logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

G-TERM: Nově s velkými vzduchovkami

Značka G-TERM je spojována především s tepelnými čerpadly země/voda. "V této kategorii se objevují v nezávislých testech námi instalovaná tepelná čerpadla na předních příčkách v měření ročních topných faktorů," říká produkt manager pro tepelná čerpadla G-TERM Ing. Petr Hoftych.

Pro nízkoenergetickou výstavbu dosud společnost měla v sortimentu jeden typ tepelného čerpadla vzduch /voda o výkonu 8 kW. "Vzhledem k rostoucím cenám energie a narůstajícím počtu rekonstrukcí stávající topné soustavy, kdy lidé přecházejí z vytápění neúnosně drahým zemním plynem, propanem a zejména přímotopnou elektřinou na ekologické vytápění tepelným čerpadlem, rozšiřujeme sortiment o novou řadu moderních tepelných čerpadel vzduch/voda o výkonu 8 kW - 20 kW," uvedl Petr Hoftych.

Tyto kompletní venkovní jednotky disponují vysoce kvalitními kompresory scroll od společnosti Copeland, která je předním světovým výrobcem těchto komponentů. "Vzhledem k použitému chladivu R410A je dosahováno výstupní teploty až 57°C," dodal product manager. Současně je posunuta i hodnota venkovní teploty, do které je možno tepelné čerpadlo provozovat, a to z -10°C na -15°C. Kvalitní komponenty spolu s elektronicky řízeným expanzním ventilem jsou zárukou vysokého topného faktoru. Velikou předností těchto tepelných čerpadel je prakticky nulová hladina hluku v objektu. "Kompresor je umístěn v jednotce s ventilátorem, tedy vně budovy. Současně odpadá vnitřní jednotka," vysvětlil Hoftych. V často stísněných vnitřních prostorách "strojovny", kde se s tepelným čerpadlem předem nepočítalo, je umístěn pouze akumulační zásobník a případně i zásobník na TUV. Ani designem tepelné čerpadlo neurazí, spíše naopak.

"Nadále však platí, že tepelná čerpadla vzduch/voda dosahují úspor 50 - 60% energie, systém země/voda až 80%. U novostaveb nebo rekonstrukcí s dostatečně velikým pozemkem tedy i nadále preferujeme systém země/voda. I tam, kde je však tato instalace nevhodná nebo nerealizovatelná, máme nyní co nabídnout," uzavřel Petr Hoftych.



HENNLICH s.r.o.
logo HENNLICH s.r.o.

Systémy vytápění a chlazení s tepelnými čerpadly Waterkotte - tepelná čerpadla voda/voda, země/voda a vzduch/voda. Aplikace od rodinných domů až po profesionální řešení velkých výkonů v průmyslových objektech, administrativních budovách, hotelích, školách, ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.