logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Závěrečná zpráva z veletrhu Střechy Praha 2009

Mezinárodní veletrh Střechy Praha vstoupil do druhého desetiletí své existence. Jeho 11. ročník proběhl spolu s 5. ročníkem doprovodné výstavy Úspory energií a obnovitelné zdroje na Výstavišti v Praze-Holešovicích 29. - 31. 1. 2009.

Veletrh zahájila ředitelka pořádající společnosti Střechy Praha Kateřina Hájková. Na slavnostním zahájení promluvili také významní hosté - Ing. Bohuslav Štancl, MBA - obchodně technický ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR, Ing. Radek Hnízdil, PhD - zástupce IC ČKAIT, Ing. Jiří Beranovský, PhD - ředitel EkoWATTu, Zdeněk Švarc - cechmistr Cechu KPT ČR.

Veletrhu se zúčastnilo více vystavovatelů, než v předchozích ročnících. Nárůst se týká jak českých tak i zahraničních vystavovatelů a zaznamenali jsme jej zejména na doprovodné výstavě Úspory energií a obnovitelné zdroje.

Zvýrazněnými tématy právě uplynulého ročníku veletrhu byly "Střešní krytiny" a "Dřevěné stavební konstrukce". V jejich duchu se po všechny tři dny nesly přednášky a semináře.

Vyhrazeny jim byly dva přednáškové sály. Všechny přednášky byly zařazeny do programu celoživotního vzdělávání ČKAIT. Přednáškovou novinkou 11. ročníku byla série seminářů "Využití střech jako zdroje energie".


Ing. Bohuslav Štancl, MBA - obchodně technický ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR
 
Zdeněk Švarc - cechmistr Cechu KPT ČR

Novinkou 11. ročníku byl také Produktový pavilon - různé firmy prezentovaly své novinky na jednom místě ve střední hale Průmyslového paláce. Po loňském úspěchu vycházely každý den také veletržní noviny STŘECHY dnes, ve kterých se návštěvníci dočetli, co je daný den na veletrhu čeká, co se dělo předchozí den a spoustu dalších zajímavostí. Nechyběly ani praktické ukázky řemesla Praktikum, či Soutěž zručnosti učňů v oborech klempíř, pokrývač a tesař.

Velmi děkuji všem vystavovatelům, odborným poradcům a ostatním partnerům za účast a těším se na další spolupráci při přípravě již 12. ročníku veletrhu.

Za pořadatele
Kateřina Hájková, ředitelka výstavy

SOUHRNNÁ DATA, STATISTIKY

Název: Střechy Praha
Podtitul: Mezinárodní veletrh střešních krytin, materiálů, doplňků, izolací, řemesla a služeb pro stavbu a renovaci střech
Specializovaná výstava: Úspory energií a obnovitelné zdroje
Podtitul: Jak šetřit peníze i životní prostředí
Ročník: jedenáctý, pátý
Termín: 29. - 31. ledna 2009
Místo konání: Výstaviště Praha 7 - Holešovice
Pořadatel: Střechy Praha, s.r.o., www.strechy-praha.cz
Záštita: Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR
Odborná spolupráce: Cech klempířů, pokrývačů a tesařů ČR, EkoWATT, ČKAIT, ČVUT, Nakladatelství BEN - technická literatura, ADMD
Počet zúčastněných firem: 190
Přímí vystavovatelé: 169
Spoluvystavovatelé: 21
Zastoupené země: ČR, SR, Německo, Rakousko, Itálie, Belgie, Španělsko
Celková obsazená plocha: 4 740 m2
Plocha doprovodných aktivit: 810 m2
Celkem návštěvníků: 13 123



Z průzkumu mezi návštěvníky vyplynulo, že stavět či rekonstruovat střechu se v dohledné době chystá 94 % z nich.

DOPROVODNÉ AKTIVITY - přednášky a semináře

Přednášky a semináře na 11. ročníku mezinárodního veletrhu Střechy Praha probíhaly ve dvou přednáškových sálech.


