logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Nízkoenergetické stavění se značkou Heluz

Stále rostoucí ceny energií zvyšují zájem veřejnosti o energeticky úsporné a nízkoenergetické bydlení. Společnost HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. vychází vstříc požadavkům na snižování nákladů na vytápění objektů a vyrábí superizolační cihelné bloky, které jsou i bez dodatečného zateplování vhodné pro obvodové zdivo energeticky úsporných a nízkoenergetických domů.

Rozdělení objektů z hlediska tepelněizolačních vlastností se doposud posuzovalo podle roční spotřeby energie na vytápění vzhledem k užitné ploše objektu (kWh/m2) za rok. Již od 1. ledna 2009 by měl být při prokazování technických požadavků na výstavbu (dle zák. č. 177/2006 Sb., který mění zákon 406/2000 Sb. o hospodaření energií), vyžadován tzv. průkaz energetické náročnosti budov zpracovaný dle vyhlášky č. 148/2007 Sb. o energetické náročnosti budov, který zohledňuje požadavek směrnice 91/2002/EK. Průkaz energetické náročnosti budov bude obdobný průkazu energetické náročnosti elektrospotřebičů, kde budou třídy A (velmi úsporná), B, C ... až G (mimořádně nehospodárná).


Broušená cihla SUPERTHERM 40 STI SB

Spotřeba energie celého objektu

Hlavní a zásadní změna při výpočtu energetické náročnosti a zařazení objektu do tříd je dána tím, že se neuvažuje pouze s roční spotřebou energie na vytápění, ale s celkovou spotřebou energie pro celý objekt (tzn. energie na větrání, chlazení, ohřev TUV, osvětlení a ostatní domácí elektrospotřebiče). Z toho vyplývá, že u stavebního materiálu pro obvodové konstrukce se nelze zaměřit pouze na tepelněizolační vlastnosti, ale neméně důležitá je také akumulace.

Zařazení budov do tříd A
mimořádně úsporná
B
úsporná
 
C
vyhovující
 
D
nevyhovující
 
E
nehospodárná
 
F
velmi nehospodárná
G
mimořádně nehospodárná
Měrná spotřeba energie RD v kWh/m2 za rok < 51 51 - 97 98 - 142 143 - 191 192 - 240 241 - 286 > 286

Tab. 1: Rozdělení rodinných domů do tříd podle měrné spotřeby energie v kWh/m2 za rok

U novostaveb bude možné zařadit objekty pouze do třídy A až C a z tepelnětechnického hlediska jsou jim přiřazeny následující požadavky na součinitele prostupu tepla u těžké obvodové konstrukce:

třída A velmi úsporné (pasivní domy) U ≤ 0,11 W/m2K
třída B úsporné (nízkoenergetické domy) 0,11 < U ≤ 0,23 W/m2K
třída C1 vyhovující doporučené úrovni (energeticky úsporné domy) 0,23 < U ≤ 0,29 W/m2K
třída C2 vyhovující požadované úrovni (obvyklá novostavba) 0,29 < U ≤ 0,38 W/m2K

Tab. 2: Požadavky na součinitele prostupu tepla pro těžké obvodové konstrukce u novostaveb

Superizolační cihelné bloky

Pro jednovrstvé obvodové zdivo staveb, které splňují požadavky pro nízkoenergetické bydlení, nabízí společnost HELUZ cihelné bloky Supertherm STI pro klasické zdění na tepelněizolační maltu a broušené cihly Supertherm STI SB pro zdění na tenkou spáru.

Supertherm STI na tepelněizolační maltu
stěna z cihel U (W/m2K) R (m2K/W)
49 STI 0,20 4,96
44 STI 0,22 4,47
40 STI 0,23 4,09
Supertherm STI SB C (broušené) na celoplošnou tenkovrstvou maltu
49 STI SB C 0,19 5,12
44 STI SB C 0,21 4,62
40 STI SB C 0,23 4,22

Tab. 3 - Hodnoty součinitele prostupu tepla a tepelného odporu zdiva z cihelných bloků HELUZ Supertherm vhodného pro nízkoenergetické domy. Hodnoty U (R) uvedené v tabulce jsou pro zdivo s vnější tepelněizolační omítkou HELUZ Supertherm TO tl. 30 mm (λ ≤ 0,15 W/mK) + 5 mm omítky štukové a vnitřní VC omítkou tl. 10 mm při praktické hmotnostní vlhkosti zdiva 1 %.



