvětlení na palubě nové luxusní výletní lodi Celebrity Solstice, která patří americké přepravní společnosti Celebrity Cruises.

Reklama

Lodě této třídy se staví v loděnicích Meyer Werft. V kasinu, na tanečním parketu a dokonce i v jídelně a v dalších částech lodi najdete diodové moduly společnosti OSRAM řady Linearlight, která zajišťují působivý efekt. Pro osvětlení okolí si společnost Meyer Werft se sídlem v Papenburgu vybrala úsporné halogenové žárovky Decostar Energy Saver 51 a také výkonná zářivková svítidla Lumilux T5.

Ve spolupráci se společností Meyer Werft Lighting Group, vyvinula společnost OSRAM vysoce účinný osvětlovací systém, vypracovaný této lodi přímo na míru. Diodové moduly Linearlight, moderní zářivky T5 a halogenové žárovky řady Energy Saver snižují spotřebu energie na palubě lodi Celebrity Solstice oproti srovnatelným lodím o více než 15 procent. To se provozovateli lodi vyplatí zejména proto, že se převážná část energie vyrobené na palubě využívá právě na osvětlení lodi. Zároveň je osvětlení společnosti OSRAM zajímavé i na pohled. Loď Celebrity Solstice se svými 315 metry délky a 36,8 metry šířky je historicky největší výletní lodí postavenou v Německu. Vejde se na ni více než 2800 cestujících a na horní palubě se nachází golfové hřiště se skutečnou trávou.

Diody LED jsou pro náladové osvětlení na moři ideální

Moduly Linearlight jsou víceúčelové, takže vyhovují veškerým nárokům, které jsou k vytvoření příjemného prostředí na palubě zapotřebí. Jsou malé velikosti a zajišťují osvětlení, které by klasické žárovky vytvořit nedokázaly. Svým akcentovým osvětlením přispívají moduly Linearlight Colormix Flex dokonale k přepychovému prostředí výletní lodi. Každý modul je tvořen čtyřmetrovou ohebnou deskou osazenou dvěma stovkami diod LED, z nichž každá obsahuje tři čipy Colorad, takže je možné vytvořit světlo prakticky jakékoliv barvy - například za účelem dynamického proměnlivého osvětlení. Dalším modulem, který dokáže navodit netradiční atmosféru, je systém Linearlight Dragon. Ten je tvořen deskou s kovovým jádrem se šesti diodami Golden Dragon, držákem čoček a speciálním chlazením, a proto se výborně hodí k osvětlení ve velkém měřítku. Společnost OSRAM vyvinula na základě požadavku loděnice Meyer Werft speciální model, takže se modulové osvětlení v oválném provedení vyjímá na stěně lodi stejně dokonale jako její okna. Díky možnosti snadné instalace a připojení je spuštění tohoto bílého či barevného systému rychlé a zároveň vysoce intuitivní. V kasinu a v tanečním sále se projektanti rozhodli pro instalaci modulů Linearlight Flex a Linearlight Powerflex. Celkem se na lodi nacházejí diodové moduly o délce 6400 metrů.


Loď Celebrity Solstice se svými 315 metry délky a 36,8 metry šířky je historicky největší výletní lodí postavenou v Německu.
 
Diodové moduly Linearlight, moderní zářivky T5 a halogenové žárovky řady Energy Saver snižují spotřebu energie na palubě lodi Celebrity Solstice oproti srovnatelným lodím o více než 15 procent.

Spotřebu energie se podařilo snížit o 40 %

V prostorách chodeb a hal předvádí v zapuštěných stropních svítidlech své přednosti model Decostar 51 Energy Saver 20W. Spotřebu energie snižuje oproti klasickým halogenovým žárovkám o více než 40 %, a přitom vykazuje stále stejnou hladinu jasu a barevného podání díky speciálnímu infračervené vrstvě vyvinuté společností OSRAM. Ta odráží vyzařované teplo zpět k vláknu, čímž snižuje energii potřebnou k vyvinutí potřebné provozní teploty. Další možné úspory energie se odvíjejí od faktu, že loď využívá zářivky Lumilux T5 HE. Ty jsou díky svému 16mm průměru mnohem kompaktnější než standardní zářivky o průměru 26 mm, a umožňují také využití menších svítidel. Ve srovnání se systémy T8 nemají zářivky Lumilux T5 HE co se týče světla, energie a ušetřených nákladů konkurenci. Plavidlo Celebrity Solstice se tak stává zářným příkladem úspory energie a ekologického přístupu. Úspornými svítidly budou vybavena ještě čtyři další plavidla třídy Solstice. Společnost Meyer Werft uzavřela se společností OSRAM partnerskou smlouvu, která si klade za cíl vyšší využití energeticky úsporných svítidel. "Společnost OSRAM je pro nás v oblasti osvětlení ideálním partnerem. Nejen že zvládne své průkopnické modely připravit přímo na míru našim konkrétním požadavkům, navíc dokáže i podstatným způsobem snížit spotřebu energie na našich lodích," uvádí Bernard Meyer, ředitel společnosti Meyer Werft. Bližší informace týkající se osvětlení lodi od společnosti OSRAM a další příklady možného využití najdete na adrese www.osram.com.


V lodní observatoři navozuje netradiční atmosféru diodový
modul Linearlight Dragon.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.