logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Nový trend pro vytápění, větrání a ohřev teplé vody v rodinných domech

Reklama

V posledních několika letech, charakterizovaných neustálým nárůstem cen energií, se stává používání tepelného čerpadla čím dál častější skutečností. Je spousta typů (vzduch/voda, voda/voda, vzduch/vzduch) a dodavatelů těchto energeticky úsporných zdrojů tepla. Ovšem na trhu je podstatně menší zastoupení kompaktních tepelných čerpadel, které zabezpečují nejen vytápění a ohřev teplé vody, ale současně i větrání. V souladu se stále snižujícími tepelnými ztrátami objektu a zvyšující se těsností venkovní obálky domu nabývá větrání čím dál více na významu.

Velmi vítanou variantou a technicky vyspělým řešením jsou tepelná čerpadla, která zabezpečují krytí energetické náročnosti RD nejen na vytápění a ohřev teplé vody, ale také na energetické krytí výměny vzduchu (větrání).

Z mnoha takzvaných "kompaktních" tepelných čerpadel svými technickými parametry převyšuje ostatní výrobky tepelné čerpadlo Comfortzone - jedná se o nejvýkonnější a nejúčinnější zařízení na trhu, které využívá k výrobě tepla pouze energii z odtahovaného vzduchu. Na rozdíl od konkurenčních výrobků je schopné získat dvou až trojnásobek energie z odtahovaného vzduchu.

Vysokou účinností a celoročním topným faktorem je srovnatelné s tepelnými čerpadly země/voda, ovšem za podstatně nižších pořizovacích nákladů.

Tuto vynikající účinnost zabezpečuje patentovaný výparník, na kterém dochází k ochlazení odváděného vzduchu až na hodnotu -15 °C na rozdíl od ostatních čerpadel, které odvádí vzduch o teplotě +5 °C. V konečném důsledku to znamená, že Comfortzone využívá nejen tepelnou energii, ale současně i energii vlhkosti, která je obsažena v odváděném vzduchu.

 

Princip funkce tepelného čerpadla Comfortzone

Čerstvý vzduch je nasáván přívodními prvky vzduchu, které jsou umístěny v obvodových stěnách, nebo okenních rámech. Tepelné čerpadlo je vybaveno radiálním ventilátorem, který odtahuje vzduch z místností (koupelny, WC, kuchyně, šatny) k výparníku tepelného čerpadla. Ve výparníku odtahovaný vzduch předá maximální možnou energii pracovní látce - chladivu. Po předání tepla je silně ochlazený vzduch odváděn vně budovy.

Chladivo následně předává energii vodě v topném systému k vytápění, nebo okruhu teplé vody.

V čem spočívá hlavní výjimečnost tepelného čerpadla Comfortzone?

K hlavním přednostem tepelného čerpadla patří:

  • patentovaný výparník, který získává energii nejen z teploty vzduchu, ale i vlhkosti v něm obsažené. Frekvenční měnič plynule přizpůsobuje výkon tepelného čerpadla provozním podmínkám a aktuální potřebě energie.



  • velmi účinný výměník na ohřev teplé vody
  • vysoký topný faktor - čerpadlo pracuje ve dvou samostatných uzavřených okruzích (teplá voda a topná voda); výsledkem je dosažení celkového vyššího topného faktoru - v režimu vytápění (podlahové, nebo velkoplošné radiátory) pracuje tepelné čerpadlo s nižším teplotním spádem, a tím i vyšší účinností
  • kvalitní komponenty od předních světových výrobců (kompresor scroll, frekvenční měnič Mitsubishi); ostatní součásti jsou vyrobeny z nerezové oceli nebo mědi. Moderní výrobní technologie v kombinaci s dlouholetou tradicí je zárukou maximální spolehlivosti a dlouhodobé životnosti zařízení.
  • snadná instalace kompaktního zařízení - nejsou nutné venkovní jednotky, možnost napojení na vodní i vzduchový topný systém.

Tepelná čerpadla Comfortzone se dodávají ve dvou provedeních CE 50 a CE 65 s tím, že jejich optimální výkon je limitován rozlohou domu a intenzitou větrání. Obě výkonové řady pokrývají energetickou potřebu cca 90 % rodinných domů v České republice. V případě nutnosti, např. během zimního období, jsou tepelná čerpadla vybavena výkonově volitelnými elektrickými topnými spirálami, které pomáhají dodávat požadovaný výkon.