Nanášení celoplošné tenkovrstvé malty Supertherm SB C pomocí válce
 
Zdění z broušených superizolačních bloků

Další zlepšení parametrů

Je třeba si uvědomit, že použití kvalitního materiálu nám samo o sobě ještě nezaručí výslednou kvalitu hrubé stavby. Velkou pozornost musíme věnovat řešení detailů, dále kvalitnímu provedení a dodržení technologických postupů doporučovaných výrobcem.

Z důvodu vylepšení tepelněizolačních vlastností první vrstvy zdiva na betonovém základu, kde dochází k tepelným ztrátám ze zdiva, doporučuje společnost Heluz vyplnit dutiny v cihelných tvarovkách tepelněizolačním materiálem - expandovaným hydrofobizovaným perlitem. Tvarovka získá až 5x lepší tepelněizolační vlastnosti ve svislém směru. Toto řešení je účinný, rychlý, jednoduchý a finančně nenáročný způsob jak snížit tepelné ztráty ze zdiva do betonového základu.


Vsypávání perlitu do dutin cihelných tvarovek
 
První vrstva zdiva s dutinami vyplněnými perlitem

Aby byly zachovány mimořádné tepelněizolační parametry obvodového zdiva z cihel HELUZ Supertherm STI, byla dořešena i nejkritičtější místa, tj. vazby rohů, ostění oken a dveří zkonstruováním doplňků - cihel krajových (K), krajových polovičních (K - 1/2), rohových (R) a nízkých (N) v kvalitě STI a to jak pro klasické zdění tak i v broušeném provedení pro zdění na tenkou spáru. Cihly krajové a krajové poloviční jsou opatřeny kapsou pro vložení izolantu - extrudovaného polystyrénu, který plynule navazuje na tepelnou izolaci překladu. Tím se zabrání vzniku tepelných mostů kolem rámů tvorových výplní.


Superizolační cihelné bloky jsou i bez dodatečného zateplování vhodné
pro obvodové zdivo energeticky úsporných a nízkoenergetických domů

Příručka pro projektanty a stavebníky

Společnost Heluz cihlářský průmysl v.o.s. také připravila pro projektanty a stavebníky obsáhlou příručku názvem Tepelnětechnické vlastnosti konstrukcí z komplexního cihelného systému Heluz z hlediska zimního období - vyhodnocení typických tepelných mostů. V příručce je zpracováno celkem 405 typových detailů. Jedná se o 45 druhů detailů stavebních konstrukcí pro 9 variant zdiva Supertherm, které jsou řešeny tak, aby splňovaly požadavky příslušných norem, aby byly skutečně realizovatelné, stavebně jednoduše proveditelné a přitom respektovaly pokud možno minimalizaci tepelných mostů. U všech variant je spočítán tepelný tok a povrchová teplota. Detaily jsou schématicky zakresleny, graficky je znázorněn průběh teploty konstrukcí a tepelnětechnické parametry jsou shrnuty v tabulce.

Příručka vznikla proto, aby poskytovala informace o vlastnostech cihelného zdiva HELUZ Supertherm a zároveň pomáhala při řešení problematických detailů u staveb splňujících současné požadavky na komfort bydlení s ohledem na snahu o co nejvyšší úsporu energií na vytápění.

Cihelné zdivo dobře izoluje, akumuluje teplo, má dobré akustické vlastnosti a bezproblémově zvládá kolísání vlhkosti vzduchu (dům může "dýchat") a tím přispívá k vytvoření zdravého vnitřního klima v objektech. Cihla, to je tradice a kvalita prověřená časem. Stavební materiál s optimální kombinací všech důležitých vlastností, který díky novým technologiím výroby a technologiím zdění splňuje vysoké požadavky kladené na něj v dnešní moderní době.


HELUZ cihlářský průmysl a.s.
logo HELUZ cihlářský průmysl a.s.

Společnost HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. patří mezi tři největší výrobce zdících systémů na našem trhu, jako jediná je ryze česká. Zákazníkům nabízí kompletní cihelný systém pro hrubou stavbu.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.