logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Olejová mlhovina, její velikost a vlivy na okolí

Úvod

Velikosti částic, které jsou rozhodující pro průnik a depozici v dýchacím traktu, je dnes přikládán největší význam. Účinek prachových částic na organismus je závislý na složení, tvaru a velikosti částic, které ho tvoří. Čím menší je částice, tím je nebezpečnější. Větší částice (nad 100 μm) sedimentují velmi rychle a do dýchacích cest se prakticky nedostanou. Částice, jejichž velikost je mezi 100 - 10 μm, jsou většinou zachyceny v horních cestách dýchacích, částice menší než 10 μm (PM10) pronikají do dolních partií dýchacích cest. Zatěžují samočisticí schopnosti plic.

V kategorii nejjemnějších částic PM2,5 mají částice průměr menší než 2,5 μm. Vědci považují částice PM2,5 za příčinu největšího poškozování lidského zdraví. Usazují se hluboko v plicích, blokují reprodukci buněk a působí respirační nemoci. Frakce PM2,5 zvyšuje škodlivé účinky SO2, a tím stoupá i náchylnost k chronickým onemocněním respiračního traktu. V ovzduší se jemné částice zdržují dny až týdny a vytvářejí více či méně stabilní aerosol, který může být transportován do velkých vzdáleností. Nemalou měrou působí aerosol i na funkční elektronické části strojů. Vliv aerosolu na plošní spoje elektrických obvodů způsobuje poruchovost a zkracuje jejich životnost.
Neméně důležitým faktorem při rozptýlení aerosolu v okolí stroje vzniká nebezpečí uklouznutí, a tím způsobené potíže.


Obrázek znázorňující poměr velikosti částic k lidskému vlasu.

Mezní hodnoty pro chladicí a mazací kapaliny

Teprve od března 1996 platí mezní hodnota vzduchu (MAK = maximální koncentrace na pracovišti) a má hodnotu 10 mg/m3 pro chladicí a mazací kapaliny smísitelné a nesmísitelné s vodou s bodem vzplanutí vyšším než 100 oC. Tato mezní hodnota platí pro součet olejové mlhy a olejových par. Vše se řídí nařízením vlády, kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví zaměstnanců při práci dle předpisu č. 178/2001 Sb. s datem účinnosti 6. června 2001. Změny a doplňky předpisu nařízením vlády č. 523/2002 Sb. a č. 441/2004 Sb. s datem účinnosti 1. září 2004.

Olej, olejová mlha nebo olejová pára = zdraví škodlivé

Olejová mlha a olejové páry mohou ohrožovat zdraví obsluhujícího personálu a okolí. Malé částečky olejové mlhy obsahují rakovinotvorné substance, které vnikají do plic a poškozují jak plíce, tak pokožku nebo žaludek. Olejová pára může zničit citlivou elektroniku, usazuje na součástech zařízení, strojích a vyrobeném zboží.

Onemocnění pokožky:

  • Dermatóza opotřebením vzniká odmašťovacím působením ve spojení s látkami škodlivými pro pokožku.
  • Alergické reakce pokožky na určité obsažené látky jako nikl, chrom nebo kobalt (ionty).
  • Akné vyvolaná působením olejů vzniká především u chladicích a mazacích kapalin nesmísitelných s vodou.

Onemocnění dýchacích cest:

  • Alergie dýchacích cest je vyvolávána sensibilizujícími komponenty v chladicích a mazacích kapalinách, zvláště vdechováním aditiv.
  • Alergie dýchacích cest vlivem mikroorganizmů, které se nacházejí jako "nežádoucí aditiva" v chladicích a mazacích kapalinách (vyvolané např. vodou z vodovodu nebo z póry plísní vázanými na aerosolech).

Způsoby odstranění olejové mlhoviny

Základní pravidlem při odsávání olejové mlhoviny je založeno na odsávání správných a nebezpečných částeček. Dle výše uvedeného textu je patrné, o jaké částečky se bude jednat. Proto je v první řadě nezbytně nutné správné dimenzování odsávací jednotky s vyhovujícími průměry a rychlostmi v potrubí. Potrubí musí být těsné, se spády do odsávací jednotky. Jen tak lze dosáhnout dokonalého efektu, který je od odsávacího zařízení požadován.

Známe dva způsoby odsávání olejové mlhoviny z prostoru vzniku mlhoviny:

Odsávání ze zakrytované kabiny CNC je možné realizovat z již připravených otvorů nebo úpravou kabiny. Tento typ odsávání můžeme z hlediska provozu rozdělit do dvou skupin:

  • odsávání se stálým efektem, tj. ventilátor běží po celou dobu práce stroje,
  • odsávání sekvenční, tj. odsávací ventilátor se spouští při vypnutí obráběcího vřetena.

Odsávání bez zakrytování CNC, odtah mlhoviny přes odsávací ramena s následným propojením s filtrační jednotkou.

Důležité výhody systému odsávání olejové mlhoviny.

  • obsluha stroje, ale i pracovníci v okolí nevdechují nebezpečné výpary;
  • možnost opětovného vrácení zachycené chladící kapaliny zpět do obráběcího stroje;
  • odsávaný vzduch je filtrován a vracen zpět do dílny bez úniku tepla;
  • pracoviště, podlaha a vyrobené výrobky jsou čisté bez nánosu aerosolu;
  • snížení rizika nebezpečí úrazu uklouznutím.

Společnost Nederman nabízí komplexní návrh řešení odsávání a filtrace olejové mlhoviny pro jednotlivé stroje nebo pro sestavu obráběcích strojů od návrhu projektu až po předání funkčního systému.

 

Příklad instalace zařízení Nederman NOM v Graziano Transmisioni - Červený Kostelec


NEDERMAN CR, s.r.o.
logo NEDERMAN CR, s.r.o.

Technologie a systémy Nederman pro průmyslové odsávání a filtraci. Řešíme odsávání a filtrace od svařování nebo broušení, filtrace olejové mlhy, filtrace suchých a výbušných prachů Ex, odsávání výfukových plynů, kompletní dodávky centrálních úklidů. Návrh ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.