Součástí tepelného čerpadla je i přehledný a názorný displej, ze kterého můžete odečítat provozní hodnoty, jako je např. doba chodu kompresoru, celková doba provozu tepelného čerpadla, přepočítaný výkon získaný z odtahovaného vzduchu a výkon dodaný elektrickými topnými spirálami.

Pokud jsou tepelné ztráty domu příliš vysoké a nebo máte k dispozici bazén můžete k tepelnému čerpadlu Comfortzone připojit sluneční kolektory. Během přechodného období budete mít k dispozici energii jak z tepelného čerpadla , tak i slunečních kolektorů nejen k vytápění, ale i ohřevu vody v bazénu a uspíšit si, popř. prodloužit letní sezónu

Dalším vhodným doplňkem pro zákazníky, kteří mají vysoké nároky na kvalitu vnitřního prostředí, je možnost využití přídavného zařízení ILTO Vent zajišťující rovnotlaké větrání v celém domu. Výměník tepla napojený na topný systém v kombinaci s el. topnou spirálou zvyšuje teplotu vzduchu na požadovanou. Cirkulační větev zajistí rovnoměrnou teplotu v domě přenosem ohřátého vzduchu z vytápěné místnosti (např. kde je umístěna krbová vložka) do ostatních místností v domě.

Pojďme se podívat jaká je realita

Abychom se nepohybovali pouze na úrovni teorie, provedli jsme měření v praxi, kde jsme nainstalovali podružný elektroměr. Jednalo se dům o vytápěné ploše 160 m2 , který byl původně vytápěn elektrickým kotlem o výkonu 12 kW s radiátorovým teplovodním okruhem. Vzhledem k neustále stoupajícím cenám energie došlo k zateplení venkovní fasády domu, utěsnění a zvýšení tepelně izolačních vlastností oken (špaletová okna s dvousklem v každém křídle a jejich silikonovým utěsněním). Po těchto stavebních úpravách průměrná celková roční spotřeba elektrické energie (tzn. vytápění, ohřev vody, domácí spotřebiče, osvětlení....) v jednotlivých letech 2003 až 2006 činila 22 723 kWh.

Po výše uvedených úpravách došlo k zvýšení těsnosti domu. Majitelé byli nuceni velmi často větrat otevřením okny, protože výměna vzduchu byla nedostačující.

Jako možné řešení jim byla navržena instalace tepelného čerpadla Comfortzone CE 50 - 6 napojené na stávající radiátorový okruh s vybudováním vzduchotechnického potrubí, které odsává znečištěný vzduch z koupelen a WC. Přívod čerstvého vzduchu budou zajišťovat přívodní prvky vzduchu Fresh 98 TL-F dB umístěné v obvodových stěnách pokojů, ložnice a pracovny. Přívodní prvky jsou vybaveny regulátorem množství přiváděného vzduchu a současně i velmi účinnou protihlukovou izolací dosahující hodnoty 50dB pro zabezpečení klidného a ničím nerušeného vnitřního prostředí.

 

Jaká byla skutečná spotřeba energie po roce provozu?

Celková energie tepelného čerpadla spotřebovaná za 1 rok na vytápění, větrání a ohřev teplé vody odečtená na podružném elektroměru činila 7 689 kWh. Ve stejném období na hlavním elektroměru byla zjištěna celková spotřeba energie včetně vytápění 12 196 kWh, z čehož lze vypočítat, že spotřeba el. energie na osvětlení a provoz domácích spotřebičů činí 4 507 kWh.

Již při běžném pohledu lze vypočíst, že během prvního roku provozu došlo k velmi významným úsporám celkové spotřeby elektrické energie 22 723 – 12 196 = 10 527 kWh za současného navýšení komfortu vnitřního prostředí pro obyvatele. Celkový objem vzduchu v domě se vymění jednou za dvě hodiny, což s dostatečnou rezervou splňuje požadované hodnoty na zajištění hygienické výměny vzduchu. Roční úspora při stávajících cenách 2, 10Kč /kWh činí 21 165 Kč za podstatného zvýšení komfortu bydlení.

Zkušenosti potvrzují, že použití tepelného čerpadla Comfortzone je velmi efektivní ekonomickou záležitostí nejen do nově budovaných domů, ale i pro domy, které prochází celkovou rekonstrukcí.

Hlavním cílem je vytvářet zákazníkům příjemné prostředí ekologicky šetrným vytápěním, úsporným ohřevem teplé vody v kombinaci s komfortním větráním.

Více informací: www.nativa.biz

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.