logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Zajištění kvality pěnového polystyrenu na českém trhu

Pěnový polystyren si během své padesátileté historie získal přední postavení mezi izolačními materiály pro stavebnictví. Zásluhu na tom má jedinečný poměr mezi užitnými vlastnostmi (tepelný odpor, pevnost, zpracovatelnost) a cenou. Je jisté, že úspěch je dán také kvalitou výrobků.

Reklama

Kvalitu výrobků zajišťují standardní nástroje, jako jsou certifikační procesy, periodické zkoušky požadované normou ČSN EN 13 163 a požadované vlastnosti v konstrukci podle ČSN EN 72 7221-2. Členové Sdružení EPS ČR se v roce 2007 rozhodli nespoléhat pouze na povinné procesy zajištění kvality. Rozhodli se pro aktivní přístup a vznikl program, jehož cílem je zajistit kvalitu pěnového polystyrenu na českém trhu a rovné podmínky pro všechny subjekty zabývají se výrobou, prodejem či aplikací pěnového polystyrenu (EPS). Jedním s impulsů vedoucím k aktivnímu přístupu byl i stav kvality EPS dováženého z Polska.

Program kontroly kvality vznikal od začátku v úzké spolupráci se slovenským Sdružením. Společně se podařilo získat pomoc Evropské asociace pro pěnový polystyren EUMEPS, která nás v tomto programu podporuje, a to nejenom finančně. Pro nastartování celého projektu byly pro nás důležité také zkušenosti ostatních členů EUMEPS. Bylo třeba prověřit, jak jejich systémy fungují v praxi a zda je možné některé dílčí postupy použít i u nás. Prvním krokem bylo zavedení projektu MONITORING KVALITY EPS. V průběhu roku 2008 provedly nezávislé certifikované zkušebny (TZUS, VÚPS, CSI) čtyři série prověrek. Ty sloužily k prvotnímu nezávislému zmapování kvality EPS na trhu. Další, periodické opakování zkoušek bude sloužit jako podklad projektu Zajištění kvality EPS.

Zkoušky byly zaměřeny na fasádní polystyren EPS 70 F. Sledovány byly tyto vlastnosti:

  • Objemová hmotnost podle ČSN EN 1602
  • Napětí v tlaku při 10% deformaci podle ČSN EN 826
  • Pevnost v tahu kolmo k rovině podle ČSN EN 1607
  • Součinitel tepelné vodivosti podle ČSN EN 12667

Prvním signálem o neshodném výrobku je obvykle objemová hmotnost. Na té v největší míře závisí pevnostní vlastnosti EPS. Na grafu 1 jsou znázorněny výsledky zkoušek na objemovou hmotnost. Pod číslem 1 - 9 jsou členové Sdružení, kde se většinou podařilo odebrat 3 různé vzorky na proměření. Pod čísly 10 - 21 jsou výrobci, kteří nejsou členy Sdružení, ve většině případů se podařilo získat pouze jeden vzorek. Na svislé ose jsou tři průměrné hodnoty od jednotlivých výrobců Minimální předepsaná měrná hmotnost pro fasádní polystyren je 13,5 kg/m3.


Graf 1 Výsledky zkoušek objemové hmotnosti

Na dalším grafu jsou uvedena měření napětí v tlaku při 10% stlačení. Minimální předepsaná hodnota je 70 kPa.


Graf 2 Výsledky měření napětí v tlaku

U členů Sdružení vycházely nejhůře výsledky výrobce č. 8, který kvalitu i přes opakované upozornění nezlepšil a i ve 3 dalších dodatkových zkouškách byly všechny výrobky neshodné. Protože se jednalo o člena Sdružení, bylo dalším krokem jeho vyloučení, které také odhlasovala členská schůze Sdružení 9. 12. 2008. Další výrobce, kterému nevyšly zkoušky – č.5 , již výrobu ukončil, takže s jeho neshodnými produkty se dále setkávat nebudeme. Výrobce č. 9 po upozorněních ze strany rady Sdružení kvalitu zlepšil a v posledních 2 sériích již neměl neshodné výrobky.

Další výsledky monitoringu kvality a kroky proti neshodným produktům v rámci zajištění kvality budou průběžně zveřejňovány. Cílem tohoto projektu jsou rovné podmínky na trhu pro všechny subjekty. Postupně budou nastaveny takové mechanismy, aby výrobci, kteří vyrábějí neshodné výrobky, nemohli na český trh dodávat.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.