Produktový pavilon

Praktikum

"Tradiční i moderní krytiny šikmých a plochých střech" a "Správná volba střešní krytiny" byly dva hlavní body prvního zvýrazněného tématu - "Střešní krytiny". Téma "Dřevěné stavební konstrukce" se zaměřilo na "Problematiku konstrukcí staveb ze dřeva" (tesařské spoje pro dřevěné konstrukce dříve a nyní, moderní dřevostavby) a také na "Evropské normy pro dřevěné konstrukce". Tématu úspor energií a obnovitelných zdrojů se věnovala jedna z letošních novinek - série přednášek "Využití střech jako zdroje energie".


Nejpoutavější expozice 10. ročníku - stánek firmy Bramac

Prodejna odborné literatury

DOPROVODNÉ AKTIVITY - poradenská centra

Centrum Cechu KPT ČR

I letošního ročníku se zúčastnil Cech klempířů, pokrývačů a tesařů ČR, jehož hlavním úkolem je sdružovat řemesla podílející se na činnosti v oblasti střech. Na veletrhu poskytoval komplexní poradenství v oblasti stavby, rekonstrukce a opravy střech.

EkoWATT

Již tradiční součástí výstavy Úspory energií a obnovitelné zdroje bylo poradenské středisko EkoWATT - centrum pro obnovitelné zdroje a úspory energií. Nezávislí odborníci v něm poskytovali bezplatné poradenství z oblasti úspor energií.

Informační centrum ČKAIT

Zde odborníci poskytovali rady z oblasti stavebnictví, ale také aktuální ekonomické, statistické a obchodní informace nebo informace ze zahraničních inženýrských komor z oblasti stavebnictví.


Informační centrum ČKAIT

Tegularium

Tegularium

Unikátní sbírka střešních krytin, které se používaly v průběhu celé historie lidstva. Sbírka pana Richarda Mlýnka obsahuje krytiny nejen z našeho území, ale z celé Evropy i zbytku světa. Expozice na 11. ročníku veletrhu byla věnována střešní tašce bobrovce.

Odborná literatura

Stánek nakladatelství BEN nabízel i letos množství titulů odborné technické literatury.

Ukázky řemesla

Praktikum, tedy praktické ukázky řemesel souvisejících se střechami, probíhalo na pódiu v hale navazující na pravé křídlo Průmyslového paláce.

DOPROVODNÉ AKTIVITY - soutěže

Zlatá taška

Cenu za nejlepší novinku prezentovanou na výstavě letos získala posuvná taška Samba 11 od firmy Tondach Česká republika s.r.o. Odborná porota ve složení Doc. Ing. Antonín Fajkoš, CSc., Doc. Ing. Šárka Šilarová, CSc., Ing.Karel Chaloupka a Jiří Vrňata vybrala z 8 přihlášených exponátů.

Anketa návštěvníků o nejpoutavější expozici

Cenu za nejpoutavější expozici 10. ročníku si za svůj stánek odnesla firma Bramac střešní systémy spol. s r.o. Vítěze 11. ročníku se dozvíme opět za rok.

Losování o ceny

Na konci každého výstavního dne probíhalo ze všech odevzdaných anketních lístků losování o ceny. Tou hlavní byla denně střecha na rodinný dům zdarma. Seznam výherců najdete na www.strechy-praha.cz.

Soutěž zručnosti učňů v oboru klempíř, pokrývač, tesař


Zlatá taška pro firmu Tondach

Soutěž zručnosti učňů

Hlavním pořadatelem soutěže byl Cech klempířů, pokrývačů a tesařů ČR. Z řad učňů byl o soutěž opět velký zájem. V obrovské konkurenci obsadila nejvyšší příčky tato družstva:

Kategorie klempíř:

1. místo SŠ služeb a řemesel - Stochov
2. místo SOŠ a SOU - Hradec Králové
3. místo SOŠ a SOU - Písek

Kategorie pokrývač:

1. místo SOŠ a SOU řemesel - Kutná Hora
2. místo SOU stavební - Plzeň
3. místo SŠ - Vimperk

Kategorie tesař:

1. místo SOU stavební - Plzeň
2. místo SOU - Jaroměř
3. místo SOŠ a SOU - Chomutov


